Все буде Україна!

Екологічно нейтральна енергія України: у 2021 році найбільше зростання показали ГЕС

Екологічно нейтральна енергія України: у 2021 році найбільше зростання показали ГЕС

15-02-2022

За підсумками 2021 року в енергетичному міксі України 69,7% припало на електроенергію, вироблену на електростанціях, що не мають вуглецевих викидів (СО2), а саме – ГЕС та ГАЕС Укргідроенерго, АЕС та ВДЕ. Цей показник на 6,1% більше, ніж у 2020 році, – пише Укренерго.

Відзначається, що загальне виробництво електроенергії в Україні в порівнянні з 2020 роком збільшилося на 5,2%, до 156,6 млрд кВт-год. При цьому, збільшилася частка генерації, яка виробляє екологічно нейтральну енергію, а саме – атомні, гідроелектростанції, сонячні та вітрові установки. Водночас зменшилася частка теплової генерації.

Зокрема, у 2021 році найбільше зростання показали гідроелектростанції (ГЕС), що збільшили своє виробництво на 51,9% – до 9,2 млрд кВт-год. Зростання обсягів відбулося практично в усі місяці 2021 року крім серпня, та понад вдвічі впродовж березня-червня – в період водопілля. Також збільшенню виробництва електроенергії на ГЕС сприяло активне залучення електростанцій Укргідроенерго до балансування енергосистеми впродовж всього року.

На другому місці відновлювані джерела енергії (ВДЕ), що збільшили виробництво електроенергії на 15,3%, до 12,5 млрд кВт-год. На третьому – атомна генерація зі зростанням обсягів на 13,1% – до 86,2 млрд кВт-год.

Нагадаємо, що саме гідрогенерація, як основна балансуюча потужність в Об’єднаній енергетичній системі України, першою прийняла на себе значне навантаження та оперативно видала необхідну додаткову потужність 25 січня 2022 року, коли аварійно зупинився 3-й енергоблок Южно-Української АЕС, а після цього було відключено 1-й енергоблок Хмельницької АЕС.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Поділитися: