Все буде Україна!

Гідроенергетики компанії – серед лауреатів високої державної нагороди

Гідроенергетики компанії – серед лауреатів високої державної нагороди

20-12-2021
Головному інженеру Укргідроенерго Вадиму Рассовському присуджено Національну премію України імені Бориса Патона 2021 року.

Про це йдеться у тексті Указу Президента України №660/2021, розміщеному на офіційному інтернет-представництві Глави держави.

Премію присуджено колективу авторів за роботу «Створення високоекономічних гідроагрегатів для ГЕС України».

«Для мене ця премія – професійне визнання нашої колективної роботи, спрямованої на практичне покращення гідроагрегатів та, як наслідок, ефективності їх роботи. Це – стимул рухатися вперед й надалі працюючи над актуальними проблемами галузі та сприяючи досягненню Україною енергетичної незалежності», - прокоментував головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський.

«Інтелектуальний потенціал - одне з найцінніших надбань нашої держави. І якщо цей потенціал примножується, Україна має велике майбутнє. Вже упродовж багатьох років Державна премія в галузі науки і техніки – авторитетна нагорода за видатні наукові досягнення, які сприяють подальшому розвитку економіки та позитивно впливають на суспільний прогрес. Гадаю, що робота «Створення високоекономічних гідроагрегатів для ГЕС України» гідна такої високої оцінки, адже ґрунтується на фундаментальних дослідженнях», - зауважив директор департаменту експлуатації Укргідроенерго Володимир Сергієнко.

«Вітаємо колегу та бажаємо нових досягнень і щедрих плодів на науково-технічній ниві», - зазначив директор департаменту ремонтів Анатолій Осипов.

Нагадаємо, метою наукової роботи «Створення високоекономічних гідроагрегатів для ГЕС України» є створення високоекономічних гідроагрегатів ГЕС для підвищення ефективності роботи Об’єднаної енергетичної системи України. Авторами визначено концепцію створення нових проточних частин гідроагрегатів електростанцій при їх реконструкції та новому будівництві. Вперше на основі математичного моделювання нестисливої в’язкої течії в проточній частині встановлено закономірності впливу окружних і осьових навалів лопатей робочих коліс на структуру потоку та енергетичні показники.

Під час роботи над науковою працею виконано роботи з вдосконалення нормативної бази для оцінки ресурсу кришок гідротурбін, що дозволило провести детальний аналіз питань щодо обсягів модернізації низки ГЕС України. Для реалізації проєктів реконструкції ГЕС проведені комплексні розрахунково-експериментальні роботи з розробки проточних частин зі збереженням спіральних камер, статорів і відсмоктувальних труб діючих гідротурбін для всіх ГЕС Дніпровського Каскаду. На прикладі створення модернізованих гідротурбін Кременчуцької ГЕС розглянуто комплексний підхід до створення високоефективних поворотно-лопатевих гідротурбін для всього Каскаду.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Укргідроенерго відзначено як компанію року у сприянні гендерній рівності 

Укргідроенерго – володар відзнаки «Еко-Оскар» 

Голову НТР Укргідроенерго Семена Поташника нагороджено парламентською відзнакою

 

Поділитися: