Все буде Україна!

Чехія готова підтримувати гідроенергетичний сектор України

Чехія готова підтримувати гідроенергетичний сектор України

27-07-2023
Укргідроенерго відвідали представник з питань енергетичної безпеки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Вацлав Бартушка, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Чехія в Україні Радек Матула та торговий радник посольства Чехії в Україні Іван Галат.

У ході зустрічі делегації співробітники Укргідроенерго показали в яких умовах наразі працює Київська ГЕС та розповіли про роль гідроенергетики в забезпеченні надійної роботі енергетичної системи України.

Сторони обговорили нинішній стан енергетичної безпеки України у звʼязку з тривалою російською агресією та можливості поглиблення подальшої співпраці між Чеською Республікою та Україною. Зокрема, в плані відновлення пошкоджених гідроелектростанцій Укргідроенерго та відбудові зруйнованої російськими окупантами Каховської ГЕС. 

Чеська сторона підтвердила готовність допомагати як в режимі невідкладної допомоги, так і виявила зацікавленість в довгостроковому співробітництві та інвестуванні в енергетичний сектор України, зокрема, гідроенергетику.

«Ми завжди підтримували українців, і будемо допомагати стільки, скільки це буде потрібно. Хоча військові дії начебто й призупинили нашу економічно-інвестиційну співпрацю через високі ризики, але чеські компанії, які працювали в Україні до війни, залишаються тут і сьогодні.

Віримо, невдовзі в Україні буде мир, але без сумнівів, на ваших умовах», - наголосив Радек Матула.

Представник з питань енергетичної безпеки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Вацлав Бартушка наголосив про готовність й надалі підтримувати відновлення енергетичних обʼєктів України.  

У свою чергу заступник генерального директора Укргідроенерго Богдан Сухецький подякував чеській делегації за підтримку та зауважив, що в подальшій перспективі Чехія та Україна матимуть багато спільних проєктів, зокрема, і в енергетиці. 

«З осені минулого року по наших енергетичних обʼєктах було завдано понад 45 ракетних ударів. Але найбільший і найболючіший удар нам завдали росіяни, підірвавши Каховську гідроелектростанцію. Зрозуміло, що оцінити всю масштабність руйнацій ми можемо після деокупації територій та розмінування. Проте після всіх необхідних експертиз ми обовʼязково все відбудуємо.

Не зважаючи на всі складнощі ми продовжуємо працювати та поступово відновлюємо втрачені потужності. 

Дякуємо всім, зокрема і Чехії, за підтримку та допомогу. Ми це дуже цінуємо. Вірю, що після Перемоги у нас буде багато векторів для поглиблення співпраці та обміну досвідом», - зазначив Богдан Сухецький. 

Пресслужба Укргідроенерго



 

Фотогалерея

Поділитися: