Все буде Україна!

Доказова медицина: що варто знати?

Доказова медицина: що варто знати?

26-12-2023
Доказова медицина
Що таке протоколи МОЗ та для чого вони потрібні? Чому пацієнтам призначають кілька препаратів аналогів та які питання важливо проговорювати на прийомі у лікаря? – на ці питання нещодавно давала відповіді співробітникам Укргідроенерго докторка медичних наук, завідуюча кафедри внутрішньої медицини Тетяна Анікеєва.

У рамках вебінару «Доказова медицина» лікарка зробила короткий екскурс в історію медицини та розповіла про різні історичні підходи.

У сучасному світі доказова медицина передбачає покращення якості надання медичних послуг та підвищення рівня задоволеності пацієнтів. Тетяна Анікеєва підкреслила, що використання у лікарській практиці нових клінічних протоколів – один із важливих шляхів впровадження доказової медицини в Україні:

«Протоколи передбачають використання тих методів діагностики та лікування, які є ефективними та заснованими на доказовій медицині, тоді як призначення неефективного лікування практично унеможливлюється. Відповідно, це призводить до зниження рівня захорюваності і смертності та поліпшення якості життя. Протоколи гарантують, що кожен пацієнт отримає однаково високий рівень надання медичної допомоги незалежно від того, у якій лікарні, і який лікар їм цю допомогу надаватиме».

Докторка медичних наук розповіла про 4 основних класи доказовості методів та препаратів. Медична фахівчиня зазначила, що лікарі можуть призначати лікування не за протоколами, оскільки пацієнт цього бажає і ліки можуть працювати на рівні плацебо, а також оскільки досі не усі методи є доведеними.

Окрім того, Тетяна Анікеєва зауважила, що пацієнту важливо проговорювати усі призначення з лікарем, зокрема і у випадках призначення кількох препаратів-аналогів,
а також призначення незареєстрованих препаратів.

Наприкінці вебінару учасники поставили чимало важливих питань та отримали на них відповіді.

Нагадаємо, що вже шостий рік в Укргідроенерго діє програма добровільного медичного страхування співробітників, реалізація якої здійснюється первинними профспілковими організаціями спільно з адміністрацією Товариства.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: