Все буде Україна!

Дослідження: ГАЕС із замкненим циклом майже не впливають на глобальне потепління

Дослідження: ГАЕС із замкненим циклом майже не впливають на глобальне потепління

22-08-2023
Замкнені гідроакумулюючі гідроенергетичні системи мають найнижчий потенціал для посилення проблеми глобального потепління. Про це свідчить аналіз, проведений Національною лабораторією відновлюваної енергетики при Міністерстві енергетики США.

Як повідомляє World-energy, ці висновки опубліковано в журналі Environmental Science and Technology.  Стаття «Оцінка життєвого циклу гідроакумулюючих електростанцій із замкненим циклом у США» була написана Деніелом Інманом, Грегорі Ейвері, Ребеккою Хейнс, Діланом Хеттінгером та Гарвіном Хітом, які є співробітниками Центру стратегічного енергетичного аналізу Національної лабораторії відновлюваної енергетики.

Дослідники проаналізували потенціал впливу на глобального потепління технологій зберігання енергії. Гідроакумулюючі електростанції є усталеною технологією, але інформація про викиди парникових газів, пов'язана з її використанням, є обмеженою.

Гідроакумулюючі електростанції порівнюються з чотирма іншими технологіями: накопичувачами енергії стисненого повітря, літій-іонними акумуляторами, свинцево-кислотними акумуляторами та ванадієвими акумуляторами. Гідроакумулюючі електростанції призначені для тривалого зберігання, тоді як акумулятори - для використання протягом коротшого періоду часу.

«Доведено, що гідроакумулюючі електростанції із замкненим циклом є найменшим джерелом викидів парникових газів», - зазначив Деніел Інман. «Не всі технології зберігання енергії надають однакові послуги. Ми розглядали накопичувачі енергії на основі стисненого повітря, які дозволяють зберігати енергію в масштабах мережі та надають такі послуги, як інерційність та стійкість мережі. Але гідроакумулюючі електростанції виробляють близько чверті викидів парникових газів порівняно з цією технологією».

Вивчаючи гідроакумулюючі електростанції, дослідники змоделювали свої висновки на основі 39 проєктів з 35 запропонованих ділянок на території США. Передбачалося, що середня гідроакумулююча електростанція із замкненим циклом має потужність 835 МВт і в середньому виробляє 2 060 ГВт-год енергії на рік. Базовий сценарій також припускав, що електроенергія буде повністю вироблятися за рахунок відновлюваних технологій.

За їхніми оцінками, потенціал впливу на глобальне потепління для гідроакумулюючих електростанцій коливається від еквіваленту 58 до 502 грамів вуглекислого газу на кВт-год.

Дослідження профінансовано Управлінням водних енергетичних технологій Міністерства енергетики США. Національна лабораторія відновлюваної енергетики є головною лабораторією Міністерства енергетики США з досліджень і розробок у сфері відновлюваної енергетики та енергоефективності.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Hydro Review

Поділитися: