Все буде Україна!

ICPDR Hydropower Workshop: гідроенергетика на шляху до екологічної стійкості

ICPDR Hydropower Workshop: гідроенергетика на шляху до екологічної стійкості

07-06-2024
ICPDR
Представники Укргідроенерго поділилися практиками стратегічного планування розвитку великої гідроенергетики в Україні під час семінару ICPDR Hydropower Workshop, який відбувся днями у Відні.

Захід, організований Міжнародною комісією з захисту річки Дунай (ICPDR), зібрав провідних експертів галузі, представників влади та неурядових організацій з усієї Європи.

Мета цьогорічного семінару полягала в тому, щоб обговорити досягнутий прогрес і проблеми щодо забезпечення стійкості гідроенергетики після 10 років впровадження «Керівних принципів сталого розвитку гідроенергетики в басейні Дунаю».

Серед іншого на семінарі йшлося про досвід країн Дунайського регіону щодо застосування керівних принципів ICPDR, останні політичні події та законодавчі вимоги щодо відновлюваної енергії, управління водними ресурсами та біорізноманіття. Окрім того, учасники заходу обговорили виклики, з якими стикаються країни Дунаю під час імплементації відповідного законодавства та політик, а також рішення, що виходять із конфлікту цілей.

    У фокусі уваги - практичний досвід, інноваційні рішення та результати останніх наукових досліджень щодо пом’якшення впливу на довкілля гідроенергетичних об’єктів та практичні приклади стратегічних підходів, включаючи активне залучення зацікавлених сторін для розвитку гідроенергетики у відповідності з цілями охорони води та біорізноманіття.

Україну на семінарі представляли фахівці Всесвітнього фонду природи WWF в Україні та Укргідроенерго.

Начальниця відділу екологічного супроводу реалізації проєктів Укргідроенерго Оксана Гуляєва розповіла про практику стратегічного планування щодо розвитку великої гідроенергетики в Україні. Під час презентації фахівчиня звернула увагу на важливість великої гідроенергетики та стратегічні документи, реалізація яких забезпечить її сталий розвиток. Окрім того, зупинилася на поточній ситуації в компанії, викликаній регулярними обстрілами агресора.

«Гідроенергетика - важлива складова енергетичної системи України. Гідрогенерація є ключовою для підтримки стабільності енергосистеми під час надзвичайних ситуацій, саме тому вона стала мішенню для російських атак. На сьогоднішній день кожна гідроелектростанція, яка входить до складу компанії, була неодноразово атакована, а Каховська ГЕС - повністю зруйнована.

Ворожі обстріли завдали серйозних пошкоджень будівлям, гідротехнічним спорудам та обладнанню. Екологічні та соціальні наслідки цих обстрілів надзвичайно масштабні», - зазначила вона.

ICPDR Hydropower Workshop став важливим кроком на шляху до сталого майбутнього гідроенергетики, демонструючи готовність галузі до впровадження інновацій та екологічно відповідальних підходів у своїй діяльності. Учасники висловили впевненість у тому, що подібні заходи сприяють зміцненню міжнародного співробітництва та сприяють дотриманню принципів сталого розвитку гідроенергетики.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: