Все буде Україна!

Ігор Сирота: Забезпечення питною водою українців – пріоритет Укргідроенерго

Ігор Сирота: Забезпечення питною водою українців – пріоритет Укргідроенерго

29-04-2020
Невелика кількість атмосферних опадів восени та взимку, спричинили низькі показники водності в басейнах Дніпра та Дністра навесні 2020 року року. Так, взимку у басейнах річок, що визначають приплив до водосховищ, утримувалася аномально тепла погода. Майже всю зиму спостерігався недобір опадів.

 

Враховуючи несприятливу гідрометеорологічну ситуацію, яка склалася на сьогодні в Україні, приплив води до водосховищ Дніпровського каскаду у весняний період є значно меншим за середні багаторічні величини. Зважаючи на це та з метою створення стратегічного запасу води, ще на початку року Міжвідомчою комісією було прийняте відповідне рішення та розпочато наповнення дніпровських водосховищ.

Станом на 29 квітня 2020 року наповнення водосховищ складає 94%. Про це під час онлайн-засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та Дністровського водосховищ заявила начальниця відділу гідрологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру Вікторія Бойко.

Наразі головною метою для держави є забезпечення питною водою українців, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ та потреб зрошення південних регіонів. В свою чергу Держводагентство вкотре наголошує, що не вбачає ризиків у забезпеченні водою аграріїв та питних потреб українців: «Це пріоритети Держводагентства, як це передбачено Водним кодексом України».

Такої ж думки дотримуються і в Укргідроенерго.

«Забезпечення питною водою українців на сьогодні є нашим пріоритетом. Тому, не дивлячись на суттєве зменшення прибутків, Укргідроенерго вживало і вживатиме усіх заходів, аби підтримувати оптимальний рівень в басейнах Дніпра та Дністра і для водокористувачів, і для того, щоб Об’єднана енергосистема України не залишилась без мобільного та аварійного резерву потужності. Ми розробили і впроваджуємо комплекс заходів щодо ефективного розподілу ресурсів для неухильного забезпечення встановлених рівнів води у водосховищах», - зазначає генеральний директор Ігор Сирота.

Також під час онлайн-засідання представники Укргідрометцентру проінформували про прогноз водності в басейнах Дніпра та Дністра у травні 2020 року. Водність Дніпра біля Києва очікується в середньому 685 м3/с, або 20% від норми. Водність Дністра очікується в межах 90-150 м3/с, або 38% від норми.

З урахуванням пропозицій членів комісії було узгоджено режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ у травні 2020 року:

Київське водосховище - ГЕС працює у режимі наповнення. Станом на 1 червня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,70-102,80 м БС.

Канівське водосховище - ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом травня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище - ГЕС працює у режимі наповнення. Станом на 1 червня рівень води у водосховищі має бути в межах 80,60-80,70 м БС. Скидні витрати з водосховища мають бути не більше ніж 450-500 м3/с. 

Кам’янське водосховище - ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище - ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим регулюванням ГЕС, допускається до 0,4 м нижче від нормального підпірного рівня (51,1 м БС).

Каховське водосховище - станом на 1 червня рівень у водосховищі має бути в межах 15,60-15,70 м БС, скиди з ГЕС здійснюються витратами в межах 350-400 м3/с.

Дністровське водосховище - для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100-110 м3/с.

«Ситуація із зменшенням притоку води, звичайно, відображається на роботі гідроенергетичної галузі. Ми вже виробляємо менше електроенергії. Наш виробіток тісно пов’язаний із притоком і тими рішеннями, які ухвалюються Міжвідомчою комісією. Так, минулого року за період з січня по квітень ми виробили 2733,546 млн.кВт*год, цьогоріч наш показник з січня по березень складає 1573,460 млн. кВт*год, очікуваний виробіток за квітень – 477,583 млн. кВт*год (очікуваний виробіток з січня по квітень 2020 р. – 2051 млн. кВт*год).   За прогнозами загальне зменшення виробітку за поточний рік ми очікуємо на рівні 30% і відповідно це суттєво відобразиться і на фінансових показниках компанії. Наразі ніхто не бере цей факт до уваги! Проте ще раз наголошу, ми і надалі неухильно виконуватимемо всі рішення Міжвідомчої комісії.  Укргідроенерго підтримуватиме оптимальний рівень в басейнах Дніпра та Дністра заради потреб населення України та задля забезпечення енергоефективності та енергонезалежності нашої держави!» - наголосив Ігор Сирота.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: