Все буде Україна!

Гендиректор «Укргідроенерго» Ігор Сирота: «Держпідприємство здатне бути фінансово успішним»

Гендиректор «Укргідроенерго» Ігор Сирота: «Держпідприємство здатне бути фінансово успішним»

20-02-2018
Днями Державна фіскальна служба України опублікувала список ТОП-100 підприємств, які перерахували в минулому році до державного бюджету найбільші податки. Серед небагатьох держпідприємств, які увійшли до цього списоку, опинилось і ПрАТ «Укргідроенерго» - найбільша гідрогенеруюча компанія країни, яка об'єднує шість дніпровських гідроелектростанцій (Київську, Канівську, Кременчуцьку, Середньодніпровську, Дніпровську, Каховську), Дністровську ГЕС, а також Київську та Дністровську гідроакумулюючі електростанції (ГАЕС).

Про те, як вивести держпідприємство в лідери енергетичної галузі і промисловості в цілому, і про плани на майбутнє ми розпитали генерального директора «Укргідроенерго» Ігоря Сироту.

- Ігоре Григоровичу, як Ви оцінюєте успіхи підприємства, яке очолюєте вже сім років?

- Наші показники говорять самі за себе, адже за сім років компанія «Укргідроенерго» не вперше опиняється в списку найбільших платників податків і ми продовжуємо демонструвати позитивну динаміку.

За підсумками 2017 року в енергетичному блоці ТОП-100 опинилось 12 компаній, і «Укргідроенерго» - одна з них. В минулому році ми сплатили до бюджетів усіх рівнів 1 млрд 302 млн грн податків і зборів. З них 1,108 млрд грн - до державного бюджету і 194 млн грн - до місцевих бюджетів адміністративних одиниць, на території яких знаходяться наші станції. Також до державного бюджету було перераховано 663 млн грн в вигляді дивідендів на акції, які належать державі.

В цілому по галузі частка «Укргідроенерго» в загальному обсязі податкових надходжень збільшилася і склала 10,8%, тоді як у минулому році ця частка становила 9,9%. І я розцінюю це як доказ того, що український уряд обрав правильний курс на інтеграцію української енергосистеми в континентальну мережу Євросоюзу. Держава взяла на себе зобов'язання привести енергетичні об'єкти та мережі у відповідність з європейськими стандартами, і наші енергетичні підприємства успішно адаптуються до нових вимог, нарощують потенціал.

- Нараховані дивіденди свідчать про те, що «Укргідроенерго» входить в число прибуткових державних підприємств?

- Так. В кінці серпня минулого року Міністерство економічного розвитку оприлюднило дані про фінансові показники ста найбільших держпідприємств. Згідно з цією інформацією, всього 5 з них демонстрували прибуток. І «Укргідроенерго» входило в цю п'ятірку. Поряд з НАК «Нафтогаз України», КБ «Південне», Адміністрацією морських портів України і «Укренерго». Загальний прибуток цих п'яти підприємств оцінювався в 36 млрд грн. Решта ж були збитковими. Загальна сума їх збитків становила 9,5 млрд грн.

- Основні потужності «Укргідроенерго» - це гідроелектростанції. Деякі з них працюють вже майже 90 років. Як вдається підтримувати їх в робочому стані, та ще й досягати таких високих виробничих показників?

- Якраз зараз ми реалізуємо масштабний проект «Реабілітація ГЕС», завдання якого - модернізувати гідроагрегати і підвищити рівень стабільності української енергосистеми. Цей проект фінансується силами підприємства, а також за рахунок залучених коштів міжнародних фінансових організацій, зокрема ЄБРР.

На сьогоднішній день модернізовано вже більше 60% гідроагрегатів. А повністю реконструкція повинна завершитися в 2026 році.

Однак наявних потужностей України недостатньо. На сьогоднішній день частка електроенергетики в загальному енергетичному потенціалі - трохи більше 8%. При цьому у нас є величезний потенціал, який необхідно реалізовувати. Адже це економія невідновлюваних природних ресурсів, в тому числі вугілля і газу, яка складає  мільярди гривень. Особливо гостро відчувається дефіцит маневрових потужностей, які є запорукою стабільності і безпеки в роботі енергетичної системи України. Вони також будуть необхідні для успішного приєднання до енергосистеми Європи.

Однак робота з модернізації та розробки нових проектів ведеться постійно. Зараз на завершальній стадії знаходиться будівництво Дністровської ГАЕС. Тільки три її агрегати дозволяють економити 1,1 млн тон вугілля на рік і газу приблизно на $ 150 млн в рік. Будівництво кожного нового агрегату окупається всього за два роки. Тому у нас немає альтернативи - нам просто необхідно будувати нові станції. Також ми плануємо будівництво сонячних і вітрових електростанцій на території ГЕС і ГАЕС. Така практика широко використовується в Європі. Для реалізації цих проектів потрібні серйозні інвестиції, і ми працюємо над цим питанням.

- У минулому році уряд оголосив про намір продати більшість державних підприємств. 18 січня парламент прийняв у другому читанні новий закон про приватизацію, який повинен прискорити і оптимізувати цей процес. Чи не планується передати в приватні руки і «Укргідроенерго» як одне з найбільш інвестиційно привабливих українських держпідприємств?

- Таких планів немає. Саме через високі показників господарської діяльності «Укргідроенерго» було визнано одним з 15 стратегічних підприємств, які не підлягають приватизації. Ми впевнені, що стабільна динаміка зростання компаній буде потужним сигналом для інвесторів для реалізації масштабних проектів.

Я хочу підкреслити,  що ТОП-100 найбільших платників податків - це не лише визнання успіху. Це ще і ємний список потенційно привабливих для інвестицій підприємств. Інвестори охочіше йдуть на співпрацю з успішними, стабільно прибутковими компаніями. А «Укргідроенерго», до того ж, довело, що і при державній формі власності здатне бути фінансово ефективним і демонструвати вагомі виробничі результати. Головне – злагоджена командна робота по реалізації Енергетичної стратегії України і прагнення розвиватися в інтересах економіки України.

Поділитися: