Все буде Україна!

Ірина Титарчук: Роботодавцям слід створювати такі умови, де людина буде почувати себе  у безпеці

Ірина Титарчук: Роботодавцям слід створювати такі умови, де людина буде почувати себе  у безпеці

17-08-2023
Проблема домашнього насильства дуже поширена, навіть якщо про неї не поспішають говорити вголос. Вона розглядається в межах Принципів розширення прав і можливостей жінок (WEPs), оскільки одні вважають цю проблему вкрай актуальною, а інші, на жаль, - надуманою та шкідливою для «традиційних» сімейних цінностей. Про те, як протидіяти насильству, його форми та які умови мають забезпечити роботодавці для підтримки своїх співробітників/співробітниць говорили під час семінару в рамках Місяця гендерної рівності та розширення прав жінок в Укргідроенерго. 

«Повномасштабне російське вторгнення в Україну загострило чимало проблем: низький рівень доходів жінок і чоловіків, безробіття, постійна напруженість і страх. І це лише невелика частина викликів, з якими стикається нині українське суспільство. Складна безпекова ситуація і постійна невизначеність ще більше підігрівають градус негараздів у родинах, і згідно статистичних даних, дуже часто переростають у насильство. Так, за період військового стану в Україні відкрито 225 кримінальних проваджень щодо сексуального насильства.

Випадки фізичного, психологічного й іншого тиску існували і раніше, проте зараз потерпілі рідше звертаються по допомогу — мовляв, є важливіші проблеми», - зазначила Ірина Титарчук, модераторка семінару і Національна консультантка ООН Жінки з підтримки партнерів приватного сектору для імплементації ініціатив з економічного уповноваження жінок.

Також пані Ірина наголосила, що портрету жертви домашнього насильства не існує: від нього потерпають жінки та чоловіки різного віку, які живуть у містах і селах, мають різний рівень освіти і заробітку. Проте, саме кожна третя жінка стає жертвою домашнього насильства. А загалом, у всьому світі, приблизно 736 мільйонів принаймні раз у житті зазнавали фізичного та/або сексуального насильства. 

Окрім фізичного, психологічного й сексуального насильства існує й закономірність, пов’язана з економічним становищем. Глобально, 1,4 мільярди жінок живуть у країнах, які не визнають економічного насильства у своїй правовій системі, або не надають правовий захист жертвам цієї форми насильства. Проте, фінансово залежні жінки страждають від домашнього насильства частіше та рідше звертаються по допомогу. Причина страху і мовчання жінок – невпевненість у спроможності самостійно забезпечити існування своє та дітей. 

Модераторка семінару також наголосила, що в суспільстві досі недооцінюють проблему:

«Людині говорять, що їй усе здалося, і насправді нічого не сталося. А стороння підтримка має довести, що це все реально відбувається, це не галюцинація і не психологічний збій».

На зустрічі пані Ірина розповіла про механізми, інструкції та дала поради, як діяти у критичних ситуаціях та як безпечно допомогти своїм колегам по роботі:

«Людина, яка потерпає від домашнього насильства, неякісно виконує свою роботу (54% роботодавців зазначають, що побутове зловживання спричиняє зниження якості роботи працівників/-ць, а 56% - що це призводить до прогулів). Вона подумки перебуває у ситуації насильства. Часто бере відгули, лікарняні. Далі їй шукають заміну. А слід створювати такі умови, де людина буде у безпеці. Нині діє багато сервісів, куди слід спрямувати постраждалу або постраждалого від насильства. Наприклад, працює Платформа допомоги врятованим. Розірвати коло насильства можна лише разом».

Нагадаємо, в Укргідроенерго працює лінія підтримки для співробітників/співробітниць, де команда психологів й психологинь Товариства надає психологічну підтримку та допомогу колегам та членам родин гідроенергетиків. Всі звернення абсолютно конфіденційні. 

Серія семінарів щодо впровадження Принципів розширення прав і можливостей жінок (WEPs) реалізується в межах Місяця ґендерної рівності та розширення прав жінок в ПрАТ «Укргідроенерго» за підтримки ООН Жінки та Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. 

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: