Все буде Україна!

Каховська ГЕС відзначила 64-ліття

Каховська ГЕС відзначила 64-ліття

21-10-2019
18 жовтня 1955 року було завершено монтаж першої гідротурбіни Каховської ГЕС. Саме цей день прийнято вважати днем народження станції. Разом з гідроелектростанцією на південних берегах Дніпра з’явилося нове місто – Нова Каховка.

Будівництво ж самої станції розпочалося у 1950 році. Спорудженням Каховського гідровузла, який мав бути останньою сходинкою каскаду на Дніпрі, комплексно вирішувалися 3 завдання: постачання промисловості та сільського господарства Придніпров’я та Донбасу електроенергією, покращення судноплавства на Нижньому Дніпрі та зрошення посушливих земель півдня України.

Проектні роботи будівництва ГЕС виконувало Українське відділення інституту «Гідроенергопроект» (м. Харків) на основі схеми комплексного використання стоку нижнього Дніпра, розробленого академіком А. А. Александровим. Спорудження ГЕС було доручено колективу управління «Дніпробуд», який в 1927-1932 роках будував Дніпровську ГЕС.

У 1951 році почала будуватися під’їзна залізнична колія довжиною 154 км від станції Федорівка. За цей період було виконано понад 2 млн. куб. м земляних робіт, укладено 188 км рейок і 385 тис. куб. м баласту, збудовано 44 мости та 53 будівлі різного призначення.

Важливим кроком стало будівництво лінії електропередач з Кривого Рогу довжиною 140 км, що дозволило здійснювати надійне електропостачання будівництва.

З червня 1952 по травень 1953 року на об’єкті тривали роботи з підготовки котловану під шлюз та будівлю ГЕС. Для визначення місця будівництва були проведені комплексні проєктно-вишукувальні роботи в пониззі Дніпра. За цей час було пробито 30 тис. свердловин, 120 штолень, 20 глибинних шахт, виконано значні роботи із визначення можливості фільтрації водосховища в обхід споруд гідровузла.

30 березня 1953 року на будівництві відбулася історична подія: в споруду гідровузла було укладено перший кубометр бетону, а наприкінці травня 1955 року почалося затоплення котловану на спорудженні ГЕС.

У 1955 році став до ладу Каховський шлюз, через який 30 червня відкрито рух пасажирських суден.

Невдовзі розпочалося перекриття русла Дніпра, яке тривало упродовж двох діб.  У липні 1955 року гідроенергетики спрямували течію річки в нове русло. Після цього знадобилося більше трьох місяців для нарощування руслової греблі, наповнення водосховища до першої підпірної відмітки.

18 жовтня 1955 року на Каховській ГЕС відбувся пуск першого гідроагрегату. Невдовзі стали до ладу  ще 5 гідроагрегатів. На повну потужність станція запрацювала в жовтні 1956 року, коли було введено в експлуатацію останній, шостий гідроагрегат.

У 2000 році Каховській ГЕС присвоєно ім'я Петра Степановича Непорожнього, який був головним інженером будівництва Каховської ГЕС.

Цікавий факт: на будівництві Каховського гідровузла було задіяно близько 15 тисяч людей, 1100 автомашин, 30 екскаваторів, 75 гусеничних і портальних кранів, 100 бульдозерів, 14 паротягів та 7 земснарядів.

На сьогодні Каховська ГЕС – стабільно працююче підприємство, основними функціями якого є покриття пікових навантажень в добовому графіку енергосистеми, регулювання частоти і потужності, а також забезпечення аварійного резерву в Об’єднаній енергосистемі України, що підвищує рівень її безпеки та надійності.

На Каховській ГЕС встановлено шість вертикальних гідроагрегатів з поворотно-лопатевими турбінами і синхронними генераторами зонтичного виконання, загальною встановленою потужністю 334,8 МВт.

Наразі станція переживає другий етап реконструкції, в рамках якого виконується заміна застарілого гідротехнічного та електротехнічного устаткування.

З метою збільшення виробництва відновлюваної енергії в піковій зоні навантаження за рахунок оптимізації корисного стоку р. Дніпро через Каховський гідровузол, а також покращення  якості електроенергії Об’єднаної енергетичної системи України, керівництвом ПрАТ «Укргідроенерго» було прийнято рішення про розширення Каховської ГЕС шляхом будівництва ГЕС-2, загальною потужністю 250 МВт. 10 березня 2017року  Кабінет міністрів України схвалив техніко-економічне обґрунтування проєкту «Будівництво Каховської ГЕС-2». Реалізація проєкту дозволить перевести Каховський гідровузол з базового режиму виробництва електроенергії в напівпіковий та піковий, що покращить стабільність енергосистеми України, а також збільшити сердньобагаторічний виробіток електроенергії за рахунок використання холостих скидів.      

Відповідальність та відданість принципам сталого розвитку є головними орієнтирами у роботі всіх структурних підрозділів ПрАТ «Укргідроенерго» і Каховська ГЕС – не виняток. На станції впроваджено низку програм та інвестуються значні кошти у підвищення рівня екологічності виробництва, розвиток місцевих громад, безпеку праці, оздоровлення та професійний розвиток співробітників.

На сьогодні на Каховській ГЕС працює близько 250 осіб. Найбільш пріоритетними для станції є проєкти, спрямовані на охорону здоров´я персоналу, профілактику професійних захворювань, популяризацію здорового способу життя серед співробітників та членів їх родин. Програми передбачають безкоштовну вакцинацію працівників,  проведення корпоративних спортивних заходів, а також реалізацію комплексної програми добровільного медичного страхування.

На разі Каховська ГЕС  ім. П. С. Непорожнього разом з іншими філіями компанії  спрямовує свої зусилля на реалізацію Стратегічного плану розвитку Укргідроенерго, який серед іншого має на меті підвищити рівень безпеки, надійне та стале функціонування гідроенергетики та її ефективний розвиток з максимальним використанням економічно ефективного гідроенергетичного потенціалу. Серед завдань, які стоять на порядку денному - підвищення стійкості, надійності та ефективності роботи Об’єднаної енергетичної системи України  за рахунок збалансованої структури потужностей, забезпечення необхідних обсягів маневруючих потужностей з виконанням регулюючих функцій ОЕС України та забезпечення енергетичної безпеки держави в цілому.

Прес-служба Укргідроенерго 

Фотогалерея

Поділитися: