Все буде Україна!

Інвестиції у низьковуглецеві проєкти в 2023 році зростуть на 60 млрд доларів

Інвестиції у низьковуглецеві проєкти в 2023 році зростуть на 60 млрд доларів

17-01-2023
Витрати на проєкти з низьким вмістом вуглецю цьогоріч збільшаться на 60 мільярдів доларів США, що на 10% більше, ніж у 2022 році. Про це йдеться у звіті Rystad Energy - незалежної компанії з енергетичних досліджень і бізнес-аналітики зі штаб-квартирою в Осло.

Це спричинено стрімким розвитком вітроенергетики та збільшенням фінансування водневої інфраструктури. Зростання загальних витрат є уповільненим порівняно з останніми роками (в середньому на 20% щорічно).

За даними Rystad, інвестиції в зелені сектори у 2022 році зросли на 21%, вперше перевищивши відповідні витрати на нафту та газ, але девелопери, налякані інфляцією, схоже мають наміри стримати зростання витрат у поточному році, - йдеться у звіті.

Інвестиції в у водневі технології, геотермальну, офшорну та наземну вітрову, а також сонячну й атомну енергетику мають сягнути 620 млрд доларів в 2023 році у порівнянні з приблизно 560 млрд доларів минулого року. Сегменти послуг, включені в розрахунки Rystad містять витрати на обладнання та матеріали, проєктування та будівництво, експлуатацію та технічне обслуговування, а також логістику.

Витрати на сонячну та наземну вітрову енергію будуть найбільшими. Інвестиції в сонячну енергетику цьогоріч становитимуть 250 мільярдів доларів США, зрісши лише на 6% у порівнянні з 2022 роком. Втім завдяки падінню вартості полікремнію, основної складової вартості сонячних фотоелементів, зростання потужності СЕС буде значним.  Незважаючи на відносно незначне зростання інвестицій, очікується, що встановлена потужність сонячних електростанцій зросте приблизно на 25%  - до 1250 ГВт.

За розрахунками Rystad зростання витрат сильно варіюватиметься в залежності від галузі. Очікується, що витрати на водень та технології для вловлювання, використання та зберігання діоксиду вуглецю отримають найбільше зростання  - 149% та 136% відповідно. Загальні витрати на водень у 2023 році складуть 7,8 млрд доларів, у той час як інвестиції у технології, пов’язані з діоксидом вуглецю – близько 7, 4 млрд доларів.

Очікується, що ринок гідроенергетики після 2022 року скоротиться, у той час як інвестиції в атомну енергетику, за прогнозами фахівців, залишаться відносно сталими. Прогнозується, що інвестиції у наземну вітроенергетику збільшаться на 12% до приблизно 230 млрд доларів, а у морську вітроенергетику – на 20% до 48 млрд доларів. Очікувані витрати на геотермальну енергетику зростуть приблизно на 45%.

«Більш слабке, ніж очікувалося, зростання не є приводом для паніки для представників низьковуглецевого сектору. Нестримна інфляція зазвичай є причиною фіскальних обмежень у всіх галузях, тож витрати, ймовірно, відновляться найближчим часом. Перспективи водню та діоксиду вуглецю особливо райдужні, враховуючи розвиток технологій та зростання масштабної реалізації цих рішень», - зазначив керівник відділу досліджень ланцюгів постачання Rystad Energy Аудун Мартінсен.

інфографіка

Якщо розглядати окремі сегменти, то найбільше зростання цьогоріч буде досягнуто компаніями, які займаються експлуатацією та обслуговуванням – 16%. Вони у більшій мірі залежать від загальної встановленої операційної потужності, яка, цьогоріч зростатиме такими ж темпами, як і в 2022 році. Витрати цих компаній також значною мірою залежать від робочої сили і висока споживча інфляція, ймовірно, призведе до збільшення рівня заробітної плати кваліфікованих фахівців, що, в свою чергу, відіб’ється на збільшенні витрат цього сегменту.

За даними Rystad логістичні та судноплавні компанії, які значною мірою орієнтовані на офшорні технології та морську торгівлю, цьогоріч збільшать витрати на 15%. Очікується, що витрати в секторах обладнання, матеріалів, машинобудування та будівництва, на які припадає основна частина світових інвестицій, зростатимуть приблизно на 9 % щорічно. Прогнозується, що новий та відносно невеликий ринок постачальників низьковуглецевих послуг, пов’язаних зі свердловинами, цьогоріч виросте на 33% завдяки геотермальному бурінню. Втім попри значне зростання, інвестиції в цей ринок складуть всього 3,7 млрд доларів.

Регіональний вимір

Деякі гравці не націлені на глобальний ринок, надаючи перевагу регіональним клієнтам та проєктним центрам. Згідно з інформацією Rystad, розміщення підтверджених проєктів цьогоріч доводить, що Африка має забезпечити найбільше зростання інвестицій з показником у 23% та розширенням майже у всіх секторах. Австралія продемонструє зростання у 23%, а Азія – 12%.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: DW

Поділитися: