Все буде Україна!

Лібералізований ринок електроенергії в Україні: 5 років трансформації

Лібералізований ринок електроенергії в Україні: 5 років трансформації

01-07-2024
ринок
1 липня 2019 року, в Україні було офіційно запроваджено новий ринок електроенергії, що стало важливою віхою у розвитку енергетичного сектору країни. Впровадження лібералізованої моделі ринку базувалося на європейських принципах та відповідало вимогам Третього енергетичного пакета ЄС. Цей крок мав на меті створити конкурентоспроможне середовище, що відповідає європейським стандартам, і забезпечити прозорість та ефективність у постачанні електроенергії.

Основні етапи впровадження

• Підготовка законодавчої бази: Для запуску нового ринку електроенергії було прийнято низку нормативно-правових актів, включаючи Закон України «Про ринок електричної енергії». Ці документи визначили основні принципи функціонування ринку та механізми його регулювання.

• Запуск ринку: На першому етапі впровадження ринку було створено 5 основних сегментів:

Ринок двосторонніх договорів (РДД)

Ринок на добу наперед (РДН)

Внутрішньодобовий ринок (ВДР)

Балансуючий ринок (БР)

Ринок допоміжних послуг (РДП)

• Лібералізація ринку: Завдяки новій моделі з’явилася можливість для комерційних споживачів обирати постачальників електроенергії, а також почало формуватися ринкове ціноутворення.

Досягнення та виклики

За п’ять років функціонування ринок електроенергії досягнув певних успіхів:

• Перспективна інтеграція з європейським ринком: Впровадження нової моделі ринку стало кроком до майбутньої інтеграції української енергетичної системи з європейською.  

• Підвищення конкуренції: На ринку з’явилося більше постачальників електроенергії, що сприяло підвищенню якості послуг.

• Доброчесність та прозорість: Торік парламент ухвалив Закон про запобігання зловживанню на оптових енергетичних ринках, спрямований на імплементацію Регламенту REMIT.

Найбільший виклик, який нині існує та потребує вирішення – фінансове збалансування ринку. Тут є два фактори, що створюють заборгованості на ринку електроенергії: недосконалість механізму покладання спеціальних обов’язків (ПСО) та проблема заборгованостей на балансуючому ринку (БР).

Попри значні труднощі, обумовлені війною, ринок електричної енергії розвивається та удосконалюється з врахуванням особливостей роботи енергетичної системи України, структури генерації та споживання. Сьогодні - це більше 1000 активних гравців та найрозвинутіша інфраструктура з усіх товарних ринків в Україні.

З впровадженням нового ринку електроенергії Укргідроенерго стала активним його учасником, беручи участь в усіх сегментах ринку. Компанія реалізує електричну енергію на ТБ «Українська енергетична біржа» та здійснює торгівлю на сегментах РДН та ВДР з оперативним реагуванням на будь-які зміни гідрорежимів, а також попиту і пропозиції.

Товариство є одним з основних гравців на балансуючому ринку електроенергії, забезпечуючи покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності, а також мобільний аварійний резерв в ОЕС України.

Компанія також бере активну участь на ринку допоміжних послуг для забезпечення надійної роботи ОЕС України та належної якості електричної енергії.

Впровадження лібералізованого ринку електроенергії значно змінило стратегію компанії, змусивши адаптуватися до нових умов та шукати нові можливості для розвитку. Об’єднання української енергосистеми з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E надало нові можливості і Укргідроенерго стала першою державною компанією, яка здійснила поставки електричної енергії закордон після об’єднання з ENTSO-E.

За 5 років ринок електроенергії продемонстрував певні успіхи, але попереду постають нові виклики, особливо в контексті повоєнної відбудови країни. Енергетична система потребує масштабного відновлення та сучасних рішень. Реформа ринку електроенергії, яка вже продемонструвала свою ефективність, стане ключовим елементом у процесі відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: