Все буде Україна!

Укргідроенерго та чеська компанія ZDAS підписали Меморандум про співпрацю в реалізації проектів реконструкції та нового будівництва ГЕС

Укргідроенерго та чеська компанія ZDAS підписали Меморандум про співпрацю в реалізації проектів реконструкції та нового будівництва ГЕС

17-08-2023
16 серпня в Укргідроенерго відбулися перемовини за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Чехія в Україні Радека Матули, генерального директора Укргідроенерго Ігоря Сироти, заступника голови Ради директорів ZDAS a.s. Павела Цеснека та члена Ради директорів ZDAS a.s. Петра Гавелка.

Під час зустрічі Ігор Сирота відзначив, що українські фахівці готові поділитись здобутим досвідом з чеськими колегами щодо роботи в енергетичній сфері під час воєнного стану в країні, а також перейняти досвід Чехії у реалізації інноваційних енергетичних проєктів.

«За час війни було нанесено більше 50 ударів по нашим об’єктам і ми втратили частину робочих потужностей. Найкритичніше – втрата Каховської ГЕС. Тому нам потрібна буде допомога усіх країн, аби ми могли подолати критичну ситуацію в енергетиці країни. Ми намагаємося якнайшвидше відновлюватися та виконувати завдання, яке поставив Президент України – максимально підготуватись до осінньо-зимового періоду. Але ворог підступний і не залишить думки, щоб завдати нам нищівного удару по енергетичній структурі, зокрема взимку. Наше завдання максимально відновитися та збудувати захисні споруди», - зазначив Сирота.

Також гендиректор Укргідроенерго подякував чеському народу за підтримку українців, які виїхали закордон, аби убезпечити своє життя.

В свою чергу Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Чехія в Україні Радек Матула зауважив, що для Чеської Республіки Україна є пріоритетом за багатьма напрямами, зокрема у питаннях постачання зброї для ЗСУ, гуманітарної допомоги, співпраці в плані розвитку, надання прихистку українцям.

«Ми зацікавлені у співпраці в плані бізнесу, оскільки економічна дипломатія – найкраща дипломатія.  В Чеській Республіці ми віримо, що Україна вийде переможцем у боротьбі з агресором. Зараз ми надаємо і після закінчення війни також готові продовжувати співпрацювати та надавати Україні допомогу у реконструкції та всебічно підтримувати на міжнародному рівні», - зазначив Радек Матула.

В результаті перемовин українська та чеська сторони у форматі онлайн підписали  Меморандум про співпрацю та висловили з обох сторін сподівання на плідне співробітництво. Метою співпраці є розвиток паливно-енергетичного комплексу України та створення на державному рівні стимулів та гарантій для сприяння залучення інвестицій та інноваційних технологій в енергетичну галузь.

Нагадаємо, що у липні чеська делегація відвідала Київську ГЕС, поспілкувалася з співробітниками й ознайомилися з умовами роботи на станції,  а також дізналась про роль гідроенергетики в забезпеченні надійної роботі енергетичної системи України.

Довідково:

ZDAS a.s. – чеська компанія, основним напрямком якої є виробництво та постачання гідросилового обладнання для гідроелектростанцій.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: