Все буде Україна!

Ігор Сирота: «Гідроенергетика має величезний потенціал, і її розбудова дасть поштовх до розвитку альтернативних джерел енергії»

Ігор Сирота: «Гідроенергетика має величезний потенціал, і її розбудова дасть поштовх до розвитку альтернативних джерел енергії»

25-12-2023
Ми-Україна
На цьому наголосив генеральний директор Укргідроенерго підбиваючи підсумки роботи компанії за рік на телеканалі «Ми - Україна».

Ключові тези:

- Ці два роки були найважчими для всіх, зокрема, й енергетичної галузі.
Стратегія розвитку затверджена Кабінетом Міністрів України доповнилася стратегією захисту і відновлення. Ми швидко переналаштувались на роботу в умовах постійних викликів.

- З жовтня 2022 розпочались масовані атаки по енергетичних обʼєктах. Ворог хотів занурити Україну в темряву. Позбавити людей світла, бо енергія - це економіка і життя. Ми розуміли, що нам потрібно максимально захиститись і відновлюватись.

- Якщо проаналізувати історію блекаутів у світі - це несло для них катастрофічні наслідки. Ми протягом години підняли систему з нуля. Це стало можливим саме завдяки нашим гідроелектростанціям. Ми це випробування пройшли гідно.

- Додатковий резерв забезпечив світло для людей.
Ми можемо запустити гідроагрегат з нуля потужністю 324 МВт за 5 хвилин, для іншої генерації на це необхідно близько 5 годин. Тому на нас і покладена функція забезпечувати аварійний резерв та регулюючі потужності, щоб швидко підняти систему.

- Частка гідроенергетики в загальному балансі зазвичай складає 10%, але цього року, як і влітку в критичні часи, так і в листопаді-грудні ми виробляємо до 20-25 % електроенергії. Щоб всі люди мали змогу бути зі світлом, і щоб не було відключень.

- Ми стали частиною світової асоціації гідроенергетики.
У світі є станції, які працюють 120-130 років. Ми переймаємо світовий досвід для розробки програми, яка в подальшому дозволить продовжувати терміни експлуатації на наших станціях.

- Київська ГЕС найбільш захищена, бо найбільше захищений Київ. Ми вдячні військовим, Президенту та всім причетним до її захисту.

- Ми виконали доручення премʼєр-міністра щодо забезпечення 81 гідроагрегата в роботі до проходження ОЗП. Нині маємо в роботі 83.

- За 11 місяців цього року сплачено близько 8 млрд гривень податків.
Минулого року ми сплатили більше. Це зумовлено тим, що цьогоріч 24,5 млрд ПСО. Тобто ми сплатили на 10 млрд гривень більше ПСО (покриття різниці в тарифах для населення) ніж минулого року. Ми і Енергоатом сплачуємо за рік близько 140 млрд гривень ПСО. Якби ця сума заходила, як чистий прибуток, то відповідно з них, з урахуванням дивідендів, 70 млрд податків йшло б в бюджет країни. І відповідно, ці кошти йшли б на забезпечення наших військових.

- ПСО необхідно залишити для населення, яке не може сплачувати за тарифом. В кого є можливість - має платити. Не всі державні компанії платять за електроенергію. На енергетичному штабі було рішення щодо перегляду обʼєктів, які платоспроможні.

- Відновити потенціал водного ресурсу для Херсонської, Миколаївської, Запорізької областей без відновлення Каховського водосховища неможливо.

- Ми продовжуємо співпрацю з банками щодо надання допомоги у відновленні та модернізації гідроелектростанцій Укргідроенерго. Гідроенергетика має величезний потенціал, і її розбудова дасть поштовх до розвитку альтернативних джерел енергії. Увесь світ рухається в цьому напрямку. Ми маємо в нашій компанії проєктні рішення створити хаби, де працюватимуть енергія води, сонця і вітру.

- Ми маємо розпорядження Президента і Уряду розробити локальні мережі, які б у разі блукауту могли забезпечити українців світлом. Це вже зроблено в місцях присутності наших станцій.

Поділитися: