Все буде Україна!

IRENA: для забезпечення енергетичного переходу необхідні інвестиції в розмірі $ 35 трлн

IRENA: для забезпечення енергетичного переходу необхідні інвестиції в розмірі $ 35 трлн

03-04-2023
Світ досяг певного прогресу в обмеженні глобального потепління до 1,5 градусів за Цельсієм, але все ще не вживає достатніх заходів для того, щоб залишитися на цьому шляху, і потребує інвестицій у розмірі 35 трильйонів доларів США до 2030 року, щоб зробити можливим енергетичний перехід.

Як повідомляє Renewables Now, про це йдеться у звіті "Перспективи світового енергетичного переходу", презентованого Міжнародним агентством з відновлювальної енергетики минулого тижня в Берліні.

Як зазначається, майбутні інвестиції в технології енергетичного переходу мають бути спрямовані на підвищення ефективності, розширення мереж та гнучкість. Торік глобальні інвестиції в технології енергетичного переходу сягнули $ 1,3 трильйона, але щорічний загальний обсяг має становити понад 5 трильйонів доларів США, щоб дотримуватися сценарію 1,5 °C і відповідати цілям Паризької угоди. 

За оцінками IRENA, близько 1 трильйона доларів США із запланованих щорічних інвестицій у викопне паливо до 2030 року мають бути перенаправлені на перехідні технології та інфраструктуру, щоб утримати ціль в межах досяжності.

Що стосується потужності, то, за оцінками IRENA, цільові показники розгортання ВДЕ мають зрости з приблизно 3 000 ГВт сьогодні до понад 10 000 ГВт у 2030 році, тобто в середньому на 1 000 ГВт щорічно. Оскільки розгортання нових потужностей наразі обмежується переважно Китаєм, США та Європейським Союзом, на які припадало 66% нових потужностей минулого року, необхідно збільшити інвестиції для підтримки країн, що розвиваються, та ринків, що формуються, з тим, щоб більше уваги приділялося доступу до енергії та адаптації до зміни клімату.

«Продовження використання викопного палива та галузеві заходи з пом'якшення наслідків зміни клімату є необхідними, але недостатніми для переходу до енергетичної системи, придатної для домінування відновлюваних джерел енергії. Акцент має бути зміщений з пропозиції на попит, на подолання структурних перешкод, що стоять на заваді прогресу», - заявив генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: ВВС

Поділитися: