Все буде Україна!

Канівській ГЕС – 49 !

Канівській ГЕС – 49 !

04-11-2021
4 листопада 1972 року відбувся пуск першого гідроагрегату Канівської ГЕС. Відтоді ця дата відзначається як День народження станції.

Насправді історія Канівської ГЕС розпочалася ще 12 грудня 1962 року, коли було розроблено проєкт гідроелектростанції Українським відділенням проєктно-дослідницького інституту «Укргідропроєкт» ім. С. Я. Жука. Саме тоді до  невеличкого провінційного містечка прибули перші будівельники «Дніпробуду» і розгорнулися роботи  з будівництва тимчасової автобази, залізниці, бетонного заводу та промислової бази.  Роки наполегливої праці та зусиль  великої кількості людей принесли результат – 4 листопада 1972 року введено в експлуатацію перший гідроагрегат станції, а 16 квітня 1975 року з  введенням в експлуатацію останнього гідроагрегату, ГЕС запрацювала на повну потужність.

Канівську ГЕС справедливо називали експериментальною, оскільки при її плануванні та будівництві багато робіт було здійснено вперше. Так вперше використали особливої конструкції плити для водовідбійних стінок та панельні  збірні щити для омонолічування. Окрім того, на Канівській ГЕС вперше застосували збірний залізобетон, земснаряди та насосну станцію для затоплення котловану. Варто зазначити, що Канівська ГЕС змінила русло Дніпра. Вперше у світовій практиці було перекрито величезну річку безбанкетним, тобто намивним способом. 25 вересня 1972 року о 7:30 год. Дніпро потік по новому руслу, а Канівське водосховище дозволило покращити водопостачання  промислових підприємств і населених пунктів.

Окрім цього будівництво гідроелектростанції сприяло створенню повноцінної міської інфраструктури Канева, його промислової та житлової забудови  із широкими асфальтованими та яскраво освітленими вулицями, новими школами та дитсадками, кінотеатром та автовокзалом. Невелике місто, в якому мешкало понад сім тисяч городян, поступово з провінційного населеного пункту перетворилося на місто обласного підпорядкування з 25- тисячним населенням.

До сьогодні Канівська ГЕС відіграє важливу роль в житті міста, надаючи робочі місця мешканцям регіону та наповнюючи бюджет громади.

Пресслужба Канівської ГЕС

Читайте також:

Канівська ГЕС – захоплюючий об’єкт для мандрівників 

Олександр Жорновий: «Реконструкція Канівської ГЕС дозволить збільшити її потужність до 524 МВт» 

Канівську ГЕС облаштовують автоматизованою системою фізичного захисту

 

Поділитися: