Все буде Україна!

Ігор Сирота: Укргідроенерго спільно з Держводагенством максимально сприяє пропуску паводку на Дністрі

Ігор Сирота: Укргідроенерго спільно з Держводагенством максимально сприяє пропуску паводку на Дністрі

25-06-2020
У зв’язку з ситуацією, яка склалася на річках Карпатського регіону і формуванням високого паводку, у засобах масової інформації з’явилось чимало інформаційних повідомлень, які описують абсолютно різні причини та наслідки надзвичайної ситуації у регіоні.
В Укргідроенерго хотіли б роз’яснити ситуацію щодо ролі Дністровської ГЕС у цьому питанні та рішень, які приймаються у компанії, а також прояснити деякі недостовірні та безпідставні звинувачення причетності керівництва Укргідроенерго до затоплення населених пунктів на Заході України.

Протягом червня 2020 року на річках басейну Дністра проходила серія дощових паводків. Протягом І та ІІ декади червня Дністровська ГЕС працювала на притокових витратах, що дозволило підтримувати рівень Дністровського водосховища в межах встановлених Протоколом. Станом на 22 червня рівень Дністровського водосховища становив 119,61 м.

23-25 червня, внаслідок значних та сильних дощів, на річках Карпатського регіону розпочалось формування високого дощового паводку.

23 червня фахівці Укргідроенерго обговорили паводкову ситуацію та узгодили скидні витрати із Дністровського водосховища під час засідання робочої групи Міжвідомчої комісії, організованого Державним агентство водних ресурсів України.

Зауважимо, компанія Укргідроенерго не приймає самостійно рішення щодо скидів води. Рішення про здійснення скидних витрат із Дністровського водосховища ухвалюється Міжвідомчою комісією по узгодженню режимів роботи водосховищ при Державному агентстві водних ресурсів України з урахуванням екологічних вимог і інтересів всіх водокористувачів та прогнозів припливу води до Дністровського водосховища.

Завдяки скидним витратам з Дністровського водосховища забезпечується рівноміриний попуск дощового паводку на Дністрі,  що мінімізує негативний вплив періодичних критичних аномалій у вигляді опадів на прилеглі до річки території. 

Відтак, у зв’язку зі складною паводковою ситуацією за рішенням комісії починаючи з 13 години 23 червня для забезпечення пропуску дощового паводку, який сформувався у басейнi Днiстра, комісія встановила режим роботи Днiстровського водосховища з наступними витратами  1400 м3/с з повною пропускною спроможністю ГЕС; 24 червня – з 7 години ранку1800-1850 м 3 /с, з 10 години ранку 2000-2050 м 3/с. Наразі Дністровська ГЕС працює в базовому повному наявному навантаженні, потужністю 585 МВт. На станції піднято два водоскидні затвори на одне положення. Сумарні скидні витрати через ГЕС зменшились і складають 1870 м3/c.

Також при Держводагентстві працює Міжвідомчий оперативний штаб з реагування на паводкову ситуацію, який щодня оперативно по годинах здійснює уточнення прогнозу розвитку паводкової ситуації та координує подальші дії Держводагентства, Укргідроенерго, підрозділів ДСНС та місцевої влади.

В Укргідроенерго також створено оперативний штаб з пропуску повені під головуванням генерального директора компанії Ігоря Сироти. Проте, хочемо ще раз зауважити, що будь-які рішення щодо пропуску паводку та скидів води крізь затвори ГЕС чітко регулюються та узгоджуються Міжвідомчою комісією.

 

 

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: