Все буде Україна!

Дослідження: викликаний посухою перехід від гідроенергетики до викопних видів палива збільшує викиди та загрожує здоров'ю населення

Дослідження: викликаний посухою перехід від гідроенергетики до викопних видів палива збільшує викиди та загрожує здоров'ю населення

25-07-2023
Посуха в західних штатах призвела до збільшення викидів вуглецю і становить загрозу для здоров'я людей, оскільки гідроенергетика замінюється викопним паливом, згідно з дослідженням, проведеним Стенфордським університетом.

Дослідження показує, що коли річки та водосховища на американському Заході маловодні через посуху, комунальні служби вдаються до використання вугільних, нафтових або газових електростанцій, щоб задовольнити зростаючий попит на електроенергію.

Стенфордське дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, висвітлює значні екологічні та економічні наслідки змін в енергопостачанні США, спричинених посухою. За оцінками дослідження, в майбутні посушливі роки викиди, спричинені такими змінами, можуть становити до 40% усіх викидів парникових газів від електроенергетики в штатах, які значною мірою залежать від гідроенергетики. Крім того, дослідження вказує на значне збільшення викидів вуглецю, метану, забруднення повітря на місцевому рівні та пов'язану з цим смертність через погану якість повітря.

За останні два десятиліття ці наслідки сукупно коштували 11 західним штатам мільярдів доларів. Лише в Каліфорнії збільшення використання викопного палива, спричинене посухою між 2012 та 2016 роками, призвело до збитків у понад 5 мільярдів доларів, що більш ніж удвічі перевищує прямі економічні витрати на перехід від недорогої гідроенергетики до дорогого викопного палива.

Ці висновки підкреслюють необхідність більш комплексного розгляду соціальних та економічних витрат, пов'язаних зі зміною клімату. Оскільки посухи стають частішими і сильнішими на американському Заході через зміну клімату, неврахування цих наслідків призводить до того, що уряди недооцінюють фінансові та соціальні наслідки глобального потепління. Дослідники стверджують, що ці недооцінені витрати підкреслюють важливість інвестування в заходи для боротьби зі зміною клімату.

Мінхао Цю, провідний автор дослідження стверджує, що неврахований вплив викидів парникових газів на забруднення повітря та здоров'я людей становить значну ціну зміни клімату. За оцінками дослідження, в період з 2001 по 2021 рік загальні збитки здоров'ю та економіці країни, спричинений виробництвом електроенергії з викопних джерел у західних штатах через посуху, склав 20 мільярдів доларів. Більша частина цієї суми припадає на викиди вуглекислого газу - 14 млрд дол, смертність від забруднення повітря - 5,1 млрд,  вивільнення метану - майже 1 мільярд доларів.

Наслідки спричинених посухою змін в енергопостачанні сумні. Коли електроенергії з води не вистачає в північно-західних штатах, які зазвичай експортують електроенергію в сусідні регіони, страждають громади в Каліфорнії та на південному заході, оскільки для заповнення енергетичного дефіциту використовуються електростанції, що працюють на викопному паливі. Взаємопов'язаність енергетичних систем посилює вплив кліматичних потрясінь, ілюструючи, що ці збитки не обмежуються конкретними регіонами.

Хоча дослідження в першу чергу зосереджене на американському Заході, дослідники підкреслюють глобальну актуальність проблеми. Багато країн світу, які значною мірою покладаються на гідроенергетику, стикаються з підвищеними ризиками посухи через зміну клімату. Автори підкреслюють, що регіони, де вугільні електростанції з високим рівнем викидів, ймовірно, замінять втрачену гідроенергетику, зазнають ще більших економічних збитків та шкоди для здоров'я внаслідок погіршення якості повітря та викидів парникових газів порівняно із західними державами, де частіше використовується природний газ.

Щоб пом'якшити негативні наслідки через посуху в енергопостачанні, дослідження підкреслює необхідність ширшого впровадження відновлюваних джерел енергії. Хоча очікується, що сонячна й вітрова енергія покриватимуть більшу частину середнього попиту на електроенергію на американському Заході, електростанції, які працюють на викопному паливі, все ж залишатимуться домінуючим джерелом для задоволення пікових потреб в енергії. Автори припускають, що держави, які залежать від гідроенергетики, повинні вжити додаткових заходів, щоб досягти своїх цілей щодо нульових викидів в умовах посух, які стають дедалі частішими. Розширення використання відновлюваних джерел енергії, покращення можливостей зберігання енергії та зменшення залежності від викопних видів палива є ключовими кроками для мінімізації майбутнього потепління та пов'язаних з ним ризиків посухи.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Powermag

Поділитися: