Все буде Україна!

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС: впроваджуються інвестиційні програми

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС: впроваджуються інвестиційні програми

29-12-2020
В цьому році Київській ГАЕС виповнюється 50 років – відлік ведеться з дня пуску першого гідроагрегату. Це була перша вітчизняна гідроакумулююча станція. Сьогодні станція входить до складу філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС».

Чим станції живуть сьогодні, «Погляду» розповів директор філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» Ярослав Касьянюк.

– Ярославе Леонідовичу, в чому унікальність  Київської ГАЕС?

– 50-річчя ГАЕС – знаменна дата, адже півстоліття тому поруч з Київською ГЕС була побудована перша вітчизняна гідроакумулююча станція. Це була надзвичайна подія, перший досвід в побудові такого роду станції. Це насправді унікальна станція, при побудові якої було вирішено багато інноваційних питань та реалізовано новітні технології. Будівництво Київської ГАЕС дало великий поштовх в розвитку сучасних гідроакумулюючих станцій України. Основне завдання Київської ГАЕС – збільшення пікової потужності в об’єднаній енергосистемі України, сприяння рівномірному навантаженню теплових та атомних станцій. І сьогодні, я хочу від щирого серця привітати усіх з 50-ти річчям Київської ГАЕС. Це важлива для нас дата і ми будемо робити усе, аби ще на багато-багато років забезпечити надійну та безпечну роботу станції.

– В цьому році введено в експлуатацію після реконструкції гідроагрегат №6 Київської ГАЕС.  Можете розказати  детальніше про проведені роботи?

– Так, в травні 2020 року гідроагрегат №6 був введений в дослідну експлуатацію, і вже в  жовтні ми ввели цей гідроагрегат в промислову експлуатацію. За цей час було визначено відповідність обладнання та системи технічної специфікації, фахівці перевіряли функції системи та підтвердили здатність працювати у промислових умовах. В цілому під час реконструкції гідроагрегату №6 було замінено гідротурбінне обладнання, включаючи робоче колесо гідроагрегату, турбінний підшипник, направляючий апарат. Було відновлено сервомотори управління направляючим апаратом, а також замінено допоміжне обладнання, включаючи систему технічного водопостачання з заміною усіх колекторів, необхідних для охолодження гідроагрегату. Також, в обсяг робіт з реконструкції генератора увійшла повна заміна обмотки статора та ротора. Реконструкцію проводили АТ «Турбоатом» спільно з ДП «Завод «Електроважмаш» та ПрАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж». Щодо усієї реконструкції Київської ГАЕС, яка виконується згідно з Контрактом за кошти Європейського Інвестиційного Банку та  Європейського банку реконструкції та розвитку, хочу відзначити, що роботи по реконструкції гідроагрегату  №2 завершились ще в минулому році, і наразі ведуться роботи по гідроагрегату №4. Також, в зв’язку зі збільшенням потужності агрегатів №6 та №4, після реконструкції, розпочалась реконструкція електротехнічного обладнання блока №2 Київської ГАЕС з заміною блочного трансформатора на новий з більшою потужністю.

– Який ефект від реконструкції гідроагрегатів Київської ГАЕС?

– По-перше, економічний, адже під час реконструкції було збільшено потужність кожного агрегату на 5,8 МВт., загальна потужність кожного тепер складає 46,8 МВт. А це дає більше маневрових потужностей. Також, продовжено термін експлуатації обладнання на 40 років. І ще один, не менш важливий аспект – екологічні та соціальні результати.

касьянюк

–Завершується 2020 рік. Розкажіть, будь ласка, яким він був для філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС»?

– 2020 рік для нашої філії видався насиченим подіями і, не дивлячись на глобальні перешкоди, маловоддя та карантин, нам вдалося завершити рік результативно. Як я вже казав, на Київській ГАЕС активно проводилися роботи з реконструкції агрегатів, а також по приведенню будівель відповідно до сучасних норм. На Київській ГЕС були виконані всі капітальні ремонти обладнання та поточні ремонти гідроспоруд згідно з узгодженим графікам. Ми виконали всі заплановані заходи, які стосувалися технічного переоснащення, введення в експлуатацію нових потужностей, інвестиційної та операційної діяльності. На сьогодні плани, які ми ставили на початку року, повністю реалізовані.

– Ви згадали про маловоддя. Це було не типове явище, як це позначилось на роботі станцій?

– Так, насправді щороку в березні-квітні відбувається весняне водопілля, але не у цьому році. Незначні опади навесні внесли корективи у сезонне регулювання річкового стоку Дніпра. В цьому році до водосховищ Дніпровського каскаду приплив води є значно меншим в порівняні з минулими роками. Так, зазвичай, водність Дніпра біля Києва складає 1465 м3/с, але у цьому році склала в середньому 685 м3/с, або 47% від норми. Але задля забезпечення водою міст, селищ, сільського господарства, для зрошення земель, промисловості, рибальства та рекреації  Міжвідомчою комісією при Державному агентстві водних ресурсів України були встановлені відповідні режими роботи для ефективного розподілу водних ресурсів. І ми повністю додержувались встановлених для нас режимів.

– Ще одна болюча тема для усього світу – це Covid-19. Як станція проходить цей складний час?

– Звичайно ми не можемо зупинити роботу станцій, адже нам необхідно забезпечувати енергетичну систему країни маневровими потужностями. Але ми дбаємо про кожного нашого співробітника. Від початку карантину на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС було здійснено ряд заходів, направлених на попередження поширення COVID-19. Зокрема, в нашій філії, як у всіх інших підрозділах Укргідроенерго, скасовано усі масові заходи, наради та зустрічі проводяться в режимі онлайн. Всі співробітники забезпечені засобами індивідуального захисту та дезінфікуючими  препаратами. Співробітників, не задіяних в охороні або у виробничому процесі, на період карантину було переведено на дистанційний режим роботи. На час віддаленої роботи заробітна плата працівникам нараховується в повному обсязі. Для нас важливий наш колектив, і ми дбаємо про кожного.

– Давайте тепер про хороші події. Наразі в Україні працює новий ринок електроенергії. Розкажіть, будь ласка, про роботу станцій в нових умовах роботи?

– Із запровадженням нового ринку електроенергії відкрився ринок допоміжних послуг. Відповідно до Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП, на ринку допоміжних послуг (ДП) можуть брати участь ті потенційні постачальники ДП, які успішно пройшли процедуру реєстрації та перевірку, провели випробування електроустановок відповідно до Кодексу системи передачі та внесені до Реєстру постачальників допоміжних послуг. В березні цього року Київська ГЕС успішно пройшла випробування і була включена до реєстру постачальників допоміжних послуг.

– Які плани на наступний рік?

– Щодо інвестиційних програм – це реконструкція гідроагрегату №4 Київської ГАЕС. Проведення робіт по заміні трансформатору блоку №2 ГАЕС на більш потужний з 125 МВА до 150 МВА. Також, на Київській ГЕС ми плануємо проведення планових ремонтів обладнання та гідроспоруд, роботу по відновленню бетонних поверхонь турбінного приміщення. Окрім цього, для нас важливі соціальні програми для наших співробітників. На філії діє програма “Формування кадрового резерву та управління кар’єрою працівників ПрАТ “Укргідроенерго”. Завдяки цій програмі співробітники філії мають можливість оплатити першу вищу освіту, підвищити кваліфікацію, а також відвідувати відповідні конференції, курси та тренінги. І на 2021 рік заплановано ряд заходів для наших співробітників. Також, завдяки проведеним реконструкціям, станції технологічно розвинулись і тепер є необхідність в нових співробітниках. Адже нам необхідно забезпечувати надійну та безперебійну роботу станцій задля підтримки Об’єднаної енергосистеми України.

Автор: Інна Косянчук, Інформаційна агенція «Погляд»

 

Поділитися: