Все буде Україна!

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг ВРУ підтримав необхідність розвитку балансуючих потужностей великої гідроенергетики України

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг ВРУ підтримав необхідність розвитку балансуючих потужностей великої гідроенергетики України

Актуально
09-09-2020
9 вересня на Київській ГЕС відбулося виїзне засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, на якому було презентовано результати роботи та перспективні проєкти ПрАТ «Укргідроенерго», обговорено наявний дефіцит регулюючих потужностей в енергосистемі України та важливість реалізації перспективних проєктів будівництва гідроенергетичних об’єктів.

Засідання відкрив голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, відзначивши важливу роль Укргідроенерго у питанні балансування енергосистеми України.

На початку засідання було розглянуто поточні показники діяльності та перспективні проєкти Укргідроенерго. Під час своєї доповіді генеральний директор товариства Ігор Сирота окреслив основні напрямки роботи компанії, серед яких будівництво нових об’єктів та реконструкція й модернізація існуючих станцій. Очільник компанії зазначив, що з 2010 року команда Укргідроенерго ввела в експлуатацію 1120 МВт нових високоманеврових потужностей: 972 МВт з них – за рахунок трьох нових гідроагрегатів Дністровської ГАЕС та 148 МВт – за рахунок реконструкції вже існуючих гідроагрегатів ГЕС та ГАЕС.

«Наша стратегія розвитку до 2026 року передбачає збільшення частки гідрогенерації в енергобалансі до 15% – це те, що потрібно, щоб забезпечити дефіцит регулюючих потужностей, який сьогодні існує в нашій енергосистемі. Дефіцит на сьогодні становить 2500 МВт. І ми бачимо як йде розвиток альтернативних джерел і розуміємо, що ця тенденція буде тільки наростати. На жаль, є посушливі роки з малою водністю. Це ми не можемо ніяк змінити. І з 2015 року ця динаміка дещо повторюється. Ось чому для України важливо будувати гідроакумулюючі станції, на які не впливає мала приточність, тому що ми матимемо маневрову потужність як і пікові, так і в провальні режими. ГАЕС вкрай необхідні енергетичній системі України», - зауважив Ігор Сирота.

Розповідаючи про результати роботи, Ігор Сирота акцентував увагу на тому, що з 2012 по 2019 роки Укргідроенерго демонструє значну динаміку розвитку компанії, зокрема дохід від реалізації електроенергії  та чистий прибуток збільшились в 4 рази, балансова вартість активів зросла у 2,7 разів, а необоротні активи – у 2,6 разів. Також Ігор Сирота розповів, що виплати на користь держави за цей період також значно збільшились: виплати дивідендів зросли в 4,6 разів, виплати податку на прибуток зросли у 22,6 разів. Загалом виплати Укргідроенерго на користь держави збільшилися у 9,4 разів.

Під час засідання народні депутати, члени наглядової ради Укргідроенерго та керівництво товариства обговорили Стратегію розвитку Укргідроенерго щодо забезпечення регулюючих потужностей енергосистеми України.

«Роль компанії дуже важлива. Вона полягає у тому, щоб забезпечити енергосистему саме тими енергогенеруючими потужностями, які сьогодні затребувані, в яких є критична необхідність. Тому ті об’єкти, які зараз збудовані та будуються дійсно надзвичайно важливі для стабільного функціонування енергетичної системи. Зокрема вони важливі для того, щоб можна було приймати додаткову зелену генерацію. І дійсно результати компанії показують, що йде робота з результатом,  а результатом є те, що дійсно є нові генеруючі потужності!», -  зазначив Андрій Герус.

Більшість народних депутатів, присутніх на засіданні, висловились на підтримку стратегічного розвитку компанії, зокрема свою думку про роль підприємства в Об’єднаній енергетичній системі України висловив і народний депутат України Андрій Жупанін:

«Укргідроенерго – це системоутворююче підприємство. Ви - виробник електроенергії останньої надії. Ви - як швидка медична допомога, яка включається у систему тоді, коли критично необхідно швидко реагувати на недоліки у системі. Ви це робите оперативно, ви це робите найкраще. Повинна робитися ставка на виробництво цих потужностей, на будівництво. Ви вже протягом десятиліть показуєте, що саме ставка на ці види відновлювальної енергетики є беззбитковою для держави. Укргідроенерго відрізняється від інших підприємств. На вашому підприємстві збільшуються надходження до державного бюджету, сплачуються податки. Ваше підприємство є прикладом для інших підприємств, зокрема як повинно працювати підприємство і піклуватися про своїх працівників».

Під час засідання член наглядової ради Укргідроенерго Наталія Микольська запропонувала народним депутатам долучитись до реалізації ініціативи компанії щодо підтримки на державному рівні програми «Велике будівництво» в енергетиці, що було підтримано членами Комітету з урахуванням доцільності, зокрема ролі у балансуванні енергосистеми.

Резюмуючи обговорення діяльності Укргідроенерго, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус виніс на розгляд ряд пропозицій, які у підсумку були підтримані присутніми на засіданні членами Комітету:

  • враховуючи наявний дефіцит регулюючих потужностей в енергосистемі України, підтримати Стратегію розвитку ПрАТ "Укргідроенерго" щодо реконструкції  гідроагрегатів наявних ГЕС/ГАЕС та будівництва нових балансуючих потужностей, зокрема, третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-6-7 гідроагрегатів та Канівської ГАЕС.  
  • підтримати пропозицію Міністерства енергетики України та ПрАТ "Укргідроенерго" щодо реалізації інвестиційних проєктів будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС в складі 5-6-7 гідроагрегатів та Канівської ГАЕС шляхом надання державних гарантій на залучення кредитних коштів. Підтримати внесення змін до державного бюджету України на 2020 рік щодо надання вищезазначених гарантій. 
  • враховуючи міжнародну практику, підтримати звільнення від дивідендів частину чистого прибутку в розмірі капітальних інвестицій на будівництво і реконструкцію об'єктів гідроенергетики ПрАТ "Укргідроенерго".

 Членами Комітету також було розглянуто Проєкт Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" Кабінету Міністрів України №3960 та схвалено рішення про підтримку запропонованих змін з застереженням.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав стратегію розвитку ПрАТ "Укргідроенерго" щодо забезпечення регулюючих потужностей енергосистеми України

 

 

Фотогалерея

Поділитися: