Все буде Україна!

Дністровська ГАЕС прийняла учасників Ради Оптового ринку енергетики

Дністровська ГАЕС прийняла учасників Ради Оптового ринку енергетики

23-09-2016
Дністровська ГАЕС прийняла учасників Ради Оптового ринку енергетики

22 вересня у м. Новодністровськ Чернівецької області на території Дністровської ГАЕС відбулося виїзне засідання Ради Оптового ринку електроенергетики України (ОРЕ).

Учасники засідання – представники найбільших виробників та споживачів електричної енергії: України ПАТ «Укргідроенерго», ДП «НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Центроенерго», ТОВ «ДТЕК Енерго», ДП «Енергоринок», ДП «НЕК Укренерго», ПАТ «Укрзалізниця» та ін. Засідання відбулось під головуванням Костянтина Запайщикова.

Під час засідання розглянули низку питань щодо вдосконалення оптової торгівлі електроенергією між виробниками та постачальниками, а саме: вступ до ОРЕ нових членів, результати засідань профільних робочих груп та комісій, а також затвердження аудиторського звіту ОРЕ.

В Україні функціонує структура потужного електричного комплексу з виробництва, передачі та постачання електричної та теплової енергії. Основу його потенціалу складають АЕС, ТЕС, ГЕС та ГАЕС, а також теплоелектроцентралі, блок-станції та вітроелектростанції з різною формою власності. Передача електроенергії високовольтними лініями від виробників до енергопостачальних компаній та окремих великих споживачів забезпечує НЕК «Укренерго». Вся електроенергія, що виробляється в Україні, продається на оптовому ринку електроенергії, оператором якого є ДП «Енергоринок». Залежно від категорії виробника електроенергії встановлено різні тарифи, за якими умовно викуповується електрична енергія для подальшої реалізації її на оптовому ринку електроенергетики.

По завершенню засідання Ради ОРЕ відбулася панельна дискусія. Цього разу темою обговорення стало зменшення витрат на закупівлю електроенергії для потреб Київської та Дністровської гідроакумулюючих електростанцій. Було зазначено, що зменшення вартості електроенергії, яка закуповується для потреб ГАЕС позитивно вплине, а саме зменшить собівартість електроенергії, яку виробляє ПАТ «Укргідронерго» та продає ДП «Енерогоринок».

Також обговорили розвиток гідроакумулюючих потужностей в Україні, оскільки Україна зобов’язалася перед Європою суттєво збільшити частку альтернативної енергетики. Найбільш розповсюджене альтернативне джерело електроенергії в світі - це вода. Розвиток гідроенергетики - це державний пріоритет, який відображений в Енергетичній стратегії України. 

На даний час Україна використовує свій гідропотенціал лише на 60%, а провідні країни, такі як Франція чи Швеція - на 92-98%. Але існують всі передумови для того, щоб довести частку гідроенергетики до 15%.

Програма розвитку гідроенергетики України передбачає роботу трьох потужних ГАЕС. Наразі існує світова тенденція нарощування виробництва електроенергії за рахунок гідроакумулюючих станцій. В Європі гідроакумулюючі потужності сягають 45 ГВт, а в Україні трохи більше 1,5ГВт.  

Фахівці “Укргідроенерго” презентували новий проект Канівської ГАЕС, який відповідає всім сучасним стандартам безпеки, захисту природи і корпоративної соціальної відповідальності.

Найбільші світові та європейські фінансові інституції висловили готовність інвестувати у даний проект. Але, все ж таки, потрібно створити більш привабливі умови для інвестицій.  Зокрема, слід переглянути ціну на електроенергію. Також іде пошук оптимальної моделі тарифоутворення для ГАЕС. 

Залучення європейських партнерів та сучасних технологій гарантує високі стандарти захисту середовища і соціально-економічного розвитку регіонів. Тільки під час будівництва Канівської ГАЕС буде створено 2000 високооплачуваних робочих місць для мешканців регіону. Понад 300 млн. грн. буде вкладено в соціальну інфраструктуру.

Будівництво ГАЕС забезпечить сталий розвиток українського суспільства, зокрема громад, де працюють ГАЕС. Нові українські ГАЕС також дозволять зменшити залежність країни від імпорту органічного палива, а також інтегрувати Україну в загальноєвропейську енергетичну систему. 

Довідково:

ОРЕ – оптовий ринок електричної енергії України, ринок, що створюється суб’єктами господарської діяльності для торгівлі-продажу електроенергії на підставі договору. Основними організаційними принципами ОРЕ є самоврядування, яке забезпечується діяльністю представницького органу членів оптового ринку – Ради ОРЕ. До складу Ради входять 10 Голосуючих директорів та 5 Неголосуючих директорів – всі вони є представниками тих, чи інших енергетичних компаній. Склад Ради періодично змінюється.

Правовою базою функціонування ОРЕ є Закон України «Про електроенергетику», який регулює відносини на Оптовому ринку електричної енергії.

Оптовій ринок електроенергії створюється суб’єктами господарської діяльності на підставі Договору та постанови КМУ від 5 листопада 1999 р. №2043 «Про затвердження Тимчасових умов функціонування Оптового ринку електричної енергії України».

Головною метою запровадження ОРЕ є збереження єдиної енергетичної системи України, упорядкування оптової торгівлі електроенергією, цивілізована конкуренція між виробниками та постачальниками. Формування цін на електроенергію за ринковими принципами. Забезпечення фінансової стабільності енергетичної галузі держави.

 

Поділитися: