Все буде Україна!

Інвестиційний проєкт будівництва Каховської ГЕС-2 презентовано на Міжнародному економічному форумі «Таврійські горизонти»

Інвестиційний проєкт будівництва Каховської ГЕС-2 презентовано на Міжнародному економічному форумі «Таврійські горизонти»

15-11-2019
Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота взяв участь у роботі Міжнародного економічного форуму «Таврійські горизонти», який пройшов у селі Веселе Новокаховської об’єднаної територіальної громади на Херсонщині. В рамках форуму відбулося регіональне засідання Національної інвестиційної ради, а також низка панельних дискусій та стратегічних сесій, присвячених питанням розвитку бізнесу.

Цьогоріч захід відвідали учасники з 8 країн світу, серед яких представники центральних органів виконавчої влади, народні депутати України, фахівці міжнародних фінансових організацій, представники бізнесу, банківських установ та інституцій громадянського суспільства.

«Херсонщина має значний інвестиційний потенціал. Зараз ми працюємо над тим, аби Херсонська область отримала статус вільної економічної зони. Ми хочемо, аби інвестори вкладали кошти в цей регіон, адже є усі передумови для його успішного розвитку», - зазначив під час відкриття «Таврійських горизонтів» голова Херсонської облдержадміністрації  Юрій Гусєв.

«Інвестиції починаються  з віри людей, які працюють в цьому регіоні. Ми знаємо, які колосальні можливості закладені в Херсонщині: це - промисловість, сільське господарство, розвиток інфраструктури, відновлювана енергетика та туризм. Херсонщина має усі шанси стати флагманом економічного розвитку країни», - заявив під час виступу президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

Одна з панелей форуму була присвячена питанням енергобезпеки. Під час заходу генеральний директор Укргідроенерго розповів про перспективні проєкти компанії, акцентувавши увагу присутніх на будівництві Каховської ГЕС-2. Зважаючи на відносно невелику частку гідроенергетики в загальному балансі галузі, Україна відчуває нестачу регулюючих потужностей. Виправити ситуацію допоможе введення в експлуатацію нових ГЕС і ГАЕС. Будівництво Каховської ГЕС-2 дозволить на 250 мВт збільшити сумарну встановлену потужність Каховського гідровузла за рахунок встановлення нових гідроагрегатів, при цьому забезпечити додатковий обсяг виробництва електроенергії для покриття попиту в піковій зоні графіка навантаження та скорочення виробництва електричної енергії в базовій та напівпіковій зонах добового графіка навантаження.

«Будівництво Каховської ГЕС-2 передбачене Енергетичною стратегією України на період до 2035 року. Метою проєкту є переведення Каховського гідровузла з базового режиму виробництва електроенергії в напівпіковий та піковий, що покращить стабільність роботи енергосистеми України. Встановлення  додаткових  агрегатів дозволить підвищити використання стоку Каховського гідровузла до 95 %, і таким чином, збільшити виробництво електроенергії. Наразі ми ведемо перемовини з потенційними інвесторами щодо реалізації цього проєкту. Укргідроенерго веде активну роботу із залучення кредитних коштів як державних, так і комерційних фінансових установ іноземних держав. Будівництво Каховської ГЕС-2 - вагомий внесок в надійність Об’єднаної енергосистеми та енергетичну незалежність України», -  зауважив під час презентації  інвестиційного проєкту будівництва Каховської ГЕС-2 генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Будівництво Каховської ГЕС-2 матиме значний економічний та соціальний ефект, адже дозволить працевлаштувати близько тисячі осіб на етапі спорудження станції та 161 особу під час її експлуатації. Окрім того, дасть поштовх розвитку ринку будівельних матеріалів, а також підвищенню рівня життя населення регіону.

Наразі підготовлено пакет документів для проходження державної експертизи інвестиційного проєкту, триває розробка проєктної документації. Компанією розпочато оформлення землевпорядної документації щодо відведення земельних ділянок під будівництво Каховської ГЕС-2.

Під час Міжнародного економічного форуму «Таврійські горизонти» було підписано меморандум про співпрацю між найбільшою гідрогенеруючою компанією країни – Укргідроенерго та Херсонською обласною державною адміністрацією щодо реалізації інвестиційного проєкту «Будівництво Каховської ГЕС-2».

Довідка:

Реалізація проєкту будівництва Каховської ГЕС-2 відповідає пріоритетним напрямам енергетичної політики України. Згідно розпорядження від 10 березня 2017 р. № 156-р Кабінетом Міністрів України було прийнято рішення щодо схвалення техніко-економічного обґрунтування проєкту будівництва Каховської ГЕС-2. Головною метою будівництва є збільшення виробітку електроенергії в піковій зоні добового графіку навантажень енергосистеми України, регулювання частоти та потужності в мережі. Місце розташування майбутньої станції – смт. Козацьке та с. Веселе Бериславського району Херсонської області, на правому березі існуючої земляної греблі. Відповідно до ТЕО на станції буде встановлено чотири гідроагрегати, загальною потужністю 250 МВт. Термін будівництва Каховської ГЕС-2 -  шість років.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: