Все буде Україна!

У фокусі уваги Італії – будівництво energy storage

У фокусі уваги Італії – будівництво energy storage

04-01-2024
energy storage
Італія запускає пакет державної допомоги у розмірі 17,7 млрд євро для створення централізованої системи зберігання електроенергії. Схема передбачає, що розробники відповідних проєктів отримуватимуть щорічні виплати на інвестиції та операційні витрати упродовж наступних десяти років.

Як повідомляє Balkan Green Energy News, Європейська комісія схвалила, відповідно до правил державної допомоги Європейського Союзу, схему на суму 17,7 млрд євро, за допомогою якої Італія має намір підтримати створення та експлуатацію централізованої системи зберігання електроенергії. Передбачається, що цей захід сприятиме досягненню цілей Європейського зеленого курсу та пакету Fit-for-55 шляхом інтеграції відновлюваних джерел енергії.

До кінця 2033 року планується підтримати об'єкти зберігання електроенергії загальною робочою потужністю 9 ГВт і загальною ємністю 71 ГВт-год.

Бенефіціари будуть обрані на конкурсних торгах

Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії залежить від сонця, вітру та води, а крива попиту на електроенергію є різною. Зберігання електроенергії в періоди надлишкової генерації дозволяє використовувати її в моменти дефіциту, тим самим зменшуючи згортання відновлюваних джерел енергії та необхідність виробляти електроенергію на забруднюючих навколишнє середовище електростанціях.

Італія зобов'язана відібрати бенефіціарів за допомогою конкурентного, прозорого та недискримінаційного тендерного процесу. Зокрема, девелопери змагатимуться на основі пропозицій, що стосуються найнижчої суми допомоги, запитуваної на запропонований обсяг потужності.

Схема сприяння створенню централізованої системи зберігання електроенергії буде відкрита для всіх технологій, що відповідають вимогам до ефективності, встановленим оператором системи передачі та схваленим регуляторами. Перелік буде переглядатися кожні два роки для відображення технологічного розвитку. Наразі до прийнятних технологій належать електрохімічні літій-іонні системи та гідроакумулюючі електростанції.

Італія запустить платформу для узгодження наявних потужностей з попитом

В рамках цієї схеми передбачається створення нової торгової платформи. Зберігаючі потужності будуть об'єднані та запропоновані третім сторонам у вигляді стандартизованих продуктів, що працюють за принципом часового зсуву.

Потім оператор виділить фізичні сховища для виконання стандартних контрактів на маневреність, оптимізуючи використання наявних потужностей.

Допомога має стимулюючий ефект, оскільки підтримувані сховища не були б фінансово життєздатними без державної допомоги, постановила Європейська Комісія. Крім того, вона стверджує, що цей механізм матиме позитивні ефекти, які переважають будь-які потенційні викривлення конкуренції та торгівлі в ЄС.

У 2019 році в повідомленні про Європейський зелений курс Єврокомісія поставила за мету досягти нульових викидів парникових газів до 2050 року. Потім ця норма була закріплена в Європейському кліматичному законі, який набув чинності з липня 2021 року. Законодавство також запровадило проміжну мету скорочення чистих викидів парникових газів щонайменше на 55% до 2030 року.

«Централізоване зберігання електроенергії забезпечує гнучкість і полегшує розгортання відновлюваних джерел. Ця інноваційна схема допоможе прискорити "зелений" перехід, одночасно мінімізуючи будь-які потенційні викривлення конкуренції», - заявила віце-президентка Єврокомісії Маргрете Вестагер Гансен.

Нагадаємо, в планах Укргідроенерго – до кінця 2024 року побудувати energy storage на 212 МВт.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Balkan Green Energy News

Поділитися: