Все буде Україна!

Канівська ГЕС: на шляху до екологічно чистого виробництва

Канівська ГЕС: на шляху до екологічно чистого виробництва

23-04-2020
Сьогодні міжнародна гідроенергетика перебуває на піку розвитку і має стійку тенденцію до росту. Це обумовлено попитом на надійну, чисту, доступну генерацію та зменшенням викидів парникових газів країнами згідно Паризької кліматичної угоди.

Перевагою гідрогенерації є її прогнозованість та регульованість, що може гарантувати гнучкість та надійність енергетичної системи. Тому сьогодні вкрай необхідним є стабільний та гармонійний розвиток гідроенергетики як основи енергетичної безпеки держави з врахуванням екологічних та соціальних аспектів.   

Значне навантаження забруднюючими речовинами, які потрапляють разом з комунально-побутовими, промисловими та сільськогосподарським стічними водами у річки, призводить до виникнення явищ «цвітіння» води та задухи риби і обумовлює вразливість водних ресурсів нашої країни.

Внаслідок цього зростає соціальна напруга  серед мешканців прилеглих до водних об’єктів населених пунктів. Тому в теперішній ситуації для покращення, або хоча б збереження існуючого екологічного стану багатьох водних об’єктів, необхідно проводити екологічну оптимізацію  водогосподарської системи з використанням сучасних інженерно-технічних рішень.

Гідроелектростанції  в цьому випадку можуть розглядатися як інструмент ефективного розподілу водних ресурсів, а також забезпечення збалансованого водокористування.

Екологічна безпека та охорона довкілля

Сучасні реалії  вимагають від гідроенергетики постійного розвитку – збільшення потужності  станцій та, як наслідок, щорічного  виробництва електроенергії, екологічності виробництва та інноваційних рішень. Тож реконструкція дає можливість підприємствам  втілити нові технології виробництва, запровадити сучасні методи управління процесами та покращити якість продукції.

На Канівській ГЕС, як і на всіх інших станціях, які входять до складу найбільшої гідрогенеруючої компанії країни - Укргідроенерго, дбають про те, аби гідроспоруди були у працездатному стані, відповідали проєктним вимогам й виконували своє функціональне призначення в заданих режимах.

Для підвищення надійності роботи обладнання на Канівській ГЕС розроблені та впроваджуються відповідні заходи з підвищення рівня безпеки гідроспоруд, шляхом впровадження систем моніторингу їх стану та усунення дефектів, виявлених в процесі експлуатації.

Окрім того, серед пріоритетів у роботі Канівської ГЕС - питання екологічної безпеки та охорони довкілля.

Станція докладає максимум зусиль, аби в процесі генерації енергії з води мінімізувати вплив на природу. При реконструкції гідроагрегатів використовуються технології, які дозволяють підвищити герметичність маслонаповненого обладнання, що, в свою чергу, запобігає потраплянню олив у Дніпро та сприяє покращенню екологічної ситуації.

Торік на станції питання охорони довкілля було у фокусі постійної уваги.

Так з метою запобігання потрапляння турбінних олив до нижнього б’єфу Канівської ГЕС  проводився постійний контроль та впроваджувались відповідні заходи щодо недопущення цього явища. У 2019 році проведено ультразвукову дефектоскопію болтів кріплення робочого колеса, лопатей робочого колеса та лопаток компресорів охолодження. Проведено внутрішній огляд котлів масло-напірної установки (МНУ).

Упродовж року, відповідно до графіка, виконувались поточні ремонти насосів змащування, пускових насосів, насосів МНУ.

Діагностика обладнання та аналізи проб олив і води проводяться відповідною групою профілактичних випробувань і хімлабораторією, які входять до складу цеху комп’ютерних технологій, релейного захисту та зв’язку станції.

Для недопущення випадків потрапляння олив до нижнього б’єфу призначено відповідальних осіб по відкачці дренажних вод, ведуться журнали обліку водовідведення скинутих дренажних вод через споруди ГЕС. Окрім того, відповідною лабораторією проводиться постійний аналіз якості води.

КАНІВ

Упродовж 2019 року на станції регулярно виконувались роботи по догляду за зовнішніми конструкціями земельних гребель:  відповідні підрозділи здійснювали видалення небажаної рослинності, прочищення дренажних колодязів, водовипусків і водовідвідних канав трубчастих дренажів, ремонти та заміну кришок колодязів, ліквідацію вимоїн на низових схилах, а також очищення дренажних лотків споруди ГЕС.

На лівобережній греблі було розчищено відкриту частину водовипуску та підходи до неї. На правобережній греблі - відкриту частину водовипусків  і водовідвідних канав.

Торік виконано комплексні дослідження стану гідротехнічних споруд станції з метою підвищення їх надійності та безпеки експлуатації у проєктних режимах з урахуванням сучасних вимог до безпеки і надійної експлуатації гідровузлів.

У 2019 році проведені роботи з реконструкції водовипуску дренажної системи правобережної греблі. Підрядними організаціями виконано відновлювальні роботи на температурних швах будівлі ГЕС.

Упродовж минулого року суворо дотримувалися режими роботи ГЕС по коливанням рівнів верхнього та нижнього б’єфів згідно з встановленими регламентами  Міжвідомчої комісії по узгодженню роботи дніпровських водосховищ.

Поводження з відходами та вторинною сировиною

Основними принципами, на яких базується політика станції у сфері поводження з відходами є пріоритетний захист навколишнього природного середовища та здоров'я людей, забезпечення ощадливого використання матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів, науково обґрунтоване узгодження екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства щодо утворення та використання відходів з метою забезпечення його сталого розвитку.

На Канівській ГЕС при накопиченні відходи виробництва І-ІV класу небезпечності передаються спеціалізованим організаціям для утилізації.

В 2019 році спеціалізованій установі Канівською ГЕС були передані на утилізацію люмінесцентні лампи, свинцеві зіпсовані або відпрацьовані батареї, обтиральні зіпсовані, відпрацьовані чи забруднені матеріали.

Реалізація металобрухту, який утворюється в процесі проведення реконструкції основного обладнання та ремонтної кампанії, проводиться за результатами проведених тендерів. Торік Канівською ГЕС було реалізовано  понад 554 т чорного та майже 47 т  кольорового металобрухту.

Охорона атмосферного повітря

Філія «Канівська ГЕС» має дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, виданий у 2017р. Термін його дії – десять років.

Для зменшення викидів у атмосферне повітря на Канівській ГЕС установлено чотири вентиляційних  пиловловлюючих агрегати, призначених для уловлювання пилу від укриття абразивних кругів заточувальних та шліфувальних верстатів.

Озеленення території

Територія, яка знаходиться на балансі філії «Канівська ГЕС», постійно знаходиться під наглядом відповідних служб: зелені насадження обрізаються від сухостою, схили територій ГЕС засіваються травою, що унеможливлює їх розмивання. Регулярно виконується покіс трави.

У 2019 році план заходів, спрямованих на зменшення шкідливого впливу на довкілля, у тому числі - запобігання забруднення водоймищ, ефективне поводження з відходами та контроль за шкідливими викидами в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, виконаний у повній мірі. Торік витрати на охорону навколишнього природного середовища по Канівській ГЕС загалом склали майже 95 мільйонів гривень, левова частка з яких - капітальні інвестиції на охорону природи та плата за природні ресурси.  

На станції переконані: дотримання екологічної безпеки — основа сталого розвитку компанії і особиста відповідальність кожного співробітника, тому питанням охорони довкілля тут приділяли й надалі приділятимуть значну увагу.

Джерело: kaniv.net

Поділитися: