Все буде Україна!

Фахівці Укргідроенерго взяли участь у заходах, присвячених роботі нового ринку електроенергії

Фахівці Укргідроенерго взяли участь у заходах, присвячених роботі нового ринку електроенергії

08-11-2019
На міжнародному паливно-енергетичному форумі відбувся ряд подій, присвячених початку функціонування в Україні нової моделі ринку електроенергії з 1 липня цього року відповідно до закону «Про ринок електричної енергії», ухваленого у 2017 році.

Реформа ринку електроенергії проводиться в рамках імплементації Україною Третього енергопакету Європейського Союзу. Її метою є запровадження конкурентних механізмів функціонування ринку електроенергії, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії.

В перший день роботи форуму був проведений круглий стіл «Новий ринок електроенергії: проблеми та шляхи їх вирішення» під егідою НЕК «Укренерго». З доповіддю «Стан і перспективи роботи ГЕС та ГАЕС в новому ринку електроенергії» виступив директор департаменту з комерції Укргідроенерго Дмитро Олефір. Були обговорені питання пов’язані з розвитком ринку електроенергії та з проблемами, що виникають при функціонуванні усіх його сегментів, зокрема, балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг.

Зокрема, було зазначено, що необхідно припинити збитковість на балансуючому ринку, в тому числі при виконанні команд диспетчера НЕК «Укренерго» з операційної безпеки та з грифом «аварійно». Також було висвітлено проблемні питання при розрахунку даних комерційного обліку і виставленні рахунків і актів. Відбулася дискусія між учасниками ринку та Оператором системи передачі.

«Збитковість роботи на балансуючому ринку, у тому числі і при виконанні команд диспетчера НЕК «Укренерго» необхідно якнайшвидше припинити, в першу чергу, через зміну підходу до встановлення price caps на балансуючому ринку, а також через початок роботи системи MMS правильно та у повному обсязі (шляхом запуску модуля активації команд диспетчера, та правильного розрахунку обсягів балансуючої енергії і небалансів). Також, необхідно запровадити оплату Адміністратором розрахунків ПрАТ «Укргідроенерго» за надання допоміжних послуг», – зазначив Дмитро Олефір.

Другий день форуму відзначився IV Всеукраїнським семінаром інженерів-енергетиків, де також виступили представники ПрАТ «Укргідроенерго» – Олексій Нікітін та Дмитро Олефір. Йшлося про проблеми та виклики, що постали перед учасниками нового ринку електричної енергії щодо забезпечення надійної роботи ОЕС України, підтримання параметрів електричної енергії у заданих межах, а також сталого функціонування ринку електроенергії та припинення збиткової роботи на певних його сегментах.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: