Все буде Україна!

Розбудова гідроенергетики в Африці

Розбудова гідроенергетики в Африці

17-01-2020
Гідроенергетичний потенціал Африки використаний лише на 11%, що є найменшим показником у світі. У виданні ESI Africa, що присвячене питанням енергетики континенту, нещодавно був опублікований матеріал про стан розвитку африканської гідроенергетики.

Пропонуємо вашій увазі скорочений адаптований переклад статті. З оригіналом можна ознайомитися за посиланням.

Міжнародна асоціація гідроенергетики (IHA) очікує, що потужність африканської гідроенергетики зросте приблизно на 4700 МВт протягом наступних 2-3 років. На це впливатимуть численні фактори, серед яких сприятлива нормативна база та капітальні інвестиції. У цій статті ми розглянемо проєкти, мета яких – покращення потенціалу гідроенергетики на континенті.

Ефіопія націлена забезпечити доступ до електроенергії для всіх своїх громадян до 2025 року. Це означає, що країні потрібно буде збільшити потужність з сьогоднішніх 4566 МВт до 17300 МВт. Цього можна досягти за допомогою нових проєктів з гео-, вітро-, біо- та гідроенергетики. Визнаючи важливу роль, яку незалежні виробники електроенергії можуть відігравати у прискоренні розбудови проєктів гідроенергетики, Африканський банк розвитку (AfDB) через інвестиційні механізми долучився до надання необхідної фінансової підтримки.

Фонд стійкої енергетики для Африки (SEFA), яким керує AfDB, схвалив грант на суму $995 тис. для впровадження системи стійких закупівель для незалежних виробників електроенергії в Ефіопії. Грант SEFA спрямований на заохочення приватних інвестицій у гідроенергетичні проєкти, а також передбачає оцінку впливу на навколишнє середовище, соціум, план дій щодо переселення та підготовку тендерних документів на гідропроєкти.

«Програма SEFA сприятиме участі приватних виробників електроенергії та стимулюватиме інвестиції в ефіопський гідроенергетичний сектор. Добре структурована система закупівель має вирішальне значення для мобілізації інвестицій, необхідних для досягнення загального доступу до електроенергії в Африці», – заявив Уель Шонібаре, в. о. віцепрезидента AfDB з питань енергетики, змін клімату та зеленого зростання.

Гідроенергетичні потужності зростають

Амбітна мета Ефіопії вражає. Країна може черпати натхнення у сусідньої Уганди, де будівництво ГЕС Ісімба (фото ліворуч) потужністю 183 МВт було завершене протягом п'яти років. Введена в експлуатацію в березні 2019 року, Ісімба значно посилює національну енергетичну мережу Уганди. Очікується, що ГЕС знизить вартість електроенергії з нинішніх $0,08 за кВт*год – до $0,05 за кВт*год, що зробить її найдешевшою в регіоні. На підході введення в експлуатацію ГЕС Карума потужністю 600 МВт. На листопад 2019 тут вже було виконано 95% робіт.

У Центральній Африці зведення гідроелектростанції Zongo II потужністю 150 МВт було офіційно завершене в червні 2018 року в Демократичній Республіці Конго, додавши 100 МВт встановленої потужності до вже існуючої з 2017 року у 50 МВт. В рамках програми модернізації країни гідроелектростанція Madingingusha збільшила встановлену потужність з 22 МВт до 32 МВт. У 2018 році також було введено в експлуатацію гідроелектростанцію Azambi потужністю 11 МВт. Гірничодобувний сектор Конго інвестує в гідроенергетику, щоб гарантувати енергозабезпечення своїх бізнес-активів.

ГЕС Кахора-Басса
ГЕС Кахора-Басса, Мозамбік

Будівництво ГЕС Memve'ele в Камеруні потужністю 200 МВт майже завершене. Окрім цього, найбільший незалежний гідроенергетичний проєкт Африки на південь від Сахари – ГЕС Nachtigal потужністю 420 МВт – має бути добудований у 2023 році. ГЕС буде розташована на річці Санага біля водоспаду Нахтігал, за 65 км на північний схід від столиці країни Яунде. Загальна вартість проєкту Nachtigal становить $1,3 млрд. Міжнародна фінансова корпорація IFC InfraVentures безпосередньо інвестує $68 млн, прокредитує власним коштом $124 млн та мобілізує додатково $686 млн з 11 фінансових установ та чотирьох комерційних банків. Французька комунальна компанія EDF та уряд Камеруну також інвестуватимуть. Міжнародний банк реконструкції та розвитку та Багатостороння агенція з гарантій інвестицій (MIGA) надають гарантії на загальну суму $289 млн та $216 млн відповідно.

Тим часом у Зімбабве ГЕС Kariba South була введена в експлуатацію в березні 2018 року, додавши до енергосистеми країни 150 МВт. Уряд Мозамбіка погодив розробку проєкту гідроелектростанції Mphanda Nkuwa потужністю 1500 МВт. ГЕС буде розташована на річці Замбезі на 60 км нижче ГЕС Кахора-Басса, що виробляє до 90% електроенергії країни та є найпотужнішою гідроелектростанцією в Африці з показником 2075 МВт.

Попри високі початкові витрати, гідроенергетика забезпечує низьку вартість електроенергії протягом усього тривалого терміну експлуатації. Глобальна середня вартість електроенергії ГЕС та ГАЕС у 2018 році становила $0,047 за кВт*год, що робить гідроенергетику найдешевшим джерелом енергії на багатьох ринках (згідно з доповіддю Міжнародної агенції з відновлювальних джерел енергії IRENA за 2018 рік). Крім того, гідроенергетика дає можливість отримати значний дохід від експорту в сусідні країни. А також підтримує розвиток енергетики з відновлюваних джерел – таких як вітряні та сонячні електростанції – завдяки своїм акумулювальним можливостям: поглинає енергію, коли є її надлишок в системі та віддає, задовольняючи попит, коли інші джерела недоступні. Усі ці чинники затверджують гідроенергетику важливим фактором забезпечення Африки електроенергією.

Джерело: ESI Africa

Фото: @uegcl, @gaynordeacon71

Поділитися: