Все буде Україна!

Каховська ГЕС: підготовчі дії для відбудови

Каховська ГЕС: підготовчі дії для відбудови

27-12-2023
13:10
Uhe
Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС - одна з наймасштабніших трагедій для всієї України й світу. Теракт приніс руйнування, екоцид, спустошення водосховища і вплинув на долі тисяч українців.
Про наслідки підриву, настрої колективу станції та плани на майбутнє ми поспілкувались з директором Каховської ГЕС Олегом Пащенком. 

Про трагедію, яка сколихнула увесь світ, він говорить:

-  Повірити й усвідомити, що станції більше нема, було складно. Не такої слави ми бажали Каховській ГЕС. Вона була побудована таким чином, що знищити, або зруйнувати її зовнішніми обстрілами було неможливо. Коли це сталось, ми розуміли, що вибух спричинив підрив зсередини. Вважаю руйнацію станції злочином проти людства й природи.  

Каховська ГЕС була однією з кращих за багатьма показниками й відігравала важливу роль в багатьох аспектах життя Півдня України, таких як питне водозабезпечення, зрошення земель, гідроспоруда створювала глибоководний шлях з Чорного моря до Запоріжжя, через ГЕС проходили важливі шляхопроводи. За 70 років експлуатації Каховського водосховища була сформована нова екосистема, яку наразі знищено. 

Чи планується відбудова Каховської ГЕС після деокупації територій? Багато різних думок і тверджень з цього приводу в інформаційному просторі. 

- Дійсно, в інформаційному просторі багато версій щодо подальшої долі Каховського водосховища. Керівництво Укргідроенерго і я особисто постійно беремо участь в обговореннях, круглих столах за участі громадських організацій, профільних комітетів щодо питань необхідності відновлення Каховського водосховища. Переважна більшість, тих хто долучається до обговорень, підтримує цю необхідність, бо розуміють, що від цього залежить життя людей і підприємств в чотирьох регіонах України. 

Питання відновлення Каховської ГЕС актуальне і важливе, підтримується на всіх рівнях держави і міжнародними організаціями, тому рішення про відновлення водосховища було прийняте вже за місяць після трагедії.  

18 липня Уряд затвердив постанову про експериментальний проєкт відбудови Каховської ГЕС. Ми відразу долучились до виконання поставленої задачі. Станом на сьогодні перший етап  проєктних робіт завершено. Над розробкою проєкту працювали фахівці Укргідропроєкту разом з профільними інститутами. Він охоплює проєктування споруд у складі підготовчих заходів Каховського гідровузла, а також проєктування та будівництво підпірної споруди у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС.

Проєктні роботи неможливо зробити поспіхом, тому, наша робота зараз спрямована на підготовчі дії для відбудови. Створюється підґрунтя, щоб розпочинати після деокупації реалізацію другого етапу проєкту: обстеження, демонтаж зруйнованих споруд та конструктивів, розробку проєкту будівництва ГЕС, а також будівництва споруд у складі підготовчих заходів Каховського гідровузла 

Крім проєктних робіт Укргідроенерго розширює міжнародну співпрацю з метою відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури, зокрема і Каховської ГЕС.

Яких збитків внаслідок втрати Каховської ГЕС зазнала компанія? 

Загальні розміри втрат для України можна буде сповна оцінити лише після деокупації всіх територій, що постраждали. Гуманітарні та екологічні наслідки цього руйнування величезні. За даними  ООН вони сягають більше 14 мільярдів доларів. 

Втрата самої Каховської ГЕС попередньо оцінюється у 1,2 мільярди  доларів США. 

Крім самої руйнації, ми втратили важливі потужності для енергосистеми України, які відігравали важливу роль для регулювання пікових навантажень, зокрема,  у Херсонській та Миколаївській областях. Станція в середньому на рік виробляла 1,5 - 2 млрд кВт*год електроенергії. Потужність станції становила 343,2 МВт. 

Яка доля співробітників Каховської ГЕС? Яка підтримка їм надається?

- Зараз, як і до повномасштабного вторгнення, люди є головною цінністю Укргідроенерго. 

Каховська ГЕС, завдяки співробітникам, продовжувала працювати під час окупації до початку жовтня 2022 року. Наші фахівці підтримували режим попуску водосховища, за можливості оглядали обладнання і підтримували його в робочому стані. Гідроелектростанція – це складний механізм, який потребує щоденної фахової експлуатації. В один із днів людей просто не допустили на станцію. Окупанти перетворили споруду ГЕС на військовий об’єкт. Чим це закінчилось - всім відомо.

Для наших співробітників компанія створила всі умови для працевлаштування на інших станціях. Нам важливо не втратити кадровий резерв і дати змогу кожному продовжувати свій трудовий шлях в енергетиці. Тридцять одна людина вже скористалась цією можливістю, дванадцять в процесі оформлення. Крім працевлаштування компанія частково компенсує витрати на оренду житла, бо розуміє цю потребу для тих, хто виїжджає з окупованих населених пунктів.  На початку повномасштабного вторгнення всі співробітники отримали матеріальну допомогу у розмірі трьох окладів. Для психологічної підтримки створена і працює внутрішня гаряча лінія.

Від початку повномасштабного вторгнення жоден працівник Каховської ГЕС не був звільнений, крім тих хто звільнився з виходом на пенсію, або за власним бажанням. 

Гідроенергетика - така галузь, де цінуються знання і досвід кожного співробітника. Я вдячний кожному, хто вкладав в Каховську ГЕС знання та працю, ставши частиною великої родини гідроенергетиків. Ми обов’язково відбудуємо нашу ГЕС після звільнення територій та разом будемо творити нову історію.  

Пресслужба Каховської ГЕС

Поділитися: