Все буде Україна!

Використовуючи силу води: дослідження показує значний потенціал гідроакумулюючих електростанцій на Алясці

Використовуючи силу води: дослідження показує значний потенціал гідроакумулюючих електростанцій на Алясці

27-07-2023
За даними Міністерства сільського господарства США, Аляска, найбільший за площею штат країни, відчуває наслідки глобального потепління швидше, ніж будь-який інший штат США. Це призводить до ерозії узбережжя, посилення штормів, танення вічної мерзлоти.

Як повідомляє Newsazi, величезні розміри штату та різноманітний ландшафт створили унікальні енергетичні потреби та виклики. Аляска не підключена до великої міждержавної енергетичної мережі, як більшість інших штатів. Тут функціонує дві великі системи передачі електроенергії та понад 150 малих ізольованих систем, що обслуговують віддалені населені пункти.

Аляска в основному працює на викопному паливі, яке спричиняє значні викиди в атмосферу та, як наслідок, зміни клімату. Приблизно 30% електроенергії штат отримує з відновлюваних джерел, включаючи вітер, сонце і воду. Щоб інтегрувати ці джерела енергії з нульовим рівнем викидів вуглецю в електромережу в більших масштабах, вчені шукають економічно ефективні способи зберігання енергії, щоб забезпечити постійну потужність, коли сонця і вітру не вистачає.

Науковці з Аргонської національної лабораторії Міністерства енергетики США (DOE) провели дослідження, щоб визначити потенціал гідроакумулюючих електростанцій як ефективного способу зберігання великих обсягів енергії та підвищення стійкості електромережі на Алясці. Аргонська лабораторія співпрацює з Національною лабораторією відновлюваної енергетики (NREL) Міністерства енергетики США в рамках цього проєкту.

Вчені обох лабораторій співпрацювали над картографуванням та геопросторовим аналізом, щоб визначити місця на Алясці, придатні для гідроакумулюючих електростанцій. Близько 1 800 ділянок штату придатні для розробки проєктів ГАЕС із замкненим циклом, і набагато більше - для проєктів гідроакумулюючих електростанцій з відкритим циклом.

На відміну від традиційної гідроенергетики, технологія гідроакумулюючих електростанцій передбачає виробництво електроенергії, коли вода з верхнього водосховища через турбіни потрапляє до нижнього водосховища. Вночі, коли електроенергія в надлишку і дешева, вода знову закачується у верхнє водосховище. Енергія зберігається і вивільняється за потреби.

«На Алясці гідроакумулюючі електростанції мають потенціал для інтеграції більшої кількості вітрової та сонячної енергії в енергосистему шляхом зберігання надлишкової відновлюваної енергії для збалансування періодичних погодних змін», - зазначив Володимир Корітаров, директор Центру аналізу енергетичних, екологічних та економічних систем (CEEESA) у відділі аналізу енергетичних систем та інфраструктури Аргонського університету. «Ми не припускаємо, що проєкти розроблятимуться на всіх 1 800 майданчиках, але є багато місць, доступних для потенційного розвитку».

Поряд зі зменшенням викидів вуглецю, відновлювана енергетика може знизити вартість електроенергії, що зумовлено високою вартістю доставки дизельного палива у віддалені райони Аляски. Електроенергія на Алясці є однією з найдорожчих в країні. Мешканці сільської місцевості платять у три-чотири рази більше, ніж мешканці міст.

Дослідження не лише підтверджує використання гідроакумулюючих електростанцій як життєздатної технології для скорочення викидів вуглецю, але й пропонує рекомендації щодо розробки політики та нормативно-правових актів у сфері чистої енергетики та прийняття інвестиційних рішень.

Такі проєкти також можуть принести кошти в економіку штату. За словами Корітарова, девелопери вже цікавляться потенційними гідроакумулюючими проєктами в штаті.

Дослідження Аргонського університету проведено в рамках ініціативи DOE HydroWIRES з метою розуміння, забезпечення та покращення внеску гідроенергетики та гідроакумулюючих електростанцій у надійність і стійкість енергосистеми США, що швидко розвивається.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: The U.S. Department of Energy

Поділитися: