Все буде Україна!

Безпека та надійність гідроспоруд: в якому стані знаходяться великі греблі України

Безпека та надійність гідроспоруд: в якому стані знаходяться великі греблі України

21-05-2020
Питання стану гідротехнічних споруд на сьогодні є надважливим та викликає велику зацікавленість у суспільстві. Саме тому ми пропонуємо нашим читачам цикл інтерактивних матеріалів, в яких розповідатимемо про стан гідроспоруд, їх експлуатацію та наскільки вони є безпечними. Заразом наголошуємо, що Укргідроенерго відкрите до діалогу та надасть відповіді на будь-які питання, що цікавлять громадськість. Крім того, плануємо серію інтерв'ю та коментарів з питань безпеки від експертів галузі.

І сьогодні пропонуємо вам фахові відповіді на актуальні питання щодо безпеки великих гребель України. 

На сьогоднішній день на балансі Укргідроенерго знаходиться сім дамб: шість на річці Дніпро та одна на річці Дністер. Оскільки гідротехнічні споруди ГЕС і ГАЕС відносяться до найбільш відповідальних інженерних споруд з підвищеною економічною, соціальною і екологічною значимістю, їхній безпеці компанія приділяє особливу увагу. Варто зазначити, що експлуатація гідротехнічних споруд та здійснення експлуатаційного контролю за ними відбуваються відповідно до чинних галузевих керівних документів.

На гідроелектростанціях Каскаду Дніпровського та Дністровського водосховищ створені спеціальні гідротехнічні підрозділи, які кожного дня займаються питаннями експлуатації дамб. Звичайно існує регламент спостережень, проводиться інструментальний та візуальний контролі, до перевірок також залучаються сторонні організації, в тому числі і міжнародні. Наразі згідно зі всіма висновками дамби знаходяться в працездатному стані й у повній мірі можуть виконувати свої функції.

Надійність споруд

Відповідно до проєктів гідротехнічні споруди ГЕС і ГАЕС оснащені контрольно-вимірювальною апаратурою. На сьогоднішній день вже введено в експлуатацію Автоматизовану систему контролю безпеки гідротехнічних споруд, яка забезпечує цілодобовий безперервний контроль основних показників стану споруд. Так, найважливіші дані отримуються в автоматичному режимі та доступні до перегляду в режимі реального часу. Наразі суттєвих відхилень в їхніх показниках за усі роки використання не зафіксовано. Варто зазначити, що в результаті роботи зазначеної системи значно підвищилась якість процесів моніторингу системи безпеки ГЕС і ГАЕС в цілому.

Візуальний контроль

Регулярні інструментальні та візуальні спостереження за станом гідротехнічних споруд допомагають виявляти проблемні ділянки. На замовлення Укргідроенерго проводяться необхідні інженерні вишукування та науково-дослідні роботи, спеціалізовані дослідження. За результатами виконаних досліджень розробляється документація для виконання ремонтних та реконструктивних робіт.

Залучення міжнародних експертів

Дамби компанії неодноразово обстежувалися із залученням міжнародних експертів та науковців. Їхній висновок: земляні та бетонні споруди знаходяться у працездатному стані. Зокрема, у липні 2019 року до Укргідроенерго з робочим візитом завітала Міжнародна комісія з великих гребель ICOLD,  яка об’єднує близько 15 тисяч фахівців зі 100 країн світу. Варто зазначити, що основною місією ICOLD є забезпечення безпечної експлуатації гребель. Так, міжнародні фахівці відвідали та проінспектували ДніпроГЕС, найстаршу гідроелектростанцію України. В результаті стан дамби був визнаним повністю задовільним.

Спеціальна Міжвідомча комісія

Кожні 5 років спеціально створена Міжвідомча комісія із залученням фахівців різних галузей центральних і місцевих органів виконавчої влади проводить перевірку гідротехнічних споруд. Остання така перевірка відбулася влітку 2019 року. Згідно з висновками цієї комісії, гідротехнічні споруди та обладнання перебувають у працездатному стані, відповідають вимогам проєкту і можуть виконувати своє функціональне призначення в заданих режимах

Геодезія

Впродовж останніх років Укргідроенерго розробило додаткові заходи, спрямовані на забезпечення безпечної експлуатації гідротехнічних споруд і обладнання гідроелектростанцій. Зокрема, удосконалення систем безпеки на греблях та охоплення всіх гідроелектростанцій передбачено ІІ-ю чергою реконструкції філій Укргідроенерго, яка проходить в рамках реалізації інвестиційного проєкту ЄБРР та ЄІБ. Так, компанією впроваджено цікаві й важливі проєкти, серед яких – можливість спостерігати за станом споруд за допомогою космічної геодезії. Усі отримані дані направляються генеральному проєктанту в Харків та науковим організаціям, таким, як, скажімо, Львівська політехніка. З цими даними працюють науковці, роблячи певні висновки про стан гідротехнічних споруд.

Охорона стратегічних об’єктів

Ще одним окремим важливим моментом безпечної експлуатації є організація системи фізичного захисту об’єктів гідроенергетики від зловмисних дій та терористичних актів, з точки зору забезпечення національної безпеки. На даний час охорона всіх особливо важливих об'єктів здійснюється відокремленими структурними підрозділами відомчої воєнізованої охорони.

Так, Укргідроенерго підкреслює, що на сьогоднішній день на гідроелектростанціях компанії немає будівель, споруд та інженерних мереж, що перебувають у незадовільному стані. Отже, передумови для настання надзвичайних подій на об’єктах критичної інфраструктури Дніпровського та Дністровського каскадів водосховищ, які пов’язані із забезпеченням безпеки гідротехнічних споруд ГЕС і ГАЕС компанії відсутні.

 

*Якщо ви маєте питання щодо стану надійності та безпеки гідроспоруд Укргідроенерго - надсилайте нам на пошту [email protected] і ми розкриємо їх у наступних матеріалах.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: