Все буде Україна!

Китайський досвід для української гідроенергетики. Укргідроенерго розширює обрії співпраці

Китайський досвід для української гідроенергетики. Укргідроенерго розширює обрії співпраці

02-05-2019
Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота з робочою поїздкою відвідав Китай.

У ході відвідин Піднебесної очільник найбільшої гідрогенеруючої компанії України  зустрівся з президентом компанії Power China Сун Дуншеном та керівництвом одного з найбільших світових банків - Bank of China.

Мета візиту до Китаю - розгляд можливої співпраці з китайськими компаніями з ціллю інвестування в українську економіку, застосування китайського досвіду із залученням до виробничого процесу потужностей українського виробничого обладнання для будівництва об’єктів гідроенергетики китайськими та українськими промисловими будівельними підприємствами.

Під час зустрічі обговорювалася можливість фінансової та технічної участі китайської сторони в реалізації перспективних проектів Укргідроенерго.

«Державною Програмою розвитку гідроенергетики на період до 2026 року в Україні передбачена реалізація проекту Канівської ГАЕС. У нас залишилося небагато часу і ми маємо поспішати. Надзвичайно важливим моментом в цьому контексті є залучення до реалізації проекту, окрім китайських виробників,  українських виробників обладнання – заводів Турбоатом та Електроважмаш.  Крім того, загальнобудівельні роботи в рамках проекту має також виконувати українська сторона. Це наша принципова позиція і я переконаний, що в процесі перемовин ми досягнемо порозуміння», - заявив під час зустрічі в Пекіні Ігор Сирота.

У ході відвідин Китаю генеральний директор Укргідроенерго також  провів перемовини з представниками найбільших державних банків - Industrial and Commercial Bank of China та China Construction Bank. Під час зустрічі обговорена можливість та умови участі китайських фінансових інституцій в реалізації українських гідроенергетичних проектів.

Також, Ігор Сирота обговорив напрямки можливої співпраці з представниками компанії SINOSURE та Китайської національної електроінжинирингової корпорації (СNEEC).

У ході зустрічі з віце-президентом компанії СNEEC Чангом Янфеєм генеральний директор Укргідроенерго зауважив: «Я відвідав більше десяти гідроелектростанцій у вашій країні  і бачу технічний прогрес при будівництві гідротехнічних споруд. Наше співробітництво має бути взаємовигідним. Хотів би звернутися до китайської сторони, щоб в ході реалізації наших спільних проектів ми тісно співпрацювали  з нашими головними партнерами в Україні – проектним інститутом Укргідропроект,  заводами Турбоатом та Електроважмаш. Це гідні підприємства, які мають великий досвід. Вони консультували  Китай  на початковому етапі будівництва гідроенергетичних об’єктів у вашій країні. Наша співпраця має полягати не лише в енергетичній стратегії, але й в розвитку економіки наших держав», - акцентував Ігор Сирота.

В свою чергу, віце-президент СNEEC Чанг Янфей висловив сподівання, що співпраця китайської компанії та Укргідроенерго вже в найближчому майбутньому дасть позитивні результати.

«Пошук оптимальних технічних рішень – основа нашого майбутнього співробітництва. Переконаний, що спільними зусиллями ми досягнемо поставленої мети у терміни, які задовольнятимуть обидві сторони», - запевнив він.   

У ході зустрічі між Укргідроенерго та СNEEC підписано меморандум про співпрацю.

Нагадаємо, в рамках візиту українських гідроенергетиків до Китаю, фахівці Укргідроенерго відвідали найбільшу у світі гідроелектростанцію «Три ущелини» в провінції Хубей, ознайомилися з роботою компанії General Electric Hydro China у місті Тяньцзинь, а також побували на будівництві найбільшої ГАЕС у світі.  

Робочий візит сприяв зміцненню двосторонніх відносин та поглибленню співпраці в питаннях розвитку гідроенергетики України й Китаю.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: