Все буде Україна!

Дністровська ГАЕС: важливі кроки та великі плани

Дністровська ГАЕС: важливі кроки та великі плани

26-12-2023
14:15
директор Дністровської ГАЕС - Василь Субота
Сьогодні Дністровська ГАЕС, як і вся українська держава, переступивши поріг 671-го дня повномасштабного вторгнення, переживає дуже непростий період, що розділив 31 жовтня 2022 року історію об’єкта на до і після.
Про непростий рік відновлення і, попри все, наполегливу працю упродовж 2023 року задля забезпечення стабільної роботи української енергосистеми – у розмові з директором станції Василем Суботою.

– За прогнозами, цей осінньо-зимовий період ще складніший за попередній. На скільки оцінюєте готовність Дністровської ГАЕС?

  Незважаючи на непрості етапи відновлення після ударів по гідроенергетиці, завдяки злагодженій роботі професіоналів, упродовж підготовки до осінньо-зимового періоду 2023–2024 рр. нам вдалося виконати більшість із запланованих робіт ремонтної кампанії, а саме: капітальні і поточні ремонти наших гідроагрегатів та обладнання.

Крім того, упродовж підготовки до ОЗП виконано й низку інших заходів, а саме: утеплення всіх мереж, зокрема мереж пожежогасіння, технічного водопостачання та інших комунікацій, необхідних для повноцінної роботи об’єкта в цей період.

–  Розкажіть детальніше про проєкти відновлення/

 Попри те, що жодної практики з відновлення ГАЕС після ракетних ударів ні в кого немає, ми власними силами з підрядними організаціями докладаємо максимум зусиль і робимо все, аби такий важливий для енергетичної системи об’єкт запрацював повноцінно.

Переконаний, що нащадки колись обов’язково згадають важливу  дату – 9 грудня 2023 року: нашим фахівцям цеху технологічної автоматики, захистів і зв’язку спільно із професіоналами підрядної організації ТОВ «ТНК “Енпаселектро“» під технічним керівництвом головного інженера Анатолія Жука вдалося виконати унікальну роботу – відновити після ракетного удару важливе енергетичне обладнання з подальшим підключенням його до енергосистеми України. Про це ми обов'язково розповімо детально після Перемоги.

Після ракетного удару було пошкоджено і виведено з ладу серце нашого об’єкта – розподільчий пристрій, який виконує функцію зв’язку станції з енергосистемою країни, а також блочний трансформатор. Але, завдяки професіоналізму й згуртованості усіх учасників відновлення, ми продовжуємо забезпечувати стабільну роботу української енергетичної системи.

Це стало можливим завдяки наполегливій праці генпідрядника – Консорціуму «НВО “Укргідронергобуд“», ТОВ «КЕБК», генпроєктувальника ПрАТ «Укргідропроект», ТОВ НТК «Енпаселектро», ТОВ «Електропівденмонтаж» і, звичайно ж, усім нашим службам, відділам й цехам.

Максимально захистити гідроспоруди та забезпечити надійність роботи в осінньо-зимовий період. Саме так звучало одне із головних завдань цього року. Чи вдалось реалізувати цю частину важливих робіт?

– Звичайно ж, паралельно із ремонтною кампанією нами особливо пильно виконуються необхідні захисти об’єктів та обладнання. Ми спрямовуємо максимум зусиль на підвищення рівня безпечних умов праці наших співробітників та обладнання.

– До повномасштабного вторгнення всі станції Укргідроенерго велику увагу приділяли постійному підвищенню кваліфікації своїх співробітників. Чи вдається це реалізувати нині та співпрацювати з науковцями?

– Так, з метою посилення саме такої співпраці, а також можливості залучення науковців у розв'язанні практичних завдань, які на сьогодні є в гідроенергетиці, у травні цього року у нас побували представники кафедри електричних станцій та систем Вінницького національного технічного університету. Прикметно, що чимало фахівців станції здобули освіту у різні роки саме у цьому виші.

Персонал філії мав нагоду ознайомитися з новою спеціальністю – «Відновлювальні джерела енергії та гідроенергетика» з перспективною отримання другої вищої освіти, а також дізнатися детальну інформацію щодо умов вступу, переваг навчання у ВНТУ, варіантів працевлаштування, які пропонує університет.

Важливість галузевого коефіцієнту при вступі та можливість навчатися згодом за індивідуальним графіком і працювати особливо зацікавило присутніх працівників Дністровської ГАЕС: і майбутніх студентів, і батьків абітурієнтів, адже ця зустріч була розрахована і на дітей гідроенергетиків, аби мотивувати у подальшому підтримати наступність поколінь. За результатом цієї зустрічі було підписано договір про співпрацю між ВНТУ і Дністровською ГАЕС.

– Діяльність компанії у сфері екології є невід’ємною частиною усіх виробничих процесів компанії та філії зокрема. Чи не призупинилася реалізація еко-проєктів? 

– Екологічний стан Дністра – у пріоритеті роботи Дністровської ГАЕС. Ми усіляко сприяємо натурним гідрологічним дослідженням з метою оцінки сучасного екологічного стану і потенціалу транскордонної ділянки Дністра в у мовах експлуатації Дністровської ГАЕС.  А також її впливу на угрупування гідробіонтів у весняно-літній період у рамках наукових розвідок експедиції Інституту гідробіології НАН України за участі фахівців Укргідроенерго.

– Від початку повномасштабного вторгнення чи не кожен українець попри соціальний стан та професійну відповідальність, став підтримкою фронту та надійним тилом для наших захисників. І гідроенергетики Дністровської ГАЕС – не виняток.

– Так, від того страшного 24 лютого ми об’єднались, як ніколи. Наш профспілковий комітет ось уже скоро як два роки усіляко підтримує колег, що боронять рідну землю, та місцеві підрозділи оборони; і наші співробітники все більше знаходять себе у волонтерстві.

Крім того, після підриву Каховської ГЕС, гідроенергетики Дністровських ГЕС і ГАЕС активно підтримували постраждалих херсонців.

Також гідроенергетики Дністровської ГАЕС зробили свій внесок і в Благодійний аукціон на підтримку Збройних сил України «Разом до Перемоги!», на якому було виставлено роботи юних художників, а згодом за зібрані кошти придбано автомобіль для військових.

– На превеликий жаль, увесь цей час ми переживаємо болючі втрати… Ваша філія також.

– Так, цей біль торкнувся й нашого колективу… З 28 листопада 2022 року, під час виконання бойових завдань біля населеного пункту Новоселівське, Луганської області, 42-річний охоронник 4 розряду загону відомчої воєнізованої охорони ІІІ групи нашої філії, старший лейтенант Ігор Препелиця. Ігор вважався зниклим безвісти, однак згодом стало відомо, що ця осіння дата стала для нього останньою.

Загинув на цій війні і колишній електрослюсар з ремонту електроустаткування електричного цеху філії, солдат Едуард Голенок. Півтора року працював він в електроцеху Дністровської ГАЕС, однак, змінивши свої життєві плани, в один із перших днів війни став на захист України у лавах тероборони столиці. Едуард загинув у Бахмутському районі Донецької області (поблизу смт Нью-Йорк) внаслідок мінометного обстрілу 6 серпня 2022 р.

Світла пам'ять нашим колегам-енергетикам й усім захисникам України!

– Укргідроенерго у своїй діяльності і надалі демонструє, що одним із пріоритетів комунікаційної політики компанії є стійкі зв’язки з місцевими громадами на всіх територіях присутності.

– Дійсно, колектив філії підтримує територіальні громади, намагаємось позитивно реагувати на звернення керівників громад. Тож приємно отримувати і схвальні відгуки, зокрема і від місцевої влади.

За 11 місяців поточного року ми  сплатили понад 2,3 млн гривень військового збору, 31,8 млн - ЄСВ та понад 28 млн - ПДФО. Це не лише сприяє стабільності економіки, але й довірі громадян до компанії та сталому розвитку.

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Фотогалерея
Дністровська ГАЕС

Поділитися: