Все буде Україна!

Ігор Сирота: «Укргідроенерго планує побудувати чотири сонячні електростанції»

Ігор Сирота: «Укргідроенерго планує побудувати чотири сонячні електростанції»

07-11-2019
Завершився XVII Міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє». Фахівці Укргідроенерго взяли активну участь у діловій програмі форуму.

Цьогоріч стенд Укргідроенерго відвідало більше 3000 гостей. Він був розташований біля центральної сцени, привертаючи увагу як оригінальною формою і ґрунтовним змістом, так й інформативними бесідами з фахівцями гідроенергетики.

В перший день роботи презентацію Укргідроенерго на форумі відвідав заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України Станіслав Ковалевський. Найбільшу зацікавленість урядовця, як, втім, й інших візитерів, викликала можливість здійснити віртуальну екскурсію у форматі 360 градусів Дністровською гідроакумулюючою станцією. До речі, ті декілька пар VR-окулярів ні хвилини не лежали без діла упродовж всіх трьох днів, адже «телепортували» гостей форуму з київського МВЦ одразу в мальовничу Чернівецьку область на станцію, котра після добудови усіх 7-ми гідроагрегатів стане найпотужнішою ГАЕС у Європі та 6-ю у світі.

Подія вкотре стала масштабним майданчиком для зустрічі експертів енергетичної галузі, представників влади та бізнесу, журналістів, студентів та інших зацікавлених осіб, що могли ознайомитися зі світовими тенденціями й перспективами розвитку енергетики.

В межах форуму пройшли науково-практичні семінари та конференції, круглі столи та панельні дискусії, в яких фахівці Укргідроенерго брали активну участь.

Науково-практичний семінар «Зростаюча роль гідроенергетики в забезпеченні маневреності і балансування ОЕС України» відкрив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота. Очільник компанії поділився першими враженнями від нової моделі ринку електроенергії та, серед іншого, розповів про новий проєкт Укргідроенерго – впровадження сонячних електростанцій.

«Планується будівництво чотирьох сонячних електростанцій потужністю від 9 до 15 МВт в залежності від типу елементів, які ми будем застосовувати. Розташовані СЕС будуть на територіях, що належать підприємству. Вже є зацікавленість Світового банку в цьому проєкті», – сказав Ігор Сирота.

З доповіддю «Стан і перспективи роботи ГЕС та ГАЕС в новому ринку електроенергії» виступив директор департаменту з комерції Укргідроенерго Дмитро Олефір. Він запропонував знизити мінімальну граничну ціну на балансуючу денну електроенергію, оскільки зараз компанія в цьому сегменті працює збитково.

«Коли ми виконуємо команди диспетчера і балансуємо енергосистему країни, то самі несемо збитки в цьому сегменті ринку», – відзначив Дмитро Олефір.

На семінарі також виступили Юрій Бісовецький, заступник директора департаменту ремонтів з доповіддю «Сучасні виклики та загрози в питаннях експлуатації та забезпеченні безпеки гідротехнічних споруд діючих ГЕС та ГАЕС Укргідроенерго» та Віталій Семенець, провідний інженер лабораторії неруйнівного контролю з доповіддю «Неруйнівний контроль металу на діючих гідроелектростанціях Укргідроенерго».

Також фахівці галузі заслухали доповідь «Розвиток ГЕС та ГАЕС» головного інженера Укргідроенерго Вадима Рассовського, який розповів про стан справ компанії та стратегічні плани на майбутнє.

«До 2022 року ми завершуємо реконструкцію 86 агрегатів. Залишаться нереконструйованими ще 14 агрегатів. На сьогодні ми вже провели перемовини з Європейським інвестиційним банком і отримали позитивну відповідь щодо дофінансування цього проєкту», – розповів Вадим Рассовський.

Другий день форуму відзначився IV Всеукраїнським семінаром інженерів-енергетиків, де також виступив представник Укргідроенерго Дмитро Олефір. В останній день роботи відбулась панельна дискусія «Енергетика та освіта: у пошуках синергії».

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: