Все буде Україна!

На науково-технічній раді Укргідроенерго обговорили заходи з продовження терміну експлуатації ДніпроГЕС

На науково-технічній раді Укргідроенерго обговорили заходи з продовження терміну експлуатації ДніпроГЕС

18-12-2019
17 грудня в апараті управління Укргідроенерго відбулося чергове засідання науково-технічної ради за участі провідних фахівців гідроенергетичної галузі.

Основне питання порядку денного – розгляд та затвердження технічного завдання на розробку техніко-економічного обґрунтування проєкту реконструкції гідротехнічних споруд Дніпровської ГЕС. 

Відкриваючи засідання, голова науково-технічної ради  Укргідроенерго Семен Поташник зазначив, що безпека гідротехнічних споруд станцій компанії – пріоритет у роботі Товариства.

«ДніпроГЕС - флагман української гідроенергетики, якому невдовзі виповниться сто років. Ми маємо зробити все від нас залежне, аби продовжити її безпечну та безаварійну роботу», - заявив він.

В свою чергу, головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський наголосив на тому, що реконструкція гідротехнічних споруд  найстарішої української станції – унікальний досвід, набувши якого, компанія зможе розповсюдити його на інші об’єкти гідроенергетики.

«З одного боку – це велика відповідальність, з іншого – унікальний досвід. У світі є багато прикладів, коли гідроспоруди експлуатуються не одну сотню років. Це дуже важлива робота і ми маємо своєчасно вжити необхідних заходів задля продовження життя ДніпроГЕС», - зауважив Вадим Рассовський.

Під час засідання науково-технічної ради головний інженер ПрАТ «Укргідропроєкт» Вадим Галат зазначив, що після ретельного аналізу гідротехнічних споруд Дніпровської ГЕС, фахівці дійшли висновку, що станція, відпрацювавши 87 років, може й надалі безпечно експлуатуватися.

«Аналіз усіх матеріалів споруд, аналіз систем моніторингу показав, що споруди знаходяться у нормальному стані й можуть безпечно виконувати свої  функції. Втім, дослідження продемонстрували, що існує низка складних питань, головне з яких – стан основ гідротехнічних споруд, зокрема, контактні зони у місцях, де бетон прилягає до основи.  Для продовження подальшої безпечної роботи станції, необхідно виконати певну реконструкцію», - зауважив Вадим Галат.

Після обговорення члени НТР затвердили технічне завдання на розробку техніко-економічного обґрунтування проєкту реконструкції гідротехнічних споруд Дніпровської ГЕС.

Серед питань, розглянутих на засіданні – затвердження нормативного документу «Виготовлення, монтаж і приймання механічного обладнання і спеціальних сталевих конструкцій гідротехнічних споруд» та затвердження нормативного документу «Типова інструкція з експлуатації механічного обладнання гідротехнічних споруд», розроблених ТОВ «Проєктгідромех» на замовлення Укргідроенерго.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: