Все буде Україна!

Фахівці «Укргідроенерго» взяли участь в обговоренні проблеми «цвітіння» водойм

Фахівці «Укргідроенерго» взяли участь в обговоренні проблеми «цвітіння» водойм

21-07-2017
20 липня при Державному агентстві водних ресурсів України відбулося позачергове засідання громадської ради, участь у якому взяли фахівці Держрибагентства, Держводагентства, Інституту гідробіології НАН України КП «Плесо», Української академії наук, а також представники ПрАТ «Укргідроенерго».

Під час засідання професор, академік Української академії наук Олександр Немчин ознайомив присутніх з роботою вітроаераторів сучасного типу для боротьби з синьо-зеленими водоростями. Олександр Немчин розповів не лише про механічний спосіб очищення водойм від водоростей, а й про біологічний, в якому використовується водорость хлорелла.  Далі з доповідями щодо «цвітіння» води у водосховищах дніпровського каскаду виступили Наталя Семенюк – старший науковий співробітник Інституту гідробіології НАН України та Тетяна Бєлошапка, представник Держрибагентства.

Про причини масового розвитку водоростей, фізичні та хімічні фактори, вплив антропогенної діяльності людини розповіла координатор напрямку «Вода та санітарія» Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86» заступник голови громадської ради при Держводагентстві Ганна Цвєткова, акцентуючи увагу на світових прикладах цвітіння синьо-зелених водоростей, економічній шкоді, яку вони завдають, а саме Китаю, США, Балтиці.

Задля ефективних напрацювань конкретних законодавчих змін та шляхів вирішення проблем синьо-зелених водоростей під час дискусії було ухвалено рішення рекомендувати Держводагентству долучити до співпраці у робочій групі з питань розроблення пропозицій щодо імплементації Директив ЄС у сфері якості води та управління водними ресурсами членів громадської ради при Держводагентстві, гідробіологів, фахівців з біомеліорації.

«Цвітіння» води – комплексне негативне природньо-антропогенне явище. Частота його виникнення за останні роки показує нам масштаби забруднення органічними та біогенними речовинами. ПрАТ «Укргідроенерго» вважає, що лише об’єднання зусиль наукових, природоохоронних та водогосподарських організацій у вирішенні цього питання допоможе  професійно підійти до проблеми. Товариство відкрите для співпраці щодо розробки заходів у оздоровленні річки Дніпро та зі свого боку зобов’язується чітко виконувати  затверджений Міжвідомчою комісією регламент роботи водосховищ»,  зауважила провідний фахівець з питань екології ПрАТ «Укргідроенерго», кандидат географічних наук Оксана Гуляєва.

 

Поділитися: