Все буде Україна!

Енергетичний вимір: Канівська ГЕС на порозі 2024 року

Енергетичний вимір: Канівська ГЕС на порозі 2024 року

03-01-2024
Гринь
На ГЕС в Каневі, як і на інших гідроелектростанціях Укргідроенерго, тривають ремонти обладнання, роботи з відновлення та захисту.
Про підсумки 2023 року та плани на 2024 розповідає директор станції Василь Гринь.

- Два роки поспіль колектив продовжує працювати в умовах викликів воєнного часу.

В той же час у 2024 рік ми вступили з досить високими показниками. За рік, що минув, ми виробили 1181 млн. кВт*год електроенергії.

Окрім забезпечення енергосистеми балансуючим та аварійним резервом, ми сплатили понад 1,9 млн гривень військового збору, 26,6  млн - ЄСВ та 23,4 млн - ПДФО.

Весною ми зіткнулися з нетиповим зимовим паводком, який перейшов у рекордне весняне водопілля. Таке явище буває вкрай рідко й для врегулювання рівнів води гідроелектростанціям Дніпровського каскаду довелося здійснити контрольовані скиди. Для безпечного пропуску весняного водопілля на Канівській ГЕС всі роботи проводилось з дотриманням безпекових норм та під ретельним наглядом за технічним станом гідроспоруд.

Також впродовж року на Канівській ГЕС продовжувались роботи з реконструкції, планові та капітальні ремонти устаткування й обладнання. Адже впровадження новітніх технологій, відновлення та модернізація  застарілого обладнання  надає змогу збільшити робочу потужність, підвищує  екологічні стандарти й надійність, а також продовжує термін експлуатації основного та допоміжного обладнання. Це вкрай важливо для енергосистеми  країни в цілому, оскільки гідроелектростанції забезпечують ОЕС високоманевровими потужностями для регулювання добових графіків навантаження з покриттям пікової частини та заповненням провалів, а також виконують функцію аварійного резерву потужності.

Загартовані гірким досвідом ракетних ударів, ми спрямували всі зусилля на захист енергетичного обладнання та створення запасу обладнання, щоб  якнайшвидше поновити роботу станції у разі обстрілів.

Кожен з нас усвідомлює, що електроенергія сьогодні – це енергозабезпечення лікарень, де щодня рятують життя наших захисників, стабільна робота пунктів забору крові, рятувальних частин, соціально важливої інфраструктури тощо.

Первинна профспілкова організація Канівської ГЕС напряму допомагає гідроенергетикам-пенсіонерам, співробітникам, які стали на захист рідної землі та через благодійні фонди й організації - нашим незламним ЗСУ.

Також на станції впроваджується низка програм, спрямованих на вирішення  актуальних завдань соціального розвитку колективу, покращення умов праці, забезпечення соціального захисту працівників, серед яких програма страхового захисту.

З перших днів воєнного стану працівники Канівської ГЕС активно підтримують  захисників, допомагають підрозділам тероборони та переселенцям, що знайшли притулок у Каневі. З останнього, напередодні Нового року, гідроенергетики купили 12 дронів й надіслали хлопцям на передову.

Наразі 11 працівників філії захищають Україну в лавах ЗСУ. Двоє фахівців, виконавши свій громадянський обов’язок, повернулися до роботи на станцію. Після підриву рашистськими окупантами Каховської ГЕС, гідроенергетики активно підтримували постраждалих херсонців.

Низький уклін та подяка нашим захисникам за можливість працювати й щирі співчуття рідним та близьким полеглих Героїв - вони віддали свої життя захищаючи нас, нашу свободу й майбутнє.

Також хочу подякувати кожному співробітнику й співробітниці за самовіддану працю. Адже саме завдяки наполегливій та злагодженій роботі колективу станції, ми багато чого досягли й зробили в минулому році. Головне - вистояли і готові прийняти виклики 2024 року. Ми працюємо й рухаємось вперед, забезпечуючи енергосистему України електроенергією. Разом до Перемоги!

Пресслужба Канівської ГЕС

Фотогалерея

Поділитися: