Все буде Україна!

У Болгарії анонсують відновлення Чаїрської ГАЕС

У Болгарії анонсують відновлення Чаїрської ГАЕС

28-12-2023
ГАЕС Чаїр
Міністерство енергетики Болгарії повідомило, що планує розпочати ремонт Чаїрської гідроакумулюючої електростанції на початку 2024 року, відновивши пошкоджених агрегати. Наразі ведуться інтенсивні переговори з виробником щодо відновлення першої турбіни, яка була зупинена в якості запобіжного заходу через виявлені пошкодження супутнього обладнання.

Як повідомляє Seenews, ремонт другого і третього гідроагрегатів триватиме по дванадцять місяців, причому роботи необхідно буде проводити поетапно через технічні особливості станції. Що стосується четвертої турбіни, то її ремонт триватиме 36 місяців після підписання угоди з обраним підрядником. Наразі завершується підготовка документів для проведення відкритого тендеру з вибору підрядника.

Четверта турбіна вийшла з ладу в березні 2022 року. Міністерство отримало звіт від швейцарського інженерного консультанта AFRY, який проаналізував експлуатаційні та реабілітаційні заходи на об'єкті і встановив, що причиною виходу з ладу енергоблоку стала втома матеріалу.

В рамках проєкту, розпочатого в 1982 році, була побудована державна ГАЕС Чаїра встановленою потужністю 864 МВт в режимі генерації та 772 МВт в насосному режимі з чотирма реверсивними насосними турбінами типу Francis виробництва Toshiba. Власником об'єкту є Національна електроенергетична компанія (НЕК).

Реабілітація гідроакумулюючої станції, яка є частиною гідроенергетичного комплексу Бельмекен-Сестрімо в горах Рила, розпочалася у 2019 році після аварійної зупинки роком раніше. Загальний бюджет склав 37 мільйонів євро.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Seenews

Поділитися: