Все буде Україна!

Кабмін ухвалив рішення щодо ТЕО проекту будівництва Каховської ГЕС-2

Кабмін ухвалив рішення щодо ТЕО проекту будівництва Каховської ГЕС-2

22-03-2017
Згідно розпорядження від 10 березня 2017 р. № 156-р Кабінетом Міністрів України було прийнято рішення щодо схвалення техніко-економічного обґрунтування проекту будівництва Каховської ГЕС-2.

Головною метою будівництва є збільшення виробітку електроенергії в піковій зоні добового графіку навантажень енергосистеми України. Відповідно до ТЕО потужність Каховської ГЕС-2 становитиме 250 МВт (4 од. х 62,5 МВт). Збільшення встановленої потужності ГЕС забезпечить щорічний додатковий обсяг виробництва електричної енергії у розмірі 44 млн кВт*год. А в багатоводні роки, за рахунок  виключення холостих скидів води, додатковий виробіток складатиме близько 70-75  млн кВт*год.

Зріст загальної потужності Каховського гідровузла дозволить суттєво знизити залежність України від імпорту енергоносіїв. Це особливо актуально у випадку, коли енергосистема України від'єднається від енергосистеми  Росії.

Також існує ряд значних переваг, котрі на сьогодні відсутні у ТЕС, ТЕЦ та АЕС. Зокрема, порівняно з енергоблоком ТЕС, який набирає потужність 200 МВт за 2-4 години, агрегат Каховської ГЕС-2 потужністю 62,5МВт набиратиме повну потужність протягом 2-4 хвилин. В результаті рівень енергоспоживання при знаходженні в резерві є значно нижчим відносно енергоблоків ТЕС.

Таким чином в подальшому при введені в експлуатацію Каховської ГЕС-2 Україна зробить вагомий крок по виконанню вимог щодо контролю частоти та потужності для інтеграції енергосистеми країни в Європейську мережу операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E).

Реалізація проекту будівництва Каховської ГЕС-2  забезпечить і соціальний ефект, а саме райони отримають суттєвий поштовх для активізації та розвитку за рахунок створення повноцінних робочих місць. Відповідно до протоколів громадських слухань у м. Нова Каховка, м. Херсон та смт Козацьке визначено, що загальна численність робочих місць складатиме 1000 чоловік, з них близько 2/3 із залученням місцевого населення. У результаті це дозволить додатково розвиватися населеним пунктам за рахунок зростання попиту на ринку нерухомості.

Щодо питання екології, то, керуючись нормами природоохоронного законодавства, за проектом будівництва Каховської ГЕС-2 передбачено посадку деревної рослинності у регіоні, укріплення берегів, а також співпраця з рибним господарством. В складі ТЕО виконано оцінку впливу будівництва на навколишнє середовище, з якою можна ознайомитися у відкритому доступі на сайті ПАТ «Укргідроенерго». Також відома спеціалізована  німецька компанії ERM проводить роботи з виконання оцінки  впливу на навколишнє та соціальне середовище відповідно до вимог ЄС для продовження роботи з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЕБРР), котрий надав частину коштів на розробку ТЕО. По закінченню другої стадії проектування  буде проведена комплексна державна будівельна експертиза проекту. Розділ «Оцінка впливу на навколишнє середовище», що буде виконаний у складі проекту, пройде екологічну експертизу відповідно до вимог законодавства, чинного на той час.

На сьогодні ТЕО будівництва Каховської ГЕС-2 пройшло всі експертизи та погодження, що передбачені чинним законодавством України. В той же час, враховуючи те, що законодавство України гармонізується з правовим полем ЄС, в тому числі з питань  охорони довкілля і залучення до процесів відкритості до громадськості, вже наступний етап проектування (стадія Проект) буде проходити оцінку впливу на довкілля відповідно до взятих Україною міжнародних зобов’язань щодо впровадження системи оцінки впливу на навколишнє середовище, законопроект щодо якої знаходиться  на розгляді у Верховній Раді України.

Зображення

 

Поділитися: