Все буде Україна!

Ігор Сирота: Укргідроенерго отримало транш на 133 млн євро від ЄІБ для комплексного проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій»

Ігор Сирота: Укргідроенерго отримало транш на 133 млн євро від ЄІБ для комплексного проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій»

11-12-2023
Київська ГАЕС
Укргідроенерго продовжує реалізацію комплексного проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій», який розпочато у 2012 році. Головною метою проєкту є реконструкція 21 гідроагрегатів на станціях в басейні р. Дніпро, а саме: Київській ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС, Середньодніпровській ГЕС, Дніпровській ГЕС-1 та Дніпровській ГЕС-2.

Раніше Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділив 67 млн євро для фінансування діючого проєкту, які було повністю використано в середині 2022 року. Загалом було залучено 200 млн євро кредитних коштів ЄІБ під державні гарантії для реконструкції 21 гідроагрегатів на станціях компанії.

«Завдяки отриманим коштам ми зможемо закупити критично важливе обладнання, аби швидко реагувати у разі виникнення надзвичайних ситуацій та забезпечувати оперативне відновлення функціонування як станцій компанії, так і Об’єднаної енергосистеми України.  Також компанія має змогу і надалі реконструювати гідроагрегати ГЕС та ГАЕС Укргідроенерго на Дніпрі, що своєю чергою підвищуватиме їх експлуатаційну надійність та потужність, - зазначає генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота. - За підтримки партнерів з Європейського інвестиційного банку та після отримання погодження від державних установ, сьогодні ми отримали транш у сумі 133 млн євро, що є частиною невибраної суми позики ЄІБ за діючим проєктом «Реабілітація гідроелектростанцій». Ми вдячні нашим партнерам за надані кошти та максимальне сприяння у реалізації проєктів у цей непростий час» .

Виділені кошти буде спрямовано не лише на модернізацію та реконструкцію гідроенергетичних об’єктів, які належать Укргідроенерго, але й на відновлення пошкоджених  енергетичних об’єктів та втрачених внаслідок обстрілів потужностей. Це особливо важливо з огляду на часткове руйнування Дніпровської ГЕС та знищення греблі Каховської гідроелектростанції.

Віце-президентка ЄІБ Тереза Червінська, відповідальна за операції банку в Україні, сказала: «З початку повномасштабного вторгнення і донині енергетичні об’єкти України, включно з гідроелектростанціями, зазнають постійних атак. І поки російські бомби приносять руйнування, ми від самого початку непохитні у підтримці України. Ці 133 млн євро підкреслюють нашу тверду прихильність допомозі країні, зокрема, у зміцненні її енергетичної інфраструктури. Вони дадуть змогу «Укргідроенерго» підтримувати надійність обладнання, що вкрай важливо для стабільної та безперебійної роботи енергосистеми України. Як банк ЄС, через свій фонд “EU for Ukraine Fund” та пов’язані з ним ініціативи, ЄІБ і далі твердо відданий підтримці негайного відновлення та довгострокової стійкості України».

Валдіс Домбровскіс, виконавчий віце-президент Європейської Комісії, відповідальний за стратегію «Економіка, що працює для людей», сказав:  «Ми радо вітаємо цю виплату ЄІБ Україні, яка допоможе провести в країні аварійний ремонт гідроелектростанцій. Підкріплена гарантією ЄС ця виплата — черговий цінний внесок у фінансування нагальних потреб України, поки вона намагається відновити основні послуги, пошкоджені через агресію Росії. Це дасть змогу державній гідрогенерувальній компанії «Укргідроенерго» підтримувати безпечну роботу електроенергетичної мережі України, особливо в зимовий період. Це фінансування є частиною непохитної та невідступної підтримки Європейським Союзом України».

Нагадаємо, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.12.2023 № 1099-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету, передбачених у 2023 році для реалізації інвестиційних проектів за рахунок кредитів (позик), залучених державою від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій» збільшено обсяг видатків державного бюджету для діючого інвестиційного проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій» ПрАТ «Укргідроенерго» .

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: