Все буде Україна!

Гідрогенерація зайняла 63% у структурі реалізації електроенергії на балансуючому ринку у серпні 2024 року

Гідрогенерація зайняла 63% у структурі реалізації електроенергії на балансуючому ринку у серпні 2024 року

26-09-2024
Станції Укргідроенерго
Про це свідчать дані, опубліковані НЕК «Укренерго» щодо часток джерел. Друге місце посіла вугільна промисловість з показником 22,05%, на третьому місці природний газ –14,25%.

Загальний обсяг реалізованої електроенергії на цьому сегменті ринку у серпні склав 238,6 тис. МВт*год.

«Перевагою показника у 63% є те, що завдяки плануванню, яке ми здійснюємо в  Укргідроенерго протягом року, в серпні у водосховищах був достатній резерв води і Укренерго мало змогу вирівнювати ситуацію в енергосистемі та завантажувати наші станції додатковим виробітком енергії. Проте, з іншого боку, це відразу збільшило заборгованість, яку накопичує НЕК перед нами на балансуючому ринку, більш, ніж на мільярд, - зазначає заступник генерального директора з комерційної діяльності Богдан Сухецький. - Ми будуємо оптимальний графік, який включає раціональне використання води, потреби енергосистеми в пікові години та ефективні продажі».

Заступник гендиректора розповідає, що у випадку, коли диспетчери Укренерго надають команди поза графіком - вони керуються потребами енергосистеми. Проте, в той же час, ми отримуємо перевитрати води та непрогнозоване навантаження на гідроелектростанції.

«На жаль у вересні ми маємо найнижчу приточність за декілька років. Зараз ситуація в енергосистемі дещо вирівнялася і ми будемо намагатись накопичити ресурс. Але проблема з затримкою розрахунків на балансуючому ринку залишається: 15 місяців затримки  і борг у 7,5 млрд грн суттєво знижує можливості Укргідроенерго у відновленні зруйнованого обладнання. Окрім того, на реалізовану на цьому ринку електроенергію нам нараховуються видатки та ПСО, які компанія сплачує вчасно», - підкреслив Богдан Сухецький.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: