Все буде Україна!

МЕА: у поточному році світова відновлювана енергетика продемонструє рекордне зростання

МЕА: у поточному році світова відновлювана енергетика продемонструє рекордне зростання

02-06-2023
Згідно з новим звітом Міжнародного енергетичного агентства, очікується, що цього року світові потужності відновлюваної енергетики зростуть на третину, оскільки зростаючий політичний імпульс, вищі ціни на викопне паливо та проблеми енергетичної безпеки стимулюватимуть подальше впровадження сонячної та вітрової енергетики.

Як йдеться у звіті "Оновлення ринку відновлюваної енергетики", зростання продовжиться і в наступному році, коли загальна світова потужність відновлюваної енергетики зросте до 4 500 ГВт, що еквівалентно загальній потужності Китаю і США разом узятих.

Очікується, що глобальне збільшення потужностей відновлюваної енергетики збільшиться на 107 ГВт, що є найбільшим абсолютним приростом.

«Сонячна та вітрова енергетика очолюють стрімке зростання нової глобальної енергетичної економіки. Цього року світ має намір додати рекордну кількість відновлюваних джерел енергії до енергосистем - більше, ніж сумарна потужність Німеччини та Іспанії разом узятих», - зазначив виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль.

«Глобальна енергетична криза показала, що відновлювані джерела енергії мають вирішальне значення для того, щоб зробити енергопостачання не лише чистішим, але й більш безпечним та доступним - і уряди реагують на це, докладаючи зусиль для їх швидшого впровадження. Але досягнення більш високих темпів зростання означає вирішення деяких ключових проблем. Політика повинна адаптуватися до мінливих ринкових умов, і нам необхідно модернізувати та розширювати електромережі, щоб забезпечити повне використання величезного потенціалу сонячної та вітрової енергетики», - заявив він.

Очікується, що поточного року інвестиції в чисту енергетику сягнуть 1,7 трлн доларів, випереджаючи витрати на викопне паливо, оскільки країни вирішують проблему потенційного дефіциту енергії.

Глобальні інвестиції в енергетику в 2023 році, за прогнозами, досягнуть 2,8 трлн доларів, причому понад 60% буде спрямовано на чисті технології, включаючи відновлювані джерела енергії, електромобілі, атомну енергетику і теплові насоси.

Решта 40% буде витрачено на вугілля, природний газ і сиру нафту, йдеться у звіті.

У 2022 році у світі було встановлено рекордні 295 ГВт потужностей відновлюваної енергетики, що майже на 10% більше, ніж роком раніше, повідомило Міжнародне агентство з відновлюваної енергетики у своєму звіті «Статистика потужностей відновлюваної енергетики за 2023 рік», опублікованому в березні.

Відновлювані джерела енергії - відповідь на енергетичну кризу у світі. Нові політичні заходи сприятимуть значному збільшенню потужностей відновлюваної енергетики в США та Індії протягом наступних двох років.

За даними МЕА, Китай зміцнює свої лідируючі позиції і, ймовірно, забезпечить майже 55% світового приросту потужностей відновлюваної енергетики в 2023 і 2024 роках.

Згідно зі звітом, на сонячну енергетику припадатиме дві третини цьогорічного приросту потужностей відновлюваної енергетики і очікується, що цей показник продовжить зростати у 2024 році.

«Більш високі ціни на електроенергію стимулюють швидке зростання сонячних фотоелектричних станцій на дахах будинків, що дає можливість споживачам скоротити свої рахунки за електроенергію», - йдеться в повідомленні МЕА.

«Очікується, що до 2024 року потужності у всіх сегментах виробництва сонячних фотоелектричних систем зростуть більш ніж удвічі - до 1 000 ГВт, завдяки лідерству Китаю та зростаючій диверсифікації поставок у США, Індії та Європі».

За прогнозами МЕА, у 2030 році у світі буде достатньо сонячних потужностей, щоб комфортно задовольнити рівень річного попиту, передбачений сценарієм МЕА з нульовим рівнем викидів до 2050 року.

Тим часом, прогнозується, що поточного року вітроенергетика також різко зросте, збільшившись приблизно на 70% у річному обчисленні.

«Більш швидке зростання в основному пов'язане із завершенням проєктів, які були відкладені через обмеження, спричинені Covid-19 в Китаї, а також через проблеми з ланцюжками поставок в Європі та США», - йдеться у звіті.

Однак подальше зростання у 2024 році буде залежати від того, чи зможуть уряди надати більшу політичну підтримку для вирішення проблем, пов'язаних з отриманням дозволів та проведенням аукціонів.

Згідно зі звітом, нещодавно введені в експлуатацію сонячні та вітрові потужності заощадили європейським споживачам електроенергії 100 мільярдів євро у період з 2021 по 2023 рік, витіснивши більш дорогу генерацію з викопних видів палива.

Згідно з висновками МЕА, оптові ціни на електроенергію в Європі були б на 8% вищими у 2022 році без додаткових потужностей відновлюваної енергетики.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: IEA

Поділитися: