Все буде Україна!

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель: «В пріоритеті Уряду – розвиток гідроакумулюючих потужностей»

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель: «В пріоритеті Уряду – розвиток гідроакумулюючих потужностей»

26-11-2019
До Укргідроенерго завітала команда Міністерства енергетики та захисту довкілля на чолі з міністром Олексієм Оржелем, аби презентувати головні досягнення роботи відомства, а також розповісти про плани роботи на найближчу перспективу. У актовій залі Київської ГЕС чиновники представили громадськості та ЗМІ «To do list» змін у сфері енергетики та екології.

Говорячи про стратегічні завдання на найближчу перспективу, Олексій Оржель зупинився, зокрема, на питанні розвитку відновлюваної енергетики. На сьогодні в пріоритеті Міністерства – вирішення питання дефіциту гарантованого покупця, проведення першого «зеленого» аукціону, стимулювання використання відновлюваних джерел енергії при виробництві теплоенергії на ТЕЦ та котельнях, а також стимулювання будівництва гідроакумулюючих потужностей.

«Дуже добре, що ми знаходимося тут, в Укргідроенерго, на суб’єкті, який балансує нашу енергосистему. Хаотичний розвиток відновлюваної енергетики, коли ми маємо різні види генерації, які не дають постійне постачання електричної енергії в мережу – це сонце та вітер, потребують акумулюючих потужностей. Це ті потужності, які дає нам Укргідроенерго для забезпечення балансування енергосистеми. Нам треба забезпечити ті обсяги акумулюючих потужностей, які нам необхідні для того, щоб система працювала рівним графіком», - заявив під час презентації Олексій Оржель.

Разом з тим, в планах Уряду – відмова від пільгового тарифу на електроенергію для побутових споживачів. Для тих абонентів, які використовують щомісяця 500 кВт та більше, ціну на електроенергію можуть підняти до рівня промислових споживачів.

«Ми будуємо ефективні енергетичні ринки. ПСО, або режим спеціальних зобов'язань – інструмент, який не покращує ефективність ринку. Я не думаю, що ми повністю відмовимося від ПСО в 2020 році, але ми будемо рухатися в напрямку того, щоб зменшити обсяг ПСО», - зазначив Олексій Оржель.

За словами очільника міністерства, осінньо-зимовий період в країні пройде стабільно. Цьому сприятимуть рекордні обсяги накопиченого у сховищах газу та значні запаси вугілля на складах.

«Уряд  забезпечить теплом і електропостачанням країну взимку. На сьогодні на складах більш ніж 2,5 млн тонн вугілля. І це найбільший показник з 2015 року. Ті запаси газу, які є в наших газосховищах, дозволяють нам запропонувати так звану «страхову ціну» для населення, яка на 7 відсотків менша за ціну на газ у минулому кварталі», - акцентував урядовець.

У пріоритеті діяльності Міністерства енергетики та захисту довкілля України на 2020 рік – створення системи моніторингу забруднення повітря по регіонам країни. За словами очільника відомства, на це завдання в держбюджеті передбачені відповідні кошти.

«Це буде постійний онлайн-моніторинг. Кожен українець зможе дізнатися показники та отримати інформацію про те, яка ситуація з якістю повітря в його місті», - заявив міністр.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: