Все буде Україна!

Олександр Жорновий: щорічно Канівська ГЕС сплачує близько 38 млн грн податків

Олександр Жорновий: щорічно Канівська ГЕС сплачує близько 38 млн грн податків

19-03-2020
Канівська ГЕС знаходиться на заплаві правого берега Дніпра і є другою сходинкою Дніпровського каскаду. Станція має особливість – на ній встановлено горизонтальні капсульні гідроагрегати і суміщено споруди ГЕС з водоскидними спорудами, що дозволило відмовитись від спорудження водозливної греблі.

На сьогоднішній день Канівська ГЕС входить до числа найбільших роботодавців і джерел місцевого бюджету міста Канева. Про сучасний стан гідроелектростанції, реконструкцію, ефективність роботи, соціальні аспекти та плани на майбутнє розповів заступник директора Канівської ГЕС Олександр Жорновий.

- Олександре Івановичу, перш за все, розкажіть, з якими показниками гідроелектростанція розпочала новий рік?

- На початок року встановлена потужність Канівської ГЕС становить 493 МВт. Загалом, у 2019 році на філії вироблено 595 млн кВт*год.

- Вже протягом багатьох років Укргідроенерго проводить масштабну реконструкцію та модернізацію на своїх філіях. Канівська ГЕС не є виключенням?

- Звичайно, ні. Ще з 1997 року на ГЕС Дніпровського каскаду проводиться комплексна реконструкція. Слід підкреслити, що реконструкція проводиться із заміною гідросилового, електротехнічного, а також допоміжного, механічного і сантехнічного обладнання станцій. На нашій станції І-а черга реконструкції проводилась по 2002 рік, у ході якої на станції реконструйовано 2 гідроагрегати та виконано заміну блочних вимикачів та вимикачів відкритого розподільчого пристрою.

- ІІ-у чергу реконструкції розпочато?

- Взагалі-то, ІІ-й етап реконструкції станцій Укргідроенерго реалізовується з 2006 року. Оскільки Канівська ГЕС є наймолодшою серед філій, то у нас цей етап розпочався у 2011 році.

- Що вже зроблено на сьогоднішній день?

- На сьогоднішній день виконано реконструкцію 16-ти гідроагрегатів та блочного обладнання на блоках №2,3,6. Також ми вже здійснили заміну силового обладнання на відкритому розподільчому пристрої 110/330кВ та обладнання на трансформаторній підстанції, зокрема вимірювальні пристрої. Крім того, замінено щити постійного струму, акумуляторні батареї ГЕС та відкритого розподільчого пристрою 110/330кВ.

У минулому році ми вивели у реконструкцію п’ять гідроагрегатів, чотири з них входять до Блоку №4 та один до Блоку №5.

Загалом, у 2019 році проведено 4 капітальні ремонти гідроагрегатів та гідротурбінного обладнання, 16 поточних ремонтів гідроагрегатів та поточні ремонти всіх вимикачів. Також у повному обсязі проведено ремонти допоміжного обладнання.

Наразі виконуються роботи по лікуванню бетону напірної стінки підтурбінного приміщення і прикриття сухої потерни. Цьогоріч плануємо завершити роботи з розчистки дренажного каналу правобережної греблі.

- Під час реконструкції проводиться модернізація?

- Звичайно, під час реконструкції в обов’язковому порядку проводиться модернізація. Перш за все, хочу відмітити, що на реконструйованих гідроагрегатах з метою аналізу стану та попередження пошкоджень, несправностей генератора, турбіни та системи охолодження гідроагрегату змонтовано автоматизовану систему вібромоніторингу. Це дозволить безперервно контролювати і моніторити стан вібрації на корпусах генераторного, турбінного, упорного підшипників гідроагрегатів, підшипників електродвигуна та компресора гідроагрегату.

Також у рамках робіт по модернізації відбувається повна заміна силового електрообладнання. Це стосується блочного трансформатора, трансформаторів струму, напруги, роз'єднувачів, струмопроводів, кабелів, системи збудження, системи термоконтролю тощо. Зокрема, для покращення технічних характеристик генератора на філії виконано перехід на іншу напругу з 3,15 кВ на 6,3 кВ та встановлено на кожний генератор вимикач 6,3 кВ, що дозволить більш маневрово використовувати гідроагрегати, незалежно від блочної системи.

Ще хочу додати, що також проведено комплекс робіт по підвищенню надійності системи охолодження генератора та встановлена нова система захисту, що інтегрована в систему управління «Овація». Крім того, встановлено окремі реєстратори аварійних подій «Регіна».

-  Коли буде завершено ІІ-й етап реконструкції Канівської ГЕС?

Ми плануємо до 2023 року завершити ІІ-й етап реконструкції заміною силового та допоміжного обладнання блоків №4, 5 та щитів 0,4 кВ власних потреб відкритого розподільчого пристрою. Загалом, після проведення всіх робіт ми плануємо збільшити сумарну потужність станції до 528 МВт.

Зазначу, на сьогоднішній день вже розпочато підготовку та планування ІІІ-го етапу реконструкції.

-  Багато роботи вже зроблено та багато ще заплановано. Хто фінансує ці проєкти?

Укргідроенерго плідно співпрацює з міжнародними фінансовими установами. Так, лише на Канівській ГЕС триває реконструкція двох блоків на загальну суму 1,7 млрд. грн в рамках кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку

- Стільки зусиль та коштів…

Так, але парк гідроагрегатів на Канівській ГЕС значною мірою відпрацював свій ресурс, і подальша експлуатація гідровузлів призводила до зниження потужностей, відповідно і до зменшення виробітку електроенергії. Тому, за рахунок вдосконалення системи управління та захисту продовжується строк експлуатації станції, збільшуються її потужності, виробіток, надійність. Ну, і не потрібно забувати про ще один важливий момент – мінімізація впливу на навколишнє середовище.

- Реконструкція вирішує екологічні проблеми? Яким чином?

Звичайно, вирішує. Я скажу більше, під час виробництва електроенергії питання екологічної безпеки та охорони довкілля є пріоритетними на підприємстві.

Компанія в цілому докладає максимум зусиль, щоб вплив на природу був мінімальним. Ми за збереження довкілля, тому при реконструкції та будівництві нових об’єктів використовуються доступні екологічні інновації та враховуються думки експертного співтовариства, формуючи дружнє ставлення компанії до навколишнього середовища.

Товариство орієнтується на застосування передових наукових досягнень при прийнятті рішень у сфері охорони навколишнього середовища та екологічної безпеки. В рамках реалізації Програми, наприклад, завдяки заміні робочих коліс поворотно-лопатевих гідротурбін на екологічно чисті, зростає рівень техногенно-екологічної безпеки ГЕС та якості води.

Додам, що роботи з підвищення рівня безпеки гідроспоруд шляхом впровадження систем моніторингу їх стану та усунення дефектів виявлених в процесі експлуатації проводяться постійно.

- Яку роль відіграє Канівська ГЕС в житті міста?

Наразі Канівська ГЕС відіграє неабияку економічну роль у житті Канева, та і України загалом. Щорічно в місцевий бюджет ми сплачуємо близько 22 млн грн. податків, а в державний - близько 38 млн грн. Як я вже говорив, виробіток електроенергії за 2019 рік становить 595 млн кВт*год, що, в свою чергу, частково забезпечує стабільність та якість роботи енергосистеми нашої держави.

- А як щодо взаємодії з громадами?

Ми активно співпрацюємо як з органами місцевої влади, так і з науковими, освітніми і культурними закладами, громадськими організаціями. Підприємство бере активну участь у реалізації місцевих проєктів, спрямованих на покращення стану довкілля, розбудови соціальної інфраструктури в нашому регіоні.

Місцеві співтовариства для нас - це, перш за все, люди. Ми прагнемо, щоб діяльність станції позитивно позначалася на якості їх життя, розвитку і стабільності. Залученість громади до трудових процесів і соціальних інновацій підприємства є базисом довгострокових і взаємовигідних відносин.

- Розкажіть, будь ласка, ще про соціальне забезпечення своїх співробітників.

Компанія приділяє велику увагу соціальному аспекту, адже найвища цінність компанії – люди. Для нас важлива гідність людини, її здоров'я, благополуччя, та безпека, тому турбота про здоров’я співробітників, комфортні умови роботи та відпочинок – пріоритет Товариства.

Кожен співробітник станції соціально захищений, зокрема може скористатися перевагами Програми добровільного медичного страхування. На філії надається матеріальна допомога особам, які народили дитинку, допомога на відпочинок, на лікування, на здобуття першої вищої освіти, виплати особам з інвалідністю, непрацюючим пенсіонерам та ветеранам. Варто відмітити, що заробітна плата співробітників Канівської ГЕС 2019 році, як по всьому Товаристві, зросла на 50%.

Але хочу сказати, що Укргідроенерго шляхом виробництва екологічно чистої енергії, забезпечення населення запасами питної води, підтримки соціально-економічних, просвітницьких та культурних проєктів робить внесок в турботу про кожну людину в Україні.

Пресслужба Канівської ГЕС

Поділитися: