Все буде Україна!

Головні тренди гідроенергетики у 2019 році

Головні тренди гідроенергетики у 2019 році

16-01-2020
Платформа Hydro Review, що висвітлює міжнародні новини гідроенергетики, опублікувала тренди галузі 2019 року. Скорочений переклад наведений нижче.

З оригіналом матеріалу можна ознайомитися за посиланням.

Посилена увага до кліматичних змін

Цьогоріч проблема кліматичних змін була у фокусі всього світу. І не лише через Ґрету Тунберґ. Проте гідроенергетика стежить за зміною клімату вже протягом десятиліть. У 2019 році багато компаній активізувалися та взяли на себе додаткові зобов’язання, щоб покращити ситуацію зі змінами клімату.

Два нещодавні приклади: ісландська енергетична компанія Landsvirkjun та міжнародна технологічна – Voith. Landsvirkjun заявила про свій план стати вуглецево-нейтральною до 2025 року. Компанія експлуатує 18 електростанцій і виробляє три чверті своєї енергії за допомогою гідро-, гео- та вітроенергетики.

А Voith, батьківська компанія Voith Hydro, що надає послуги у сфері монтажу та вводу в експлуатацію електромеханічного обладнання для гідроелектростанцій, заявила: з 2022 року жодна з її філій не буде залишати «вуглецевий слід». Voith переходить на купівлю безвуглецевої електроенергії, а неминучі викиди компенсує спеціальними заходами.

Збільшення інвестицій в гідроенергетику

Йдеться про банки, що фінансують гідроелектростанції, а також про компанії, що купують гідроенергетичні активи по всьому світу.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) нещодавно виділив 8,1 млрд євро (9 млрд доларів США) на фінансування заходів, що протидіють кліматичним змінам, а також на інвестиції в сталий розвиток, охорону здоров'я та освіту. Сюди входить підтримка проєктів відновлювальної енергетики, в тому числі – гідроенергетики.

Сінгапурська компанія Nexif Energy, що є власником вітроелектростанцій та інших проєктів з відновлюваної енергетики у кількох країнах, придбала 94% акцій Song Giang Hydropower, що володіє двома каскадними гідроенергетичними проєктами загальною потужністю 49 МВт у в’єтнамській провінції Хань Хоа.

H2O Power, що є третім найбільшим постачальником гідроенергетики канадської провінції Онтаріо, та австралійська інвестиційна компанія TCorp підписали угоду, згідно з якою TCorp отримує частку вісьмох ГЕС H2O Power.

Технологічні інновації на службі гідроенергетики

2019 рік продемонстрував, що в гідроенергетиці триває розвиток нових унікальних технологій, а також активно застосовуються вже існуючі. У грудні ми писали про можливість фінансування на суму 40 млн доларів від Міністерства енергетики США, що включає інновації та трансфер технологій з акцентом на малий бізнес. Також нещодавно повідомлялося про дослідження NASA, які показали, що використовуючи дані з супутників, можна в середньому на 9 хвилин швидше реагувати на надзвичайні ситуації.

Розвиток малої гідроенергетики

Це не нова тенденція для 2019 року, проте виразна. Тільки у грудні, наприклад, ми повідомляли про підписання угоди щодо фінансування будівництва гідроелектростанції потужністю 15 МВт на Соломонових островах, про відкриття малої ГЕС в Лаосі та про видачу дозволу на дослідження розбудови нового «малого» гідропроєкту в США. І це все є лише вершиною айсберга. На сьогодні багато країн – наприклад, Гана та Еквадор – розробляють проєкти малих ГЕС. А Латинська Америка і Кариби поставили за мету до 2030 року досягти показника: 70% енергетики з відновлювальних джерел, в тому числі з «малої» гідроенергетики.

Джерело: Hydro Review

Поділитися: