Все буде Україна!

Ігор Сирота: Якби не було Дністровської ГЕС, наслідки паводку були б набагато масштабніші

Ігор Сирота: Якби не було Дністровської ГЕС, наслідки паводку були б набагато масштабніші

Актуально
26-06-2020
26 червня відбувся онлайн-брифінг генерального директора Укргідроенерго Ігоря Сироти, на якому обговорено питання боротьби з високим дощовим паводком на річці Дністер.

Окреслюючи поточну ситуацію, Ігор Сирота зазначив, що паводок, який розпочався на Дністрі 23 червня, за масштабами подібний до паводку, який мав місце у 2008 році. Гідроенергетики  разом з Держводагентством доклали максимум зусиль для мінімізації наслідків, спричинених «високою водою».

 «Коли ми побачили, що йде великий паводок, більше 4000 м3/с, було прийнято рішення про спрацювання Дністровського водосховища до 119 відмітки. Спочатку було спрацювання в межах 1500 м3/с, потім 1800 м3/с і 24 червня було прийнято рішення про спрацювання 2000 м3/с. Щодобово  лише через гідроагрегати ми пропускали 1500 м3/с. Як тільки ми отримали команду від Міжвідомчої комісії, що потрібно відкривати затвори – ми відкрили затвори і почали рівномірний скид води», - наголосив під час брифінгу Ігор Сирота.

Разом з тим генеральний директор Укргідроенерго  зазначив, що обсяги скидів були погоджені з міською владою Могильова-Подільського та молдавською стороною.

«Обсяги води, що скидаються через водозливну греблю Дністровської ГЕС, нами були погоджені з адміністрацією міста Могилів-Подільський та Республікою Молдова. Ми визначилися, що саме такі обсяги води не завдадуть великої шкоди населеним пунктам, розташованим на ділянці нижче по Дністру. Це надало нам можливість спрацювати верхнє водосховище, щоб прийняти паводок, який  накопичився. Якби не було Дністровської ГЕС, увесь паводок пішов би на Могилів-Поідльський, Одеську область та Молдову. Наслідки були б набагато масштабніші. На сьогодні ситуація дещо стабілізувалася, ми закрили водозливні затвори на Дністровській ГЕС і пропускаємо воду виключно через гідроагрегати», - акцентував генеральний директор Укргідроенерго.

Під час брифінгу Ігор Сирота також наголосив на тому, що скидні витрати з Дністровського водосховища узгоджує Міжвідомча комісія при Держводагентстві. Компанія Укргідроенерго лише дотримується її рекомендацій.

«Робота водосховищ  регулюється шляхом встановлення відповідних режимів для кожного водного об’єкту. Режими роботи водосховищ встановлюються Міжвідомчою комісією на підставі правил експлуатації водних об’єктів  та прогнозів припливу води до Дністровського водосховища. Компанія Укргідроенерго не встановлює режимів роботи водосховищ, а лише виконує рекомендації Міжвідомчої комісії при Держводагентстві, забезпечуючи скидні витрати на відповідному рівні», - заявив він.

Наприкінці брифінгу очільник Укргідроенерго зауважив, що паводок на Дністрі триває та «велику воду» буде закумульовано у Дністровське водосховище:

«Я хотів би, щоб усі були готові до того, що верхнє Дністровське водосховище буде акумулюватися до відмітки 122, 50. Таке рішення ми маємо від Міжвідомчої комісії».

Пресслужба Укргідроенерго

 

 

Поділитися: