Все буде Україна!

Енергетика майбутнього: тенденції та можливості

Енергетика майбутнього: тенденції та можливості

22-02-2023
Загальновідомо, що використання викопного палива завдає шкоди довкіллю, тож необхідний терміновий перехід на відновлювальні, стійкі джерела енергії, аби уповільнити цю шкоду. Це було дуже відчутно торік, коли Європа пережила енергетичну кризу, спричинену вторгненням росії в Україну, що супроводжувалася уповільненням поставок нафти трубопроводом «Північний потік». В листопаді 2022 року в Європу було поставлено всього 1,86 млрд кубометрів нафти у порівнянні з 10,09 млрд кубометрів за аналогічний період минулого року.

Як повідомляє Directors Talk Interviews, у відповідь на цю кризу європейські лідери оприлюднили концепцію REPowerEU – план із забезпечення незалежності Європи від російських викопних видів палива до 2030 року. Цей план спрямований на диверсифікацію поставок газу, підвищення енергозбереження та збільшення потужностей з відновлювальних джерел енергії. Це призвело до зростання інвестицій у сектор ВДЕ: в 2021 році до європейської енергосистеми було додано 173,5 ГВт нових сонячних потужностей, а у 2022-му – ще 260 ГВт.

Індустрія відновлюваних джерел енергії швидко зростає, поєднуючи гідроенергетику, енергію сонця, вітру та біоенергію. Інноваційні технологоії відіграють все більшу роль у цьому розвитку, оскільки штучний інтелект та прогнозна аналітика дозволяють сонячним та вітровим електростанціям підвищувати ефективність, оптимізувати кількість необхідних панелей, або турбін та прогнозувати виробіток електроенергії.

Окрім того, розробляються рішення для зберігання відновлюваної енергії, аби гарантувати відсутність її втрат, коли виробництво перевищує попит. Альтернативою є децентралізований енергетичний ринок, на якому підприємства та організації купують електроенергію безпосередньо у виробників і зберігають її до тих пір, поки вона не знадобиться.

Виробничі підприємства завдають значної шкоди довкіллю, продукуючи 20 % світових викидів вуглецю та споживаючи 54% світових обсягів енергії. Аби зменшити цей вплив, компаніям-виробникам варто інвестувати у стійкі джерела енергії, такі як сонячні батареї. Технології штучного інтелекту допоможуть оптимізувати виробіток електроенергії та значно скоротити експлуатаційні витрати.

Уряди країн також вдаються до кроків щодо заохочення використання відновлювальних джерел енергії, пропонуючи податкові пільги, субсидії та інші стимули, а також, за необхідності, адаптуючи закони для підтримки будівництва сонячних батарей на житлових будинках та багатоповерхівках, об’єктах комерційної нерухомості.

У 2022 році у всьому світі було побудовано 300 ГВт потужностей, які базуються на ВДЕ, утім це лише невелика частина від усього обсягу енергопостачання у світі, яке складає 14500 ГВт. Щоб значно скоротити нашу залежність від викопного палива, уряди країн по всьому світу мають інвестувати значні кошти в дослідження та наукові розробки. Такі країни як Німеччина, Коста-Ріка, Шотландія, Уругвай та Ісландія продемонстрували, що за наявності зобов’язань  з боку урядів відновлювальна енергія може стати успішною альтернативою викопному паливу.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Enelgreenpower

Поділитися: