Все буде Україна!

Безпека понад усе: як Укргідроенерго дбає про надійну експлуатацію гідроспоруд

Безпека понад усе: як Укргідроенерго дбає про надійну експлуатацію гідроспоруд

28-12-2020

Укргідроенерго продовжує впроваджувати проєкти для забезпечення безпечної експлуатації гідротехнічних споруд і обладнання гідроелектростанцій, - 5 канал.

Питання стану гідротехнічних споруд, постійний контроль за ними та їх безпечна експлуатація в цілому є одним із  пріоритетних завдань Укргідроенерго. Компанія приділяє особливу увагу їхній безпеці, адже гідротехнічні споруди ГЕС і ГАЕС відносяться до найбільш відповідальних інженерних споруд з підвищеною економічною, соціальною і екологічною значимістю.

На сьогоднішній день на балансі Укргідроенерго знаходиться сім дамб: шість на річці Дніпро та одна на річці Дністер. На всіх гідроелектростанціях компанії створено спеціальні гідротехнічні підрозділи, які кожного дня займаються питаннями експлуатації дамб.

Задля забезпечення необхідної повноти та оперативності систематичного контролю стану своїх об’єктів Укргідроенерго в рамках проєкту з реконструкції станцій встановило Автоматизовану систему контролю, яка включає в себе сучасну та унікальну контрольно-вимірювальну апаратуру. Завдяки цій системі фахівці компанії мають можливість бачити через кілька десятків секунд у себе на моніторі комп'ютера результат вимірювання, яке виконується з високою точністю та достовірністю в точці контролю.

Водночас Укргідроенерго продовжує впроваджувати нові й важливі проєкти для забезпечення безпечної експлуатації гідротехнічних споруд і обладнання гідроелектростанцій. Зокрема компанією здійснюється спостереження за станом гребель за допомогою космічної геодезії. Космічна геодезія дозволяє постійно, з інтервалом в 1 секунду, визначати просторові координати та зміщення закріплених на греблях точок.

Окрім того, ведуться регулярні інструментальні та візуальні спостереження за станом гідротехнічних споруд. На замовлення Укргідроенерго проводяться спеціалізовані дослідження, за результатами виконаних досліджень розробляється документація для виконання ремонтних та реконструктивних робіт.

Варто зазначити, що дамби компанії неодноразово обстежувалися із залученням міжнародних експертів та науковців. Їхній висновок: земляні та бетонні споруди знаходяться у працездатному стані. Зокрема у липні 2019 року до Укргідроенерго з робочим візитом завітала Міжнародна комісія з великих гребель (ICOLD). Так, міжнародні фахівці відвідали та проінспектували ДніпроГЕС – українську гідроелектростанцію найбільш поважного віку. В результаті проведення спеціальних досліджень стан дамби був визнаним повністю задовільним.

Проте автопереїзд та сама гребля Дніпровської ГЕС потребує невідкладного комплексного ремонту. Для повної реконструкції й модернізації необхідне повне перекриття транспортного руху через автопереїзд по цій гідроспоруді. Укргідроенерго неодноразово зверталось у відповідні відомства, аби йому надали можливість перекрити мостовий перехід для повної реконструкції. Проте на сьогоднішній день таку можливість компанія не отримала, оскільки ще не введено в експлуатацію нові мостові переходи через острів Хортиця.

Варто зазначити, що кожні 5 років спеціально створена Міжвідомча комісія проводить перевірку гідротехнічних споруд. Остання така перевірка відбулася влітку 2019 року. Згідно з висновками цієї комісії, гідротехнічні споруди та обладнання перебувають у працездатному стані, відповідають вимогам проєкту та можуть виконувати своє функціональне призначення в заданих режимах.

5 канал

Читайте також:

Безпека гребель: як Укргідроенерго здійснює контроль за станом гідроспоруд

Безпека та надійність гідроспоруд: в якому стані знаходяться великі греблі України

Задля безпечної експлуатації гідроспоруд у майбутньому необхідно розробити нову нормативну базу

Поділитися: