Все буде Україна!

МЕА закликає істотно скоротити попит на викопне паливо до 2030 року

МЕА закликає істотно скоротити попит на викопне паливо до 2030 року

28-09-2023
Світовий попит на нафту, природний газ і вугілля, ймовірно, досягне піку до 2030 року - це "обнадійливий" розвиток подій, але "недостатній" для того, щоб обмежити зростання глобальної температури 1,5 градусами за Цельсієм, заявило Міжнародне енергетичне агентство.

Викиди енергетичного сектору, які сприяють глобальному потеплінню, також досягнуть піку в цьому десятилітті, йдеться в оновленому звіті організації.

Фатіх Біроль, виконавчий директор агентства, заявив, що "шлях до мети в 1,5 градуса звужується", але є "законні підстави для надії".

"Головним чином, ми бачимо, що в усьому світі зароджується нова економіка чистої енергії", - сказав він.

Вчені вважають потепління на 1,5 градуси порогом, за яким екстремальна спека, повені, посухи, лісові пожежі, нестача їжі та води матимуть катастрофічні наслідки. Згідно з даними Служби ЄС з питань зміни клімату "Коперник", цьогорічне літо в Північній півкулі було найспекотнішим у світі за всю історію спостережень.

Вчені також стверджують, що для того, щоб вкластися в 1,5-градусний ліміт, глобальні викиди парникових газів повинні знизитися до нуля до 2050 року.

З моменту першої публікації звіту "Net Zero Roadmap" у 2021 році у світі спостерігається "рекордне зростання" потужностей сонячної енергетики, а також стрімке зростання продажів електромобілів, пише МЕА.

За останні два роки "сонячна енергія стала королем ринків електроенергії", - сказав Біроль. "Старий король - вугілля - закінчився, і тепер новий король - сонячна енергія".

Два роки тому, додав він, кожен 25-й новий автомобіль, проданий у світі, був електричним. Цього року – кожен п’ятий.

За даними МЕА, понад 80% скорочення викидів, необхідного до 2030 року, може бути досягнуто за рахунок розширення використання відновлюваних джерел енергії, збільшення електрифікації, підвищення енергоефективності та скорочення викидів метану.

Тим не менш, обмеження глобального потепління є "геркулесовим завданням", сказав Біроль, зазначивши, що досягнення мети в 1,5 градуси вимагатиме падіння попиту на викопне паливо на 25% до 2030 року порівняно з нинішніми рівнями.

За підрахунками МЕА, інвестиції в чисту енергетику в усьому світі мають зрости більш ніж удвічі - з 1,8 трлн доларів, прогнозованих на цей рік, до 4,5 трлн доларів щороку до початку 2030-х років.

Тим часом, вловлювання, утилізація та зберігання вуглецю - набір технологій, які запобігають потраплянню вуглецю в атмосферу біля джерела забруднення - а також енергетика на основі водню та біопаливо вимагають "швидкого прогресу" до 2030 року.

Наприкінці листопада світові лідери зберуться в Дубаї на кліматичний саміт Організації Об'єднаних Націй COP28, щоб оцінити глобальний прогрес на шляху до обмеження потепління до 1,5 градусів.

Також у своєму звіті за 2021 рік МЕА заявило, що для досягнення нульового рівня викидів вуглецю до 2050 року інвестиції в нові нафтогазові проєкти мають бути негайно припинені, а нові вугільні електростанції не повинні будуватися.

Але деякі світові виробники викопного палива проігнорували цей заклик. У липні уряд Великобританії оголосив про плани дозволити значне розширення буріння нафтових і газових свердловин у Північному морі.

Прем'єр-міністр Ріші Сунак заявив тоді, що він сподівається, що ці плани забезпечать Британію внутрішніми джерелами енергії, в той час як країна перейде до економіки з нульовими викидами до 2050 року.

У вересні Організація країн-експортерів нафти - група, до якої входить найбільший у світі експортер сирої нафти Саудівська Аравія - заявила, що припинення інвестицій у нові нафтогазові проєкти призведе до "вражаючого провалу" світової енергетичної системи.

"Це призведе до енергетичного хаосу потенційно безпрецедентного масштабу з жахливими наслідками для економік і мільярдів людей по всьому світу", - йдеться в заяві Хайтама аль-Гаїса, генерального секретаря ОПЕК.

Ціни на нафту різко зросли в останні місяці після рішення ОПЕК скоротити постачання сирої нафти, щоб підтримати ціни.

Нафта марки Brent зросла на 28% від мінімальної ціни наприкінці червня і торгується біля 93 доларів за барель. Нафта марки West Texas Intermediate зросла на таку ж величину - до 89 доларів за барель.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Critter Guard

Поділитися: