Все буде Україна!

Олександр Жорновий: «Реконструкція Канівської ГЕС дозволить збільшити її потужність до 524 МВт»

Олександр Жорновий: «Реконструкція Канівської ГЕС дозволить збільшити її потужність до 524 МВт»

08-02-2021
2020 рік видався непростим, як для Укргідроенерго загалом, так і для станцій, які входять до структури компанії, зокрема. Пандемія вірусу COVID-19, низька водність Дніпра, нестабільна робота нового ринку електроенергії – ось неповний перелік викликів, з якими зіштовхнулись у повсякденній роботі гідроенергетики. Та, попри існуючі перепони, компанія продовжує виконувати взяті на себе зобовязання із забезпечення Об’єднаної енергосистеми країни надійним мобільним аварійним резервом.

Ми поспілкувалися із заступником директора Канівської ГЕС Олександром Жорновим та дізналися про результати роботи станції у 2020 році, а також довідалися про плани на майбутнє.

- Олександре Івановичу, розкажіть з якими показниками Канівська ГЕС завершила минулий і розпочала новий рік?

- 2020 рік був надзвичайно важким для всіх нас. Пандемія COVID -19, зміна клімату у регіоні – все це безумовно внесло свої корективи в роботу станції. Та завдяки злагодженій роботі колективу, висококваліфікованим та відповідальним фахівцям ми змогли подолати всі труднощі  2020 року. 

 Що стосується результатів нашої діяльності, то на початок 2021 року потужність Канівської ГЕС становить 493 МВт. Торік станція виробила понад 573 млн кВт*год  електроенергії, і це попри те, що упродовж минулого року спостерігався досить низький рівень водності Дніпра.

-  А як взагалі впливає водність Дніпра на роботу станції? 

- Все дуже просто. Під натиском природної течії річки вода передає свою кінетичну енергію лопатям турбіни, а та, в свою чергу, передає обертальний момент на гідроагрегати, що знаходяться у машинній залі ГЕС. А вже ці складні пристрої перетворюють механічну енергію на електричну, яка через розгалужену мережу ліній електропередач надходить безпосередньо до споживачів. Коли випадає мало опадів - зменшується водність річки, тому виробництво електроенергії теж зменшується. 

-  Які плани та завдання ставилися на початку минулого року і чи вдалося все заплановане втілити в життя?

- Враховуючи умови сучасного ринку, розуміючи що для того, щоб і надалі вчасно та повною мірою виконувати свої зобов’язання, необхідно спрямовувати свої ресурси на впровадження наукових досягнень, реконструкцію старого та встановлення сучасного обладнання, підвищувати рівень кваліфікації працівників, створювати безпечні умови праці. Все це, в свою чергу, матиме вагомі економічні та соціальні результати. На 2020 рік нами було заплановано багато чого, особливо щодо реконструкції обладнання. Парк гідроагрегатів на Канівській ГЕС в певній мірі відпрацював свій ресурс і подальша їх експлуатація призводила до зниження потужності, відповідно і до зменшення виробітку електроенергії. 

 - Олександре Івановичу, розкажіть, будь ласка, як на сьогодні на станції проходить процес реконструкції?

- Реконструкція та оновлення  обладнання -  це дуже кропітка та відповідальна робота великої кількості фахівців. І вже упродовж багатьох років Укргідроенерго проводить масштабну реконструкцію та модернізацію на своїх філіях, в тому числі й на Канівській ГЕС.

На нашій станції І-а черга реконструкції розпочалася ще у 1996 році.  Тоді було реконструйовано два гідроагрегати та виконано заміну  вимикачів відкритого розподільчого пристрою. Слід зазначити, що реконструкція проводиться із заміною гідросилового, електротехнічного, а також допоміжного, механічного та сантехнічного обладнання.

Другий етап реконструкції станцій компанії розпочався у 2006 році.  За цей період на Канівській ГЕС було проведено колосальну роботу. Лише у 2020 році в межах проєкту «Реконструкція II черга» на філії «Канівська ГЕС» було виконано запланований обсяг робіт щодо реконструкції блоків № 4, 5 та їх агрегатів. Придбано та встановлено трансформатор Т-4, виконано роботи з лікування бетону напірної стіни підтурбінного приміщення і перекриття сухої потерни, проведено реконструкцію правобережного дренажного каналу.

Також проведено роботи з відновлення покриття інспекторської автодороги правобережної греблі, проведено реконструкцію кріплення верхового укосу лівобережної греблі та зроблено капітальний ремонт автодорожнього переходу через греблю Канівської ГЕС.  Окрім того, проведено роботи з вогнезахисту кабельної продукції та  реконструкції комплексу інженерно-технічних засобів охорони, виконано роботи зі встановлення автоматизованої системи фізичного захисту.

Також проведено 4 капітальних ремонти гідроагрегатів та гідротурбінного обладнання, 12 поточних ремонтів гідроагрегатів та поточні ремонти всіх вимикачів і в  повному обсязі проведено ремонти допоміжного обладнання. У 2020 році було розпочато роботу з впровадження системи технологічного відеоспостереження виробничих приміщень, що дасть змогу вести відеоспостереження технологічного процесу зі 184 камер.

- Коли буде завершено другий етап реконструкції Канівської ГЕС?

- В наших планах завершити другий етап реконструкції до 2027 року.

- Якими будуть наслідки реконструкції?

- Реконструкція дасть можливість підвищити сумарну встановлену потужність Канівської ГЕС до 524 МВт.  Окрім того підвищиться надійність та термін експлуатації обладнання. Ну, і не потрібно забувати про ще один важливий момент – мінімізацію впливу на навколишнє середовище.  

- Цікаво, як реконструкція розв'язує екологічні проблеми?

- Впровадження передових наукових досягнень, реконструкція старого та встановлення сучасного обладнання - ось запорука збереження навколишнього середовища. Наприклад, завдяки заміні робочих коліс поворотно-лопатевих гідротурбін на сучасні, зростає рівень техногенно-екологічної безпеки ГЕС та якості води.

-  Як на станції дбають про соціальне забезпечення своїх працівників? 

 - На початок 2021 року на філії «Канівська ГЕС» працює 316 працівників. Людина – найвища цінність компанії, і це не просто декларація. На станції особливу увагу приділяють створенню безпечних умов праці, забезпечуючи співробітників, згідно  з Колективним договором, спецодягом та взуттям.

На Канівській ГЕС регулярно підвищується заробітна плата. Так у 2020 році заробітна плата працівників філії зросла на 27 %.  Також, згідно з Колективним договором, працівники отримують доплату та додаткові дні до відпустки за роботу в шкідливих умовах, премію до державних та професійних свят, одноразову матеріальну допомогу при народженні дитини та інші виплати. Крім цього, раз на рік кожномугідроенергетику виплачується матеріальна допомога на оздоровлення, а також частково компенсується вартість санаторно-курортного лікування та відпочинку. Варто зазначити, що торік відпочили та оздоровились 66 працівників станції та 32 члени їх родин.

115 пенсіонерів станції, які є членами профспілки, також користуються послугами та пільгами, передбаченими Колективним договором.

На Канівській ГЕС дбають і про здоров’я своїх підлеглих – на підприємстві діє програма добровільного медичного страхування, страховий пакет якої охоплює всі види медичної допомоги.

Забезпечення такого високого рівня умов праці, відпочинку та оздоровлення, сприяє зростанню продуктивності співробітників та якості роботи в цілому. Таку програму підтримки можна назвати однією з найкращих в країні, що, безсумнівно, формує позитивний імідж компанії.

- У 2022 році Канівська ГЕС відзначатиме 50-річний ювілей. З якими здобутками плануєте зустріти свято?

- В планах завершити реконструкцію 4 і 5 блоків ГЕС із переведенням на напругу 6,3 кВ. Також  провести реконструкцію облицювання фасадів будівлі ГЕС, підпірної стінки будівлі маслогосподарства та блоку приміщень відомчої воєнізованої охорони і розпочати будівництво нового  адміністративно-виробничого корпусу ГЕС.  

Наша мета  - ніколи не зупинятися на досягнутому, завжди дивитись вперед і дбати про майбутнє наших дітей. Ми генеруємо екологічну енергію з води в сучасний та надійний спосіб, забезпечуємо енергетичну стабільність і безпеку України. Тим самим ми сприяємо соціальному та економічному розвитку нашої держави, її конкурентоспроможності на міжнародному ринку. Попереду в нас багато роботи, але я переконаний: з усіма поставленими завданнями ми впораємось.

                                                                        Пресслужба Канівської ГЕС

Читайте також: 

Канівську ГЕС облаштовують автоматизованою системою фізичного захисту 

Олександр Жорновий: щорічно Канівська ГЕС сплачує близько 38 млн грн податків 

Канівська ГЕС: історія та перспективи

 

 

 

Поділитися: