Все буде Україна!

Ґендерно орієнтоване бюджетування: міжнародний досвід та національні особливості

Ґендерно орієнтоване бюджетування: міжнародний досвід та національні особливості

12-10-2021
З ініціативи Наглядової ради Укргідроенерго та за підтримки USAID Проєкт енергетичної безпеки в Укргідроенерго продовжується серія тренінгів з питань гендерної рівності та недискримінації на робочих місцях.

Під час чергової онлайн-зустрічі учасники дізналися про міжнародний та національний досвід гендерно орієнтованого бюджетування, а також про переваги для бізнесу заходів, спрямованих на запобігання домашньому насильству.

«Наскільки жінки та чоловіки задоволені послугами, які надаються за рахунок коштів бюджету та отримують вигоди від цих послуг? Це надчутливе питання набуває все більшої актуальності на всій планеті. Ґендерно орієнтоване бюджетування – це сучасна управлінська технологія, що впроваджується в багатьох країнах світу упродовж сорока років. Нині понад дев’яносто країн користуються цією технологією у тій чи іншій формі. Ґендерно орієнтоване бюджетування офіційно закріплене в Україні Методичними рекомендаціями Міністерства фінансів у 2019 році і є  елементом загального прагнення до вдосконалення бюджетування, орієнтованого на результат, на державному і місцевому рівнях», - зазначила спеціалістка з гендерних питань USAID Юлія Галустян.

Згідно з дослідженням Європейського інституту гендерної рівності розвиток гендерної рівності та запобігання домашньому насильству має значні економічні переваги:

- підвищення продуктивності праці;

- створення додаткових робочих місць та підвищення рівня зайнятості;

- значний вплив на зростання  ВВП країни;

- сприяння вирішенню демографічної проблеми старіння населення.  

гендер

«Ми живемо у часи глобальних змін, де рівні права для всіх, незалежно від раси, релігії, політичних вподобань та статі виходять на передній план. В цьому контексті забезпечення ґендерної рівності в управлінні публічними фінансами набуває особливого значення. Як врахувати потреби різних груп у бюджетному плануванні? Чому розвинені країни приділяють велику увагу ґендерно орієнтованому бюджету? Чому важливо впроваджувати цю практику в Україні? Ці та інші питання було детально розглянуто під час чергового тренінгу з питань гендерної рівності та недискримінації на робочих місцях в Укргідроенерго», - зазначив начальник Служби з питань комплаєнсу Укргідроенерго Олександр Формагей.

«Тренінг – надзвичайно корисний для отримання нових знань щодо ґендерного аспекту в бюджетуванні. Цікавим є міжнародний досвіду у сфері впровадження ґендерно орієнтованого бюджету, адже системний підхід до його застосування сприяє скороченню ґендерних розривів в Україні», - зауважила заступниця начальника відділу взаємодії з органами влади та громадами Ольга Чайка.

Варто зазначити, що Укргідроенерго підтримує справедливу гендерну політику, що сприяє економічному зростанню і соціальному розвитку країни, формуванню більш стійких та інклюзивних громад.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Наталія Микольська: розширення можливостей жінок та забезпечення гендерної рівності - пріоритет Наглядової ради Укргідроенерго

Укргідроенерго та USAID: разом до енергетичної безпеки України

Укргідроенерго – за гендерний баланс в енергетиці

Поділитися: