Все буде Україна!

Каховська ГЕС – стійкий розвиток та підтримка регіону

Каховська ГЕС – стійкий розвиток та підтримка регіону

18-12-2019
Напередодні професійного свята - Дня енергетика - про історію сьогодення та перспективи розвитку Каховської ГЕС.

Каховська ГЕС є останньою (нижньою) сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій  і одна з десятьох станцій, що входить до складу Укргідроенерго - найбільшої гідрогенеруючої компанії в Україні, 100% акцій якої належить державі в особі Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Споруджений на початку 50-тих років минулого століття, Каховський гідровузол і сьогодні вирішує багато економічних питань півдня України. Каховське водосховище затримує весняну воду, регулюючи річний стік Дніпра, використовується для виробітку електроенергії, забезпечує зрошення та водозабезпечення засушливих земель Херсонщини.

Глибоководний шлях дозволяє доставляти вантаж Дніпром від Чорного моря.

В своїй роботі Каховська ГЕС забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності електромережі у об’єднаній енергетичній системі України. На сьогодні встановлена потужність станції  становить 334,8 МВт. За 11 місяців поточного року станцією вироблено майже 700 млн КВт*год.  Станція працює, податки сплачуються регулярно та своєчасно: так, за 11 місяців цього року в місцевий бюджет перераховано 6.1 млн. грн, в державний – 44,6 млн.грн.

За результатами 2018 року Каховська ГЕС здобула перемогу у щорічному рейтингу популярності та якості міста Нова Каховка - «Дніпровська перлина» у двох найвагоміших номінаціях «Кращий роботодавець року» та «Кращий платник податків».

Умови роботи в новому ринку електроенергії, що був запроваджений в Україні у липні, вимагають від колективу певної концентрації зусиль, у зв’язку з постійними змінами в законодавстві та в умовах ринку. Але колектив ГЕС докладає максимум сил, аби робота була виконана якісно та вчасно.

Нині на Каховській ГЕС тривають роботи з реконструкції гідромеханічного обладнання. Так у 2019 році після реконструкції з модернізацією робочого колеса і заміною камери, був введений в експлуатацію гідроагрегат № 1, вже замінені кілька щитів власних потреб та два трансформатори власних потреб,  проводиться заміна ще 7 щитів та трансформаторів. Протягом року виконана заміна гідромеханічного обладнання: оновлено чотири затвори водозливної греблі та комплект ремонтних затворів нижнього б’єфу. Капітальні та поточні ремонти основного обладнання виконуються згідно графіків.

У липні 2019 року на Каховській ГЕС працювала Міжвідомча комісія по обстеженню гідротехнічних споруд гідроелектростанцій та механічного обладнання. Під час перевірки оглянули та проінспектували: земляну руслову греблю, водозливну греблю, будівлю ГЕС із монтажним майданчиком, земляну заплавну і надзаплавну греблю, дренажні системи, кріплення залізобетонних плит, затвори, сміттєзатримувальні решітки, вантажопідіймальні крани будівлі ГЕС та водозливної греблі. Значну увагу приділили забезпеченості й оперативності моніторингу роботи системи автоматизованого контролю за станом гідротехнічних споруд. За результатами перевірки розроблено план заходів для подальшого забезпечення необхідного рівня надійності і безпечної експлуатації гідротехнічних споруд та механічного обладнання на станції.

Найцінніший капітал — це люди. Сьогодні на Каховській ГЕС працює близько 250 співробітників. Це колектив висококваліфікованих спеціалістів, які володіють сучасними знаннями для ефективного управління, експлуатації та виконання ремонтних робіт.  Колектив значно помолодшав за останні роки, а досвідчене покоління успішно передає свій досвід молодим фахівцям і завзято навчаються самі.

У часи, коли багато українців від’їжджає до інших країн на заробітки, проблему утримання і зацікавленості персоналу в  Укргідроенерго вдалось вирішити шляхом підвищення зарплат та покращенню соцпакету. Соціальний пакет, умови якого ухвалені трудовим колективом влітку 2019 року і закріплені Колективним договором, вміщує у себе різноманітні програми, серед яких: медичне страхування, навчання та розвиток персоналу, відпочинок та туризм, матеріальна допомога непрацюючим пенсіонерам та ветеранам Каховської ГЕС, матеріальна допомога до народження дитини та інші соціальні програми.

Серед ключових проектів на найближчі роки є будівництво Каховської ГЕС-2, передбачене Енергетичною стратегією України на період до 2035 року. Метою проекту є переведення Каховського гідровузла з базового режиму виробництва електроенергії в напівпіковий та піковий, що покращить стабільність роботи енергосистеми України. Встановлення  додаткових  агрегатів дозволить підвищити використання стоку Каховського гідровузла до 95 %, і таким чином, збільшити виробництво електроенергії. Наразі ведуться перемовини з потенційними інвесторами щодо реалізації цього проекту. Будівництво Каховської ГЕС-2 - вагомий внесок в надійність Об’єднаної енергосистеми та енергетичну незалежність України.

Будівництво Каховської ГЕС-2 матиме значний економічний та соціальний ефект, адже дозволить працевлаштувати близько тисячі осіб на етапі спорудження станції та 161 особу під час її експлуатації. Окрім того, дасть поштовх розвитку ринку будівельних матеріалів, а також підвищенню рівня життя населення регіону.

Наразі підготовлено пакет документів для проходження державної експертизи інвестиційного проекту, триває розробка проектної документації. Компанією розпочато оформлення землевпорядної документації щодо відведення земельних ділянок під будівництво Каховської ГЕС-2.

Під час Міжнародного економічного форуму «Таврійські горизонти» було підписано меморандум про співпрацю між найбільшою гідрогенеруючою компанією країни – Укргідроенерго та Херсонською обласною державною адміністрацією про співпрацю щодо реалізації інвестиційного  проекту «Будівництво Каховської ГЕС-2».

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: